Χανιά | Χρήμα «τέλος» για τις σχολικές επιτροπές

χανιά-χρήμα-τέλος-για-τις-σχολικές-ε-106075

sxoliki aithousaΤην απελπιστική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολικές επιτροπές στα Χανιά, μετέφεραν χθες για ακόμη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο, οι κύριοι Βλαζάκης και Βογιατζόγλου, λίγο πριν ψηφιστεί η τροποποίηση του περυσινού προϋπολογισμού (αποφ.902/13) για την ενίσχυσή τους.

Παράλληλα, με επιστολή Δημάρχου και άλλες ενέργειες, ο Δήμος προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να χρηματοδοτήσει τις σχολικές επιτροπές, τουλάχιστον για την προμήθεια πετρελαίου, η οποία είναι αδύνατον να καλυφθεί τόσο από τον δικό τους προϋπολογισμό, όσο και από την κρατική ενίσχυση.

«Στην Α’/βάθμια θέλουμε ένα εκατομμύριο ευρώ και πέρυσι πήραμε 260 χιλιάδες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της κ. Ν. Βλαζάκης, ο όποιος εξέφρασε και τις έντονες ανησυχίες του για την φετινή χρονιά, κάνοντας λόγο για ένα «κράτος – ψυχιατρείο». Όπως εξήγησε, από 1η Ιανουαρίου, οι πρόεδροι έχουν την πλήρη και συνολική οικονομική ευθύνη για όλες τις σχολικές μονάδες, συνδέοντας το προσωπικό τους ΑΦΜ με τα οικονομικά του κάθε σχολείου: «Εγώ έχω 90 σχολεία υπό την ευθύνη μου. Εάν σε ένα νηπιαγωγείο για παράδειγμα, κάποια διευθύντρια κόψει ένα εκπρόθεσμο τιμολόγιο, θα χρεωθώ εγώ στην εφορία με 2.500 ευρώ«, τόνισε, εξηγώντας ότι αυτό προβλέπει το νέο νομικό πλαίσιο: «Έτσι, τέλος του χρόνου μπορεί να χρωστάω 200 χιλ. ευρώ!», σχολίασε.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Β’βάθμιας σχολικής επιτροπής, κ. Χαρ. Βογιατζόγλου, ο οποίος τόνισε ότι με τα τωρινά δεδομένα, τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Το ρεύμα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο έως τώρα πλήρωνε ο δήμος και στο εξής περνά στον προϋπολογισμό των σχολικών επιτροπών.

«Ας πούμε στη ΔΕΗ να στέλνει το λογαριασμό στο κάθε σχολείο ξεχωριστά και τότε να δούμε όταν θα δεν θα ‘χουν να πληρώσουν, ποιος θα τολμήσει να πάει να κλείσει το ρεύμα σε σχολείο», τόνισε ο κ. Βλαζάκης.

Ενίσχυση

Την πρόταση για τροποποίηση του προϋπολογισμού, υπερψήφισαν η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας και η παράταξη του κ. Τσαπάκου με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις να καταψηφίζουν.

Ψήφισμα 

Επίσης, σε ψήφισμα, που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αναφέρονται τα εξής:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Α. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην υποχρηματοδότηση των Δήμων και των Σχολικών Επιτροπών από το κεντρικό κράτος για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, σε ποσοστό, που υπερβαίνει  το 50%.

Β. Απαιτεί από την Πολιτεία, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εκπαίδευσης και λειτουργίας των σχολείων καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων (θέρμανση, προσωπικό, κ.α.).

Γ. Ζητά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου από την Πολιτεία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών, από πλευράς δήμου, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Xωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεχόμαστε πως η πολιτεία απαλλάσσεται από την υποχρέωση της για επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.

Δ. Υπογραμμίζει ότι με την εν λόγω υποχρηματοδότηση κινδυνεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της παροχής δωρεάν παιδείας”.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook