Χανιά – Χαλέπα με σημεία ανάπαυλας: Περιπατιτική διαδρομή προς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

χανιά-χαλέπα-με-σημεία-ανάπαυλας-περ-239528

Την πρότασή του για διαμόρφωση περιπατητικής διαδρομής με σημεία ανάπαυλας προς  το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Χαλέπα και τα αξιοθέατα της Χαλέπας, καταθέτει ο κ. Γιάννης Σταγάκης, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Χανίων:

neo_arhaiologiko_mouseio

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στην Χαλέπα έχει ορίζοντα λειτουργίας το τέλος της φετινής χρονιάς. Παράλληλα με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου που θα δώσει νέα ώθηση στην επισκεψιμότητα της πόλης των Χανίων, αναδεικνύοντας τον μεγάλο αρχαιολογικό της πλούτο, είναι απαραίτητες και παρεμβάσεις από πλευράς του Δήμου Χανίων για την διευκόλυνση της πρόσβασης  προς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο Δήμος Χανίων κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες σε χώρους στάθμευσης τόσο για τα  Τουριστικά Λεωφορεία όσο και για τα οχήματα επισκεπτών του Μουσείου, εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την ανεύρεση κατάλληλων χώρων.

Επιπλέον αυτών και λόγω του ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο  βρίσκεται σε μια περιοχή της Χαλέπας η οποία βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης μας, σημαντικό είναι η προώθηση και εναλλακτικής πρόσβασης προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, ώστε να μετριαστεί η χρήση οχημάτων.

Μια τέτοια λύση αποτελεί μια περιπατητική διαδρομή από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων προς τη Χαλέπα για την επίσκεψη του Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και των υπόλοιπων αξιοθέατων της Χαλέπας. Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων αποτελεί το βασικό πόλο έλξης των επισκεπτών της πόλης αλλά επίσης και χώρο διαμονής πολλών εξ’ αυτών

Προέκταση του Ενετικού Λιμανιού αποτελεί το Κουμ Καπι όπου στο ανατολικό του άκρο  σκαλάκια οδηγούν  μέσω του πάρκου δίπλα στην βίλα Κουνδούρου στο τέρμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Από εκεί ξεκινά η οδό Τζιλιβάκη η οποία και δεν έχει επαρκές πεζοδρόμιο για την κίνηση των πεζών όπου και οδηγεί στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

peripatitiki diadromi

1η Παρέμβαση: Διαπλάτυνση πεζοδρομίου στην οδό Τζιλιβάκη με ταυτόχρονη μονοδρόμηση της οδού. (Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην μια πλευρά της οδού, ο δρόμος έχει διαθέσιμο πλάτος μιας μόνο λωρίδας κίνησης) .

Συνεχίζοντας στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου υπάρχει πεζοδρόμιο κίνησης πεζών και στην απέναντι πλευρά της συμβολή της με την οδό Ακρωτηρίου υπάρχει εγκαταλελειμμένος κλειστός δημοτικός χώρος που λειτουργούσε παλαιότερα καφέ-μπαρ.

2η Παρέμβαση: Διαμόρφωση του δημοτικού χώρου σε χώρο πράσινου και ανάπαυλας με την λειτουργία μικρού κιοσκιού ως δημοτικό αναψυκτήριο, βάση της ήδη υπάρχουσας μελέτης από τους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων.

Συνεχίζοντας στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου φτάνουμε στο παλιό προξενείο όπου η οδός εγκαταλείπει το παραλιακό μέτωπο και από όπου πλέον τα πεζοδρόμια δεν έχουν υποστεί ανάπλαση και είναι σε κακή κατάσταση και με ελάχιστο πλάτος.

3η Παρέμβαση:  Ανάπλαση και διαπλάτυνση πεζοδρομίων από το παλαιό προξενείο ως την πλατεία Έλενας Βενιζέλου. Ειδικότερα η αριστερή πλευρά των πεζοδρομίων μετά την αφαίρεση και μετακίνηση των κάδων απορριμμάτων που καταλαμβάνουν πλάτος αυτών μπορεί να διαμορφωθεί σε επαρκές πλάτος για μετακίνηση πεζών.

Πριν την πλατεία Έλενας Βενιζέλου, στα δεξιά ανηφορίζει η οδός Σκρα που οδηγεί στην είσοδο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Επιπλέον πριν την είσοδο του μουσείου στην ίδια πλευρά του δρόμου υπάρχει  και η είσοδος του 9ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται δίπλα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

4η Παρέμβαση: Διάβαση πεζών για διάσχιση της οδού Ελ. Βενιζέλου στη συμβολή της με την οδό Σκρα και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου από την πλευρά που βρίσκεται το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και η είσοδος του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, κάτι που θα διευκολύνει και θα κάνει πιο ασφαλής την έξοδο των μαθητών από το σχολείο.

Υλοποιώντας αυτές τις παρεμβάσεις ο Δήμος Χανίων, σε συνδυασμό με την χρήση αστικής συγκοινωνίας προς τα Χαλέπα, θα μπορέσει να αποφορτίσει την περιοχή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου από την αναμενόμενη έντονη χρήση οχημάτων για πρόσβαση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και να προωθήσει την ανάδειξη και των υπόλοιπων μνημείων της Χαλέπας (Οικία Βενιζέλου, Αγία Μαγδαληνή, Ταμπακαριά κ.α.) ως μέρος μια περιπατητικής διαδρομή με εύκολη πρόσβαση από τα Χανιά προς τη Χαλέπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook