Χανιά | Τσακώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το Ψυχιατρείο και τους πρόσφυγες

χανιά-τσακώθηκαν-στο-δημοτικό-συμβού-360360

Εντάσεις δημιουργήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 20 Απριλίου, σχετικά με το φλέγον θέμα της παραχώρησης μέρους του Πρώην Ψυχιατρείου Χανίων στον Δήμο Χανίων καθώς αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους με την μη παραχώρηση ολόκληρου του χώρου στο Δήμο Χανίων ενώ τάχθηκαν κατά της παραχώρησης τμήματος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξαν δυο διαφορετικές θέσεις, όσων είναι κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και όσων είναι υπέρ. Ακόμη και εντός της δημοτικής ομάδας του Τάσου Βάμβουκα εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις, με την  Βαρβάρα Περράκη να παίρνει αποστάσεις από τις θέσεις του Μανώλη Κεμεσίδη που είναι κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών.

Ως θετική σχολίασε την εξέλιξη της παραχώρησης του ψυχιατρείου στον δήμο Χανίων ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε άμεση αυτοψία του χώρου, προκειμένου να τον εκμεταλλευθεί καταλλήλως είτε για φοιτητική στέγη, είτε για εκμετάλλευση από το ΜΑΙΧ, για μεταστέγαση του δικαστικού μεγάρου, σχολική στέγη ή για τις ανάγκες του Δήμου Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας δεν δίστασε να κάνει αναφορές για σπέκουλα που πραγματοποιείται σε βάρος της δημοτικής αρχής την στιγμή που το 2015 πραγματοποιήθηκαν πέντε ελεύσεις μεταναστών από τα παράλια στα Χανιά οι οποίοι και τακτοποιήθηκαν χωρίς να θορυβηθεί κανείς, θέλοντας να δείξει ότι αν έρθουν μετανάστες στα Χανιά δεδομένων και των σωστών υποδομών δεν θα δημιουργηθεί κανένα θέμα.

dimotiko_symvoulio2Από την άλλη, ο κ. Λειψάκης από την παράταξη του κ. Σκουλάκη τόνισε ότι το Ψυχιατρείο πρέπει να παραχωρηθεί εξολοκλήρου στον Δήμο Χανίων καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο τέλος να πάρει όλο τον χώρο ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια για επιλογή μοναχικού δρόμου από τον δήμαρχο Χανίων αγνοώντας τους υπόλοιπους φορείς, κάτι που δείχνει πως χάνεται ο χώρος και ο στόχος, καθώς  όλοι οι φορείς διεκδικούν τον χώρο για τον Δήμο.

Για την παραχώρηση του Ψυχιατρείου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο και ο κ. Παπαδογιάννης ο οποίος τόνισε ότι το αποτέλεσμα, δείχνει μια φοβερή έλλειψη στρατηγικής διεκδικητικότητας από πλευράς Δημοτικής Αρχής, καθώς την στιγμή που έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές ζητούν από τον Δήμο Χανίων να δεχθεί πρόσφυγες στα Χανιά εν μέσω τουριστικής περιόδου. Επίσης, έκανε λόγο και για πλήρη απαξίωση καθώς μέσα σε μία ημέρα μεταξύ 13 και 14 Απριλίου το Ψυχιατρείο από το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, έκρινε ως χείριστο τον χειρισμό του κ. Βάμβουκα ενώ υπογράμμισε ότι χρήζει άμεση εμπλοκή των αρμόδιων φορέων καθώς ο κ. Σταθάκης έλεγε ότι θα ανήκει εξολοκλήρου στον δήμο Χανίων και έπειτα άλλαξε ρότα. Τέλος, τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν παραμυθιάζονται πλέον εύκολα.

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σαρρής καθώς όπως ανέφερε στις 11/05/2015 η απόφαση που πάρθηκε έλεγε ότι ο Δήμος Χανίων διεκδικεί χώρο του Ψυχιατρείου και όχι όλα τα κτίρια ενώ πρόσθεσε ότι στην επιστολή του ο κ. Βίτσας τονίζει ότι στο Ψυχιατρείο θα γίνουν έργα αναδόμησης με έξοδα του Υπουργείου προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 300 μετανάστες και έπειτα ο Δήμος μπορεί να το παραλάβει για όποια χρήση.

dimotiko_symvoulio1Ο κ. Παπαντωνάκης έδωσε έμφαση στην σημασία της παραχώρησης του Ψυχιατρείου στον Δήμο αλλά και στην φιλοξενία ενώ τόνισε ότι πολλάκις τα Χανιά έχουν παραχωρήσει στο Υπουργείο αρκετά όπως την 115, τον Ναύσταθμο και την Αγιά.

Θλιβερή χαρακτήρισε την συζήτηση για το Παλιό Ψυχιατρείο ο κ Ρίζος αναφερόμενος στις απόψεις δημοτικών συμβούλων σχετικά με την μη επιθυμία φιλοξενίας προσφύγων ή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ενώ τόνισε ότι στις 27/3 είχε γίνει εκτενής συζήτηση και είχε παρθεί ομόφωνα η απόφαση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

»Η απόφαση του 2015 δεν ισχύει σήμερα, το παιχνίδι που παίζεται είναι ξεκάθαρο, πάνε να μπλέξουνε την περσινή απόφαση με την φετινή. Αν έρθουν μετανάστες εδώ, θα κατακλύσουν το λιμάνι και δεν θα φύγουν ποτέ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεμεσίδης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook