Χανιά | «Τρύγησαν, πάτησαν και έβγαλαν το μούστο» | Τρυγοπατήματα στη Σούδα | Photos

χανιά-τρύγησαν-πάτησαν-και-έβγαλαν-τ-595952

Νοσταλγία για τους μεγαλύτερους, νέα γνώση για τους νεότερους στο πατροπαράδοτο έθιμο του τρύγου αλλά και του πατήματος των σταφυλιών.

Η εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός στη Σούδα, τα Τρυγοπατήματα πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην αυλή έξω από το «Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι»-Μουσείο, με δεκάδες μικρούς και μεγάλους να ψυχαγωγούνται μαθαίνοντας παράλληλα.Αυτός είναι και ο στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας που διοργανώνει την εκδήλωση, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Γιώργο Γιαννουλάκη «να μαθαίνουν οι νέοι πως ζούσαν οι πρόγονοί μας, πως βγαίνει ο μούστος για το κρασί, τη μουσταλευριά. Είναι βιωματικά όλα αυτά για τους παλαιότερους και επιδιώκουμε να τα περάσουμε και στους νέους».Η εκδήλωση έγινε το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου, όπου την πρώτη μέρα «καλλιεργήθηκε» το αμπέλι που είχε στηθεί επί τόπου και με την βοήθεια των μικρών αμπελουργών,περιποιήθηκαν τα σταφύλια και έφτιαξαν ένα σκιάχτρο για να τα προστατέψει από τα πουλιά.

Την Κυριακή τρύγησαν τον καρπό και μετέφεραν τα σταφύλια στο πατητήρι όπου αφού τα πάτησαν, έβγαλαν το μούστο και σέρβιραν τις πρώτες μουσταλευριές.

«Το σύνθημα του συλλόγου είναι να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι», τόνισε ο Γιάννης Φωκάς, ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού.

Το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά, με την ευχή για καλά… κρασιά!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook