Χανιά | Τρισδιάστατα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους

χανιά-τρισδιάστατα-μνημεία-αφηγούντ-192688

3D-mnimeiaΤρισδιάστατη ψηφιακή ξενάγηση στον χώρο αλλά και στην ιστορία σημαντικών μνημείων όλης της Κρήτης, υπόσχεται η νέα εφαρμογή που ολοκληρώνουν επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας και με την χρηματοδότηση Κυπριακής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

3D-mnimeia_agoraΔημοτική Αγορά, οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, Φρούριο Φιρκά, Γυαλί Τζαμισί και Κουλές Αρχαίας Απτέρας, μοντελοποιήθηκαν, τεκμηριώθηκαν σε πέντε κλίμακες και επτά χρονικά επίπεδα, από την αρχαιοελληνική μέχρι την νεώτερη περίοδο και αποτελούν, μαζί με άλλα σημαντικά μνημεία από όλη την Κρήτη, ένα εργαλείο για την εκπαίδευση και τον τουρισμό που έρχεται… από το μέλλον.

«Ακόμα και κάποιος που δεν έχει καμία επαφή με τα μνημεία της Κρήτης, μπορεί να δει πολύ άμεσα την εξέλιξή τους στον χρόνο αλλά και το τι μπορεί να συναντήσει σε κάθε πόλη και σε κάθε περιοχή. Πώς αλλάζει, πώς δομείται, πώς καταστρέφεται και πώς αναδομείται. Και όλο αυτό γίνεται διαγραμματικά, με πολύ μεγάλη γεωμετρική πληροφορία και πολύ γρήγορα» μας εξηγεί η αρχιτέκτονας και υποψήφια διδάκτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Άννα Καραγιάννη. Όπως βλέπετε στην οθόνη που απεικονίζει την Δημοτική Αγορά (φώτο πάνω), στο κάτω μέρος, υπάρχει η γραμμή του χρόνου ενώ στα αριστερά του μνημείου, το μενού της περιήγησης με την σχετική κατηγοριοποίηση. Παράλληλα, πατώντας το βέλος στα δεξιά της οθόνης (φώτο κάτω), δίνονται κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όπως η ιστορία του μνημείου σε κείμενο ή σε βίντεο, η τοποθεσία του στον χάρτη και οδηγίες για το πώς μπορεί να φτάσει κανείς εκεί και χρηστικές λεπτομέρειες για τον επισκέπτη, όπως ώρες λειτουργίας κλπ.

3D-mnimeia_agora1

Μάλιστα, όπως μας εξηγεί η κα Καραγιάννη, έχουν  αποτυπώθεί επιπλέον 80 μνημεία, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν και να τεκμηριωθούν όπως αυτά τα 15. Η εφαρμογή, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της σχολής ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Παναγιώτη Παρθένιο, επίκουρο καθηγητή στη σχολή Αρχιτεκτόνων.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν και μοντελοποίησαν οι μηχανικοί Η/Υ κωδικοποίησαν και «ανέβασαν» και φυσικά, πίσω από την όλη προσπάθεια, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί τεκμηρίωσαν το περιεχόμενο των πληροφοριών.

mnimeia3d1«Εκτός από την καινοτομία στο περιεχόμενο της εφαρμογής αυτής, που είναι η ιστορικότητά της στο χρόνο υπάρχει και μια καινοτομία στην τεχνολογία καθώς μπορεί κάποιος να δει τόσο μεγάλο όγκο πληροφορίας, διαδραστικά από το διαδίκτυο, με περιηγήσεις, με μεγάλη ταχύτητα και σε πραγματικό χρόνο» εξηγεί η κα Κατερίνα Μανιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια της σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Εκτός από τις δύο κυρίες, στο πρότζεκτ δουλεύουν και η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Φανή Μαλλούχου, η διδακτορική φοιτήτρια Christina Manzetti και ο Παναγιώτης Κοτσαρίνης, φοιτητής των ΗΜΜΥ, ο οποίος δημιούργησε τον κώδικα με βάση την WebGL.

Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε στο Μεγάλο Αρσενάλι την Παρασκευή, στην εκδήλωση με θέμα «Πολυτεχνείο Κρήτης: από την Έρευνα στην Πράξη» που έγινε  στο πλαίσιο της Συνόδου του Δικτύου INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

zarpa.gr

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook