Χανιά | Το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για το  2017 από το Κύτταρο Χαλέπας

χανιά-το-πρόγραμμα-δημιουργικής-απασ-152191

Το ΔΣ  του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας»  παρουσιάζει  την πρότασή του για τη λειτουργία Καλοκαιρινού  Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης για το  2017 αναγνωρίζοντας την ανάγκη  για απασχόληση των παιδιών μικρής ηλικίας (6-12 ετών) των  εργαζόμενων οικογενειών της περιοχής μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης  είναι η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του  σχολείου, η ενημέρωσή τους και ευαισθητοποίησή  τους σε θέματα περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, διατροφής κ.α.

Μέσα από μια σειρά αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων  τα παιδιά θα μπορούν να ψυχαγωγηθούν δημιουργικά, να αθληθούν και να διασκεδάσουν, να αναπτύξουν βασικές σωματικές τους ικανότητες και να ανακαλύψουν τυχόν ιδιαίτερες δεξιότητές τους.

Επιπρόσθετα, το «Κύτταρο Χαλέπας»  λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα σχολικά κτίρια είναι κλειστά και παραμένουν αναξιοποίητα την καλοκαιρινή περίοδο,  ιδανική λύση θα αποτελούσε η λειτουργία του προγράμματος εντός της σχολικής αυλής. Τα παιδιά έτσι θα  μπορούν να βιώσουν  μια άλλη εμπειρία μέσα στο σχολείο τους καθώς θα οικειοποιηθούν την αυλή του και τους χώρους του, θα παίξουν ξέγνοιαστα και ανέμελα, θα γνωριστούν και θα διασκεδάσουν χωρίς τους περιορισμούς του καθημερινού σχολικού προγράμματος.KYTTARO_XALEPAS_LOGOS.indd

Πρόκειται σαφώς για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που στόχο έχει, αφενός να παρέχει μια σημαντική διευκόλυνση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς  και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που η εργασία στους κλάδους επισιτισμού και τουρισμού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, (χωρίς την δυνατότητα χρήση άδειας στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο), και αφετέρου να κρατήσει συντροφιά στα παιδιά, να τα κάνει να δουν την τέχνη, τη μάθηση αλλά και το σχολείο τους μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, σε χαλαρότερους ρυθμούς και εν τέλει με διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα, θα  προσφέρει εργασία σε πτυχιούχους- εκπαιδευτικούς  που σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητούσαν κάποια  εποχιακή εργασία άσχετη με τις σπουδές τους και τη μόρφωσή τους.

Το «Κύτταρο Χαλέπας» :

Προτείνει να αναλάβει την πιλοτική λειτουργία ενός προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης (αρχικά σε ένα μόνο από τα τρία δημοτικά σχολεία της περιοχής) για το καλοκαίρι του 2017 που θα απασχολήσει 150 παιδιά  εργαζόμενων οικογενειών των τριών Δημοτικών Σχολείων της Χαλέπας,  ηλικίας 6-12 ετών, κατά τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες:

oμε δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής βάσει των κοινωνικών/ οικονομικών κριτηρίων- όμοια με αυτά που ορίζονται για τις δημοτικές δομές

oμε χρηματοδότηση που θα καλυφθεί από το Κύτταρο Χαλέπας, τη Βουλή των Ελλήνων (έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 5.000 € για αυτό το σκοπό- εγκεκριμένη ήδη  από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στοιχείου που επικυρώνει τη νομιμότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας), ενώ επίσης θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης  στην Περιφέρεια Κρήτης (Αντιπεριφέρεια Χανίων), Δήμο Χανίων, Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Σύλλογο Ξενοδόχων  και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν έστω κατ’ ελάχιστον οι οικογένειες.

Εάν δεν εξασφαλιστεί στο σύνολό της η χρηματοδότηση του   προγράμματος από τους παραπάνω (Κύτταρο Χαλέπας, Βουλή των Ελλήνων, Αντιπεριφέρεια Χανίων, Δήμος Χανίων, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Σύλλογο Ξενοδόχων και ΕΒΕ Χανίων, όσες οικογένειες δεν συμμετάσχουν με κοινωνικά κριτήρια στο πρόγραμμα θα επιβαρυνθούν με ποσά έως και 6 € ημερησίως.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει:

o με μοριοδότηση των οικογενειών  (που θα οργανωθεί διαδικτυακά με σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και ανοικτής αξιολόγησης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, για λόγους διαφάνειας)

oμε βάση το σχολικό κτήριο και την αυλή του με κατάλληλη αναδιάταξη των σχολικών επίπλων (και επαναφορά τους στο τέλος του προγράμματος).

oΜε έλεγχο από τη Σχολική Επιτροπή ώστε μετά την ολοκλήρωση της δράσης να παραδοθεί ισοσκελισμένος απολογισμός που αποδεικνύει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας αυτής.

oΜε στελέχωση  από αδιόριστους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (γυμναστές, εικαστικούς, θεατρολόγους, μουσικούς κ.α. που δηλώνονται ως άνεργοι την περίοδο αυτή) καθώς και από φοιτητές/τριες ή πτυχιούχους  παιδαγωγικών τμημάτων.

o Με τήρηση  της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Στο σχεδιασμό του Κυττάρου Χαλέπας για το καλοκαίρι του 2017, εκτός από το πρωινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση των προαύλιων χώρων ορισμένων σχολικών κτιρίων κατά τις απογευματινές ώρες εργάσιμων ημερών και πρωινών Σαββάτου για ασφαλές ελεύθερο παιχνίδι όλων των παιδιών με επίβλεψη έμπειρου γυμναστή και με δαπάνη που θα  καλύψει ο σύλλογος χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες ενώ θα συνεχίσουν την λειτουργία τους και τα κυλικεία των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων. Έτσι επιτυγχάνεται και η καλή διατήρηση του σχολικού συγκροτήματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε ευρεία σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας στις 17 Φεβρουαρίου 2017 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων με τη συμμετοχή του  Δημάρχου  Χανίων, του Περιφερειάρχη Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης Κρήτης, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, του προέδρου της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, της προέδρου του Συλλόγου  Δασκάλων και Νηπιαγωγών, εκπροσώπων συναρμόδιων φορέων:  Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων, Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων αλλά και γονέων από τα σχολεία της περιοχής, εκφράστηκε από την πλειοψηφία των παρισταμένων θετική ανταπόκριση στην πρότασή μας.

Αντιθέτως , ανάλογη πρότασή μας για το καλοκαίρι του 2016  είχε απορριφθεί  ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων.

Η στήριξη της πρότασής μας από τον Δήμαρχο Χανίων, η δέσμευσή του για οικονομική ενίσχυση -συμβάλλοντας στην πιλοτική του λειτουργία του για το 2017- θεωρούμε ότι θα παραμερίσουν ιδεοληψίες και απόψεις που συντηρούν την λογική ότι κάθε καινοτόμα ιδέα παραμερίζεται γιατί  θίγει κεκτημένα  και συντεχνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα υλοποιούνται σε αρκετές περιοχές της  χώρας με αντίτιμο ή χωρίς, με πρωτοβουλίες των τοπικών Δήμων και Φορέων που δεν επιθυμούν να  βλέπουν κλειδωμένα και κοιμώμενα τα σχολικά κτίρια το καλοκαίρι (ίσως δεν υπάρχουν παραλίες για φιλοσοφία τους συγκεκριμένους Δήμους).

Προσκόμματα και παλινωδίες που έχουν εμφανιστεί στην περίπτωση του δικού μας προγράμματος δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν την εφαρμογή τους σε αυτές τις περιοχές αφού  το κοινό συμφέρον κρίθηκε ανώτερο των εμποδίων που φύονται (και αναφύονται) σε ανάλογες καινοτόμες δράσεις.

Αν τα κωλύματα που τίθενται αφορούν τη λειτουργία του προγράμματος από έναν Σύλλογο που συστάθηκε από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων μιας περιοχής, ας επιχειρήσει τότε ο Δήμος Χανίων να το υλοποιήσει μιας και αρμόδιοι για τη χρήση και τη συντήρηση είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτη» από το 2011 οι οικείοι δήμοι.

Η πρότασή μας- απόλυτα κοστολογημένη- δεν πρόκειται να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου κάποια κοινωνική ομάδα αφού οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην αναζήτηση χρηματοδότησης από πολλούς (επαγγελματικούς, κοινωνικούς κλπ)  φορείς ώστε να επιμεριστεί η δαπάνη με στόχο την εν τέλει δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών στο πρόγραμμα. Επιπλέον το πρόγραμμά μας  θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε ανέργους κατά το προβλεπόμενο διάστημα και λύση σε πάγιες ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο των οικογενειών με μικρά παιδιά.

Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων  το αίτημά μας -για δεύτερη φορά-  και είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημόσια τοποθέτηση στήριξης του Δημάρχου, η θετική στάση των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  η έμπρακτη στήριξη από τη  Βουλή των Ελλήνων καθώς και οι ανακοινώσεις φορέων που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, θα δώσουν το πράσινο φως, δίνοντας διέξοδο σε δεκάδες εργαζόμενες οικογένειες σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε.

Αυτό το  δίκαιο αίτημα που  αγωνιζόμαστε να υλοποιήσουμε ήδη από πέρυσι, έχοντας στο πλευρό μας φορείς και συλλογικότητες που είναι δίπλα μας αλλά και πολλές δεκάδες οικογενειών που έχουν ήδη υπογράψει κείμενο υποστήριξης, μάς δίνουν την δύναμη για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2017 και στην πόλη μας. Η δημοκρατία επιβάλει τον σεβασμό στην πλειοψηφία των πολιτών και όχι στην επιζήμια για αυτούς άρνηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας»

2 thoughts on “Χανιά | Το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για το  2017 από το Κύτταρο Χαλέπας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook