Χανιά | Τι είπε ο Νορβηγός μετά την περιπέτεια του στα Λευκά Όρη | Η ευγνωμοσύνη στους Κρητικούς σωτήρες του

χανιά-τι-είπε-ο-νορβηγός-μετά-την-περι-347538

Ακριβώς πριν μια εβδομάδα, την Καθαρά Δευτέρα, ο 32χρονος Νορβηγός, Arne Christian Sivertsen, κυριολεκτικά βρέθηκε μια ανάσα από το θάνατο, καθώς χάθηκε πάνω στα Λευκά Όρη, ενώ έπεσε και σε χιονοθύελλα (δείτε εδώ λεπτομέρειες).

Σώθηκε την επομένη, μετά από πολύωρη και δύσκολη επιχείρηση 5 εθελοντών διασωστών, αλλά και την κινητοποίηση πολλών ανθρώπων (δείτε εδώ), οι οποίοι κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε με κρυοπαγήματα, αλλά χωρίς να κινδυνεύει. Όμως, όπως λέει, πριν φτάσουν οι διασώστες, τους οποίους χαρακτηρίζει ήρωες, περιγράφει μια παραίσθηση που τον κράτησε ζωντανό τη νύχτα, όταν πλέον έχανε και την τελευταία του δύναμη, μέσα σε χιονοθύελλα και στους -20 βαθμούς: νόμιζε πως του μιλούσε μια γερμανόφωνη γυναίκα, του μιλούσε όλη νύχτα.

Και τον κράτησε ξύπνιο και ζωντανό! Είναι η ίδια η δύναμη του ανθρώπου, η θέλησή του να ζήσει, που βρίσκει τρόπους να το κάνει! Η ιστορία του έγινε μεγάλο θέμα στην πατρίδα του, τη Νορβηγία. Ο ίδιος μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση tv2.no περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την περιπέτειά του αλλά δεν ξέχασε να μιλήσει με ευγνωμοσύνη για τους Κρητικούς που έσπευσαν να τον σώσουν.

Το βράδυ της Κυριακής προς την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας διανυκτέρευσε σε μια σκηνή, πάνω στο βουνό, μέσα στα χιόνια. Από νωρίς, παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είχε χαθεί ή ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει μόνος του, αποφάσισε να συνεχίσει ανεβαίνοντας κι άλλο μέσα στα χιόνια! Βρήκε το πρώτο καταφύγιο. Θα μπορούσε να μείνει μέσα σε αυτό και να ειδοποιήσει. Αλλά δεν το έκανε, συνέχισε κι άλλο! Βρήκε ένα δεύτερο χώρο όπου θα μπορούσε να μείνει και να καλέσει για βοήθεια, αλλά και πάλι δε σταμάτησε!

Συνέχισε μέχρι που έφτασε στο τελευταίο καταφύγιο, εκεί όπου συνάντησε και μια σφοδρή χιονοθύελλα. Τότε απλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτε περισσότερο από το να προσπαθήσει να ειδοποιήσει για να τον βρουν! Φυσικά όχι μόνο το τηλεφώνημα ήταν δύσκολο, καθώς θα έπρεπε να αναζητήσει σήμα, αλλά ακόμα και η παραμικρή κίνηση καθώς και ο ίδιος είχε παγώσει. Αργότερα, λέει, του είπαν πως η θερμοκρασία σε εκείνο το σημείο, στα 1.600 μέτρα, ήταν 20 βαθμοί κάτω από το μηδέν!

Οι άνθρωποι που έσωσαν τον Νορβηγό,  ο Στέλιος Νεβράκης και ο Αλέξης Κοκοτσάκης

norvigos-diasostes

Για να προστατευθεί, καθώς ο αέρας και ο πάγος τον χτυπούσαν από παντού, έσκαψε μια «σπηλιά» μέσα στο χιόνι, έβαλε μέσα τον υπνόσακο και μπήκε για λίγες ώρες.

Έφτασε στο σημείο να έχει παραισθήσεις! Άκουγε, λέει τώρα, μια γυναικεία φωνή κι έβλεπε τη φιγούρα μια γυναίκας! Του μιλούσε στα γερμανικά όλη τη νύχτα! Το πρωί μόνο συνειδητοποίησε ότι ήταν παραίσθηση!

Μάζεψε δυνάμεις και κατάφερε να μετακινηθεί μέχρι να βρει σήμα. Προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον αδελφό του στη Νορβηγία αλλά και έναν Κρητικό φίλο του, τον Χρόνη Σαββάκη, ο οποίος και κινητοποίησε τις τοπικές υπηρεσίες, ξεκίνησε για το βουνό μαζί με άλλους 5 εθελοντές, τον Σταύρο Πλιμάκη, τον Δημήτρη Μαλινδρέτο, τον Αλέξη Κοκοτσάκη, τον Ανδρέα Koνδρινάκη και τον Στέλιο Νεβράκη. Παράλληλα πέταξε ελικόπτερο στην περιοχή και το απόγευμα βρέθηκε, έχοντας υποστεί υποθερμία.

Ο 32χρονος Νορβηγός μίλησε σε δημοσιογράφους από τη χώρα του θέλοντας να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που τον έσωσαν. Όπως είπε, εκτός από την ευγνωμοσύνη έχει και κάτι άλλο να κάνει: να βρει τη μητέρα ενός από τους διασώστες του, που είναι Αυστριακή, καθώς θεωρεί ότι στην παραίσθησή του εκείνη ήταν που του μιλούσε και τον κράτησε ζωντανό!

Πηγή: Candianews με πληροφορίες από tv2.no

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook