Χανιά | Τι απαντούν οι τοπογράφοι στις καταγγελίες για τις Κορακιές!

χανιά-τι-απαντούν-οι-τοπογράφοι-στις-κ-241160

korakiesΜια «ανιδιοτελή χορηγία» στον Δήμο Χανίων, χαρακτηρίζει ο σύλλογος τοπογράφων μηχανικών την δωρεάν αποτύπωση των ορίων του οικισμού των Κορακίων, μετά τις τρομερές καταγγελίες πολιτών που φιλοξένησε το zarpanews.gr

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (ΕΔΩ) οι πολίτες καταγγέλλουν «μεθόδευση», πιστεύοντας ότι η αποτύπωση είναι προσχηματική και οδηγεί σε τεράστια επέκτασή του οικισμού, προς όφελος ιδιώτη εργολάβου. Αυτό διαψεύδεται από την Πολεοδομία αλλά και από τους τοπογράφους, οι οποίοι μας έστειλαν την επιστολή που ακολουθεί:

«“Είναι γνωστά σε όλους τους συναδέλφους, στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, ακόμα και στους πολίτες, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον μη σαφή προσδιορισμό των ορίων των οριοθετημένων οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί οριοθετήθηκαν από το 1985 που εκδόθηκε το Π.Δ. οριοθέτησής τους έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο προσδιορισμός των ορίων έγινε με χαμηλής ακρίβειας μέσα (μετροταινίες) ή ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις με το ‘’μάτι’’. Αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις ακρίβειας, που καθορίζονται με τα πρόσφατα νομοθετικά διατάγματα για την έγκριση δόμησης, την τακτοποίηση αυθαιρέτων, τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου κ.ά. έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά ακόμα και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτά τα προβλήματα τα βιώνουν καθημερινά τόσο οι συνάδελφοι μηχανικοί (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), όσο και οι πολίτες που εμπλέκονται σε χρονοβόρες διαδικασίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι ατελέσφορες.

Αναγνωρίζοντας και βιώνοντας το πρόβλημα καθημερινά αποφασίσαμε ομόφωνα ως Δ.Σ. του Τοπικού Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών να παρέχουμε ως χορηγία προς την ΥΔΟΜ Χανίων και κατ’ επέκταση στο Δήμο Χανιών την αποτύπωση των ορίων ενός οικισμού του Δήμου. Η χορηγία μας αυτή είχε ως βασικό γνώμονα τη διερεύνηση τόσο από εμάς, όσο και από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία της μεθοδολογίας που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκπόνηση μιας άρτιας επιστημονικά μελέτης με απώτερο στόχο αυτή η μεθοδολογία να ακολουθηθεί και στο σύνολο, αν είναι εφικτό, των οικισμών του Δήμου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε αυτή η διαδικασία να γίνει χωρίς οικονομικό αντίκρισμα για εμάς και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι, που θα ασχοληθούν με την διαδικασία, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και θα αφιερώσουν χρόνο από την καθημερινή τους εργασία για την εκπόνηση της μελέτης.

Η επιλογή του οικισμού έγινε σε συνεννόηση με την Πολεοδομική υπηρεσία. Εμείς ως σύλλογος θέσαμε ως προαπαιτούμενο ο πιλοτικός οικισμός να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα των Χανίων για την ευκολότερη πρόσβασή μας, να έχει κτηματογραφηθεί στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, να μην περιλαμβάνει πολλά σημεία οριοθέτησης έτσι ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους συναδέλφους να ασχοληθούν αφιλοκερδώς και να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και τέλος να είναι ένας οικισμός που να έχει προβλήματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. Όσον αφορά το τελευταίο είναι σίγουρο ότι δεν είναι πρόθεση μας να εμπλακούμε σε ιδιοκτησιακές διαφορές, ούτε να υποκαταστήσουμε υπηρεσίες και δικαστικές αρχές. Ως επιστημονικός φορέας η μόνη μας επιθυμία είναι να κάνουμε μια καταγραφή των ορίων με μονοσήμαντο τρόπο, που θα διευκολύνει τόσο τις υπηρεσίες όσο και τους πολίτες. Να τονιστεί ότι αυτή η διαδικασία αποτύπωσης των ορίων των οικισμών είναι μια καινοτόμα και πρωτοποριακή εργασία, αφού είναι η πρώτη φορά που εκπονείται και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τη συντάξουν οι καθ’ ύλη αρμόδιοι τοπογράφοι μηχανικοί.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε τόσο από τη φυσική μας παρουσία μέσω του Προέδρου του Συλλόγου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και από αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ότι αυτή μας η προσπάθεια αντιμετωπίζεται καχύποπτα και με πηχυαίους τίτλους, που προσβάλλουν τόσο την επιστημονική όσο και τη φυσική μας οντότητα. Θεωρούμε άσκοπο να αποδείξουμε στον οποιοδήποτε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Βασικός μας στόχος είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του κάθε πολίτη του Δήμου μας. Αυτό είναι γνωστό σε όλους τους συναδέλφους που μας γνωρίζουν έναν προς έναν προσωπικά, αλλά και στους πολίτες των Χανίων που είχαν την οποιαδήποτε συναλλαγή με εμάς, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται και από την προσφορά μας που είναι ανιδιοτελής.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε όλους τους οικισμούς του Νομού αμισθί, γιατί αυτό θα απαιτούσε να εγκαταλείπαμε την εργασία μας.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εμπλακούμε στο γαϊτανάκι ποιον οικισμό θα επιλέξουμε, γιατί δε θα καταλήξουμε πουθενά και σίγουρα σε κάθε οικισμό θα ανακαλυπτόταν από κακόβουλους δόλος από μέρους μας.

Είναι προφανές ότι δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε σε διαφορές μεταξύ πολιτών, γιατί δεν είμαστε οι αρμόδιοι να διευθετήσουμε τέτοια προβλήματα.

Είναι προφανές ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να αποδείξουμε σε κανένα καχύποπτο την ανιδιοτέλεια της προσφοράς μας.

Είναι προφανές ότι δρούμε ομαδικά και δεν ενδίδουμε στις πιέσεις οποιουδήποτε πολίτη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, γιατί πάνω από όλα βάζουμε την προσωπική ,επαγγελματική και επιστημονική μας ακεραιότητα.

Είναι προφανές ότι δόλο έχουν αυτοί, που επιθυμούν την ασάφεια των ορίων έτσι ώστε να τα μετακινούν κατά το δοκούν εξυπηρετώντας τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα τους, κι όχι αυτοί που θέλουν να τα προσδιορίσουν κατοχυρώνοντας τη στοιχειώδη αρχή της ισονομίας.

Είναι προφανές ότι η διόρθωση των ορίων του συγκεκριμένου οικισμού και όλων των άλλων που θα αποφασιστεί να χρηματοδοτήσει στο μέλλον η πολιτεία θα γίνει με διαφανείς συναινετικές διαδικασίες και θα δημοσιευθεί στο

διαύγεια. Στις αναρτήσεις μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να εκφέρει μία γνώμη ή να διαφωνήσει ή να δυσπιστήσει, να εκφράσει και δημοσίως την άποψή του. Άρα που είναι η πρόθεση και πως υπάρχει η δυνατότητα για εξυπηρέτηση συμφερόντων όπως προεξοφλείται από του αντιδρώντες. Μήπως θέλουν να υποκρύψουν δικά τους συμφέροντα τα οποία θα έρθουν στο φως με την διαφανή διαδικασία

Είναι προφανές ότι δεν υιοθετούμε και καταδικάζουμε απερίφραστα τις αναφορές περί επίορκων υπαλλήλων ως πυροτέχνημα για εκφοβισμό, είτε αυτές προέρχονται από πολίτες, είτε από συναδέλφους. Οι καταγγελίες ότι συνάδελφοι του δημόσιου τομέα έχουν δόλο οφείλεται πρώτα στην προσπάθεια κάποιων να δαιμονοποιήσουν το δημόσιο ως έννοια, δεύτερον στο κατάλοιπο της εποχής της ευμάρειας που είναι το ‘’τσουβάλιασμα’’ του ‘’όλοι τα παίρνουν’’ και τέλος μερικές φορές από την αδυναμία μερίδας των πολιτών (και δυστυχώς και μερίδας συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα – πόσο μάλλον όταν δεν είναι ειδικοί) να κατανοήσουν σύνθετα επιστημονικά προβλήματα. Όποιος έχει στοιχεία για ατασθαλίες, είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο για την κοινωνία και την ορθή λειτουργία της Πολιτείας να απευθύνεται στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και όχι στα Μέσα.

Είμαστε πάντα πρόθυμοι αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια είτε της Δημοτικής αρχής (όποια παράταξη και αν ηγείται αυτής), είτε των υπηρεσιών, ανιδιοτελώς, αφιλοκερδώς, με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και την παραγωγή ενός άρτιου επιστημονικά αποτελέσματος, που το εγγυάται η γνώση που κατέχουμε και εξασκούμε, αρκεί να μας ζητηθεί».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook