Χανιά | Την Κυριακή τα βιωματικά σεμινάρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

χανιά-την-κυριακή-τα-βιωματικά-σεμινά-431875

«Χτίζοντας την ομάδα και τις σχέσεις τις πρώτες μέρες στο σχολείο:βιωματικές προσεγγίσεις εκμάθησης τεχνικών και πρακτικών» είναι το θέμα του σεμιναρίου που θα γίνει στα Χανιά, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στο βιβλιοπωλείο Koukoubook Μπόνιαλη 11-19.

Ώρες Διεξαγωγής: 11:00-15:00

Επιμορφώτρια: Κατερίνα Καζέλα, Δρ. Παιδαγωγικών Επιστημών, Σχολική Σύμβουλος

Στο σεμινάριο αυτό οι επιμορφούμενοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από βιωματικό τρόπο και σε αλληλεπίδραση με τα μέλη της ομάδας να κατανοήσουν τα στάδια διαμόρφωσης της ομάδας καθώς και τη σύνδεση αυτών των βιωματικών δράσεων με την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική.

Η εισαγωγή στην ομάδα θα ξεκινήσει με δραστηριότητες γνωριμίας και εξοικείωσης με τα μέλη της ομάδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δραστηριότητες για τη σύνδεση των μελών μεταξύ τους, τη δημιουργία του κατάλληλου συγκινησιακού και συναισθηματικού κλίματος καθώς και βιωματικές δράσεις για το χτίσιμο των σχέσεων.

Η ομάδα στη συνέχεια θα εισαχθεί στις έννοιες του προγραμματισμού και της παραγωγής συλλογικού έργου και της παρουσίασης του. Βασικό στοιχείο επεξεργασίας θα αποτελέσει η ανάπτυξη ταυτότητας της ομάδας και η δημιουργία συμβολαίου.

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετέχουν σε δράσεις για την ενδυνάμωση και φροντίδα της ομάδας, τη διαχείριση και αξιοποίηση δυσκολιών και κρίσεων στο πλαίσιο της ομάδας καθώς και την αξιοποίηση των ρόλων στη δυναμική της ομάδας.

Το σεμινάριο είναι βιωματικό και για την υλοποίηση του θα αξιοποιηθούν και επιμέρους τεχνικές όπως μουσικοκινητικές δράσεις, παιχνίδια, υπόδυση ρόλων, εμψύχωση κούκλας, καταιγισμός ιδεών και στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού.

Δομή της εισήγησης

  • Ελάτε να γνωριστούμε: Παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης με τα μέλη της ομάδας
  • Τι λέτε να έρθουμε πιο κοντά;: Δραστηριότητες- Παιχνίδια για τη σύνδεση των μελών μεταξύ τους
  • Οι σχέσεις χρειάζονται θεμέλια: Βιωματικές δράσεις για το χτίσιμο των σχέσεων
  • Καιρός να μπούμε στην πράξη: Προγραμματισμός και παραγωγή συλλογικού έργου
  • Ας επιλέξουμε όνομα, ύμνο και σύμβολο: Ανάπτυξη ταυτότητας της ομάδας και η δημιουργία συμβολαίου
  • Η ομάδα χρειάζεται φροντίδα: Δράσεις για την ενδυνάμωση και φροντίδα της ομάδας
  • Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Διαχείριση και αξιοποίηση δυσκολιών και κρίσεων στο πλαίσιο της ομάδας
  • Μην ξεχνάμε ότι είμαστε διαφορετικοί: Αξιοποίηση των ρόλων στη δυναμική της ομάδας
  • Πως θα μεταφέρω αυτά που έμαθα στην τάξη μου: Σύνδεση των βιωματικών δράσεων με την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική
  • Κλείσιμο ομάδας – Αναστοχασμός

Σύντομο Βιογραφικό

Η Κατερίνα Καζέλα είναι Σχολική Σύμβουλος. Έχει σπουδάσει Νηπιαγωγός στην Κύπρο και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει διδάξει με σύμβαση Π.Δ 407/80 στο Π.Τ.Π.Ε του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το επιμορφωτικό της έργο εστιάζει σε ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας με έμφαση στη δημιουργία κατάλληλων αναπτυξιακών περιβαλλόντων που βασίζονται στις αρχές της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, διδακτικής των Φ.Ε, καθώς και στην πειραματική εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στην προσχολική εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και διαθέτει πλούσιο επιμορφωτικό έργο σε δημόσιους και άλλους επιστημονικούς φορείς. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει βιβλία, συμμετοχές σε βιβλία και συλλογικούς τόμους, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Πληροφορίες/Εγγραφές:

Συμπληρώστε το έντυπο συμμετοχής και αποστείλετέ το με ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected]

Τ: 2103250341

Ε: [email protected]

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook