Χανιά | Τα λεφτά τους πίσω για τις «μαϊμού» επιδοτήσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι

χανιά-τα-λεφτά-τους-πίσω-για-τις-μαϊμ-17392

Μπορεί το «φαγοπότι» να έγινε πριν από οκτώ και πλέον χρόνια όμως τώρα ήρθε η ώρα να πληρωθεί και ο «λογαριασμός».

xorafi eliesΤα σχετικά έγγραφα, μέσα από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, διαβιβάστηκαν αυτές τις μέρες  από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμηση Απάτης (OLAF)  στους τελικούς τους αποδέκτες, μέσω της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Πρόκειται για 124 φυσικά και νομικά πρόσωπα από τον Αποκόρωνα που εκτιμάται ότι εισέπραξαν παράνομα 374.000 ευρώ επιδότηση για την ελαιοπαραγωγή της περιόδου 2004-05, χρήματα τα οποία καλούνται τώρα να επιστρέψουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παραγωγού που από 30 ελιές, δήλωσε ότι έβγαλε 10 τόνους λάδι και άλλων που υποτίθεται ότι έβγαλαν 21 τόνους από… 140 δέντρα!

eas.apokoronou.sfakionΕ.Α.Σ. και Δήμοι «έσερναν το χορό»

Στην «κορυφή της πυραμίδας», τόσο ο OLAF, όσο και η δημοσιογραφική έρευνα της περιόδου εκείνης (New York Times, International Herald Tribune), τοποθετούν τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) αλλά και τους Δήμους.

Εκείνοι ήταν που είτε πλαστογραφούσαν τις υπογραφές των παραγωγών, είτε καταχρόντουσαν τις εξουσιοδοτήσεις που τους είχαν κάνει οι ίδιοι παραγωγοί, για να χειρίζονται συνολικά τα θέματά τους.

Φυσικά η έκταση του θέματος αυτού, ξεπερνούσε τα Αποκορωνιώτικα αλλά και τα ελληνικά σύνορα, αποτελώντας –όπως φάνηκε- μια συνήθη πρακτική και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία). Γι’ αυτό άλλωστε και έλαβε τέτοια δημοσιότητα διεθνώς.

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά

Το κουβάρι των «χρυσών» ελαιόδεντρων άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του 2006, όταν πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών του Αποκορώνου, οι επιδοτήσεις για την επίμαχη περίοδο.

Ο ένας μετά τον άλλον διαπίστωνε ότι τα ποσά που τους είχαν καταθέσει ήταν πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που αναλογούσαν στο λάδι που είχαν βγάλει.Τις επόμενες ημέρες όμως, η Έ.Α.Σ Αποκορώνου – Σφακίων φρόντιζε να κάνει τις ανάλογες «αναλήψεις» (εξ ονόματος των παραγωγών που την είχαν εξουσιοδοτήσει) και να επαναφέρει τα ποσά «στα ίσα τους». Ύστερα, απέδιδε τις «αυξομειώσεις» σε λάθη.

Δυστυχώς όμως τώρα λαμβάνουν «ραβασάκια» και οι παραγωγοί εκείνοι που αποκάλυψαν τη ν υπόθεση και καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που πρακτικά ποτέ δεν εισέπραξαν.

Μάλιστα εκείνοι ήταν που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά όργανα, όταν στην Ελλάδα τους «έκλειναν τις πόρτες».

olafΕνστάσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το παράδοξο, ο δικηγόρος της Αντιπεριφέρειας, Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης, εξηγεί στα «Χανιώτικα Νέα» ότι αρμόδια για να διατάξουν ακύρωση ή αναστολή των προστίμων είναι τα διοικητικά δικαστήρια και σ’ αυτά πρέπει να προσφύγουν οι παραγωγοί εντός 60 ημερών.

Εισπράξεις

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια πόσα από αυτά τα χρήματα θα εισπραχθούν και πότε.

Ο OLAF πάντως, έχει διαπιστώσει ότι πολλοί από τους ελεγχόμενους έχουν αποβιώσει ενώ άλλοι είχαν αποβιώσει… πριν την ημέρα που δήθεν υπέγραψαν, σύμφωνα με τον Απ. Βουλγαράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Ρόλο στην υπόθεση θεωρείται ότι «έπαιζε» και η Αγροτική Τράπεζα, αφού σε πολλές περιπτώσεις, οι αναλήψεις των «παραπάνω χρημάτων» που είχαν μπει…. κατά λάθος, γινόταν από την ίδια την τράπεζα.

Πηγή: Γιώργος Κώνστας | Χανιώτικα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook