Χανιά | Τα εγκαίνια του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης στην Παλαιόχωρα

χανιά-τα-εγκαίνια-του-μουσείου-ακριτώ-747584

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης στην νέα του στέγη, στην Παλαιόχωρα.

Το Μουσείο Ακριτών, μετά τις εργασίες μεταστέγασής του είναι πλέον έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες και να πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις με τα σχολεία. Το μουσείο αναφέρεται στη Βυζαντινή περίοδο και τη ζωή των Ακριτών.

Αρχικά τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος πατήρ Νικόλαος Λαμπάκης.

Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνιος Περράκης ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε μία ιστορική αναδρομή του Μουσείου Ακριτών, όταν στις 28 Μαΐου 2006 ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών δέχθηκε και φιλοξένησε την έκθεση «Οι Ακρίτες της Ευρώπης» η οποία προήλθε από το πρόγραμμα «Acrinet» όπου συμμετείχαν 7  Πανεπιστημιακά ιδρύματα ως εταίροι του προγράμματος, μεταξύ αυτών και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών  από πλευράς της χώρας μας.

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις σε διάφορες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κάρπαθο και τελικά το μουσείο απέκτησε μόνιμη στέγη στην ακριτική Παλαιόχωρα.

Στην αρχή το μουσείο φιλοξενήθηκε στο πρώην οικοτροφείο του Δήμου και σήμερα έχουμε την χαρά να το εγκαινιάζουμε στην συγκεκριμένη θέση.

Το Μουσείο αναδεικνύει ένα διευρωπαϊκό, ίσως και οικουμενικό πολιτισμικό και ιστορικό φαινόμενο, εστιάζοντας στους υπερασπιστές των συνόρων, «των άκρων», τους θρυλικούς φύλακες – ήρωες της Ευρώπης, και τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.

Τελειώνοντας τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τα στελέχη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και συγκεκριμένα τον κύριο Ευάγγελο Καραμανέ, την κυρία Λουΐζα Καραπιδάκη για την επιστημονική καθοδήγηση και τη διαρκή υποστήριξή της, τον κύριο και την κυρία Καμηλάκη για την αμέριστη συμπαράσταση  και βοήθεια τους.

Επίσης ευχαρίστησε τον εφημέριο Νικόλαο Λαμπάκη που τόσα χρόνια προσέφερε τον χώρο για την αρχική στέγαση του Μουσείου.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλλαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στην ολοκλήρωση της μεταστέγασης του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο Δρ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και ο κύριος Γεώργιος Δερμιτζάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης.

Ομιλίες πραγματοποίησαν η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα:

«Το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυσή του» και

η κυρία Λουΐζα Καραπιδάκη Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Η δημιουργία της μουσειακής συλλογής του Μουσείου των Ακριτών της Ευρώπης».

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook