Χανιά | Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της «Μάχης της 42ης οδού» στα Τσικαλαριά | Photos

χανιά-τα-αποκαλυπτήρια-του-μνημείου-τ-371570
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που βρίσκεται στην οδό  »Μάχη της 42 οδού» το οποίο είναι αφιερωμένο στους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες που πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στα Τσικαλαριά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, η Αντιδήμαρχος Βαρβάρα Περράκη, ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Λειψάκης οι οποίοι και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των πεσόντων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την πλευρά των Αυστραλών-Νέοζηλανδών ήταν:

Η Αυτού Εξοχότης Αντιστράτηγος Sir Jerry Mateparae, Γενικός Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, εκ μέρους της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Αυτού Εξοχότης, κ. John Kittmer, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, η αυτού Εξοχότης, κ.ο Τζον Γκρίφιν, Πρέσβης της Αυστραλίας, καθώς και όλα τα μέλη των ξένων αποστολών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Λίγα λόγια για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην οδό

Η οδός Τσικαλαριών την περίοδο εκείνη αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο προς τη Μαλάξα και σε αυτή βρίσκονταν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των συμμάχων. Σύμφωνα με διάφορες στρατιωτικές πηγές, σε αυτό το σημείο έλαβε χώρα μια σημαντική μάχη που έκρινε, όχι την έκβαση της Μάχης της Κρήτης, αλλά έκρινε τη σωτηρία χιλιάδων στρατιωτών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Η ονομασία της οδού

Η 42η οδός πήρε το όνομα της από το 42 Βασιλικό Τάγμα Μηχανικού, μια βρετανική μονάδα που αναπτύχθηκε εδώ τον Νοέμβριο του 1940 προκειμένου να αναβαθμίσει τον δρόμο ως μέρος των αμυντικών προετοιμασιών. Για να διευκολύνουν τα στρατιωτικά οψήματα, οι στρατιώτες του Μηχανικού εξομάλυναν την επιφάνεια του χωματόδρομου και στοίβαξαν τα μπάζα από τις δύο πλευρές του δρόμου. Έκτοτε, τον αποκαλούσαν »βυθισμένο δρόμο».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Το Χάκα στην 42η Οδό

Λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση στη 42η Οδό, ένας στρατιώτης, ο Hemi Hemara Aupouri του Γ’ Λόχου του 28 Τάγματος (Μαορί), με δική του πρωτοβουλία σηκώθηκε από τη θέση του στη δυτική άκρη του δρόμου. Κραδαίνοντας έναν γεμιστήρα οπλοπολυβόλου Μπρεν -όπως θα έκανε ένας Μαόρι πολεμιστής με το τελετουργικό λίθινο ρόπαλο »πατού» των προγόνων του -άρχισε να χορεύει Χάκα »Ka mate».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της «Μάχης της 42ης οδού» στα Τσικαλαριά | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook