Χανιά | Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα χημικά όπλα

χανιά-συνεχίζονται-οι-αντιδράσεις-γι-119662

Chemical_Weapons_S_2785450c

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επικείμενη καταστροφή κάποιων χημικών όπλων από τη Συρία, σε Αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο, με τη μέθοδο της υδρόλυσης, με τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών και υποψήφιο δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα να ζητούν πρωτοβουλίες από τους υπεύθυνους.

Την ίδια ώρα, η  κ. Βούλτεψη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Μαριά, σημείωσε πως το δημοσίευμα Χανιώτικης εφημερίδας, αποτελεί διογκωμένη παρουσίαση διαδικτυακής ανάρτησης του BBC, το οποίο ωστόσο είχε επικαλεστεί «πληροφορίες».

Ο Τάσος Βάμβουκας

«Η Δημοτική μας  Παράταξή εκφράζει τις έντονες  ανησυχίες της  για τις ενδεχόμενες σοβαρές αρνητικές  επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πρώτο εξάμηνο του 2014 η καταστροφή 1400 τόνων των Συριακών χημικών όπλων στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης. Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από τους έντονους προβληματισμούς που έχουν εκφράσει ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το Ισραήλ σχετικά με την καταλληλότητα   της  μεθόδου που έχει επιλεγεί για την καταστροφή αλλά και για τα τοξικά υπολείμματα που  θα προκύψουν από την χημική αντίδραση και  θα απορριφθούν στην θάλασσά μας.

Η διαδικασία αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής μας, για την δημόσια υγεία των κατοίκων και αποτελεί απειλή για  την ευημερία των Μεσογειακών και Ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κρήτης για κοινό συντονισμό  με την Σικελία, καθώς και την ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Χρυσόγελος, μετά τις αποκαλύψεις της τοπικής εφημερίδας Χανιώτικα Νέα.

– Ζητάμε να εφαρμοστούν οι  όροι που θέτει η διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) καθώς και η Συνθήκη του Λονδίνου για τη πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από την απόρριψη αποβλήτων (1972), οι οποίες έχουν υιοθετηθεί για να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

– Ζητάμε από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλία ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συντονισμό με συναδέλφους τους από γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα.

– Ζητάμε από τον Διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) να εξετάσει τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για την αδρανοποίηση και απόρριψη των χημικών όπλων της Συρίας.

– Ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία συντονισμού με τις γειτονικές μας  χώρες,  για να μην προχωρήσει αυτή η καταστροφική διαδικασία που θα θέσει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα της Μεσογείου και μπορεί να  πλήξει την ευημερία των Μεσογειακών και Ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση των φορέων και  συλλογικοτήτων του νησιού για την κινητοποίηση της κοινωνίας της Κρήτης, που  σε συντονισμό με τις κοινότητες  των πολιτών γειτονικών χωρών που θίγονται,  μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο που απειλεί το περιβάλλον της Μεσογείου  και  τους κατοίκους  της περιοχής», ανακοινώθηκε εκ μέρους του «Δήμου Ενεργώ Πολιτών»

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, έχει ως εξής: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων εκφράζει τον εντονότατο προβληματισμό και την αντίθεσή του σχετικά με τη σχεδιαζόμενη καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε διεθνή ύδατα, δυτικά των Χανίων. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν έχει διευκρινιστεί με πληρότητα και πιθανότατα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και των περιοχών που συνορεύουν, όπως είναι τα Χανιά. Ειδικότερα, η αναφερόμενη μέθοδος της υδρόλυσης δεν επαρκεί για την πλήρη αδρανοποίηση των παραγώγων από τις ποσότητες των χημικών όπλων της Συρίας που θα καταστραφούν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων, τους δύο υπεύθυνους Οργανισμούς για την διαδικασία καταστροφής των χημικών αυτών, να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους ώστε να παρέχει απόλυτη ασφάλεια στις περιοχές επεξεργασίας των χημικών. Καλεί την Επιστημονική Κοινότητα, τους βουλευτές των Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης, την Ελληνική Κυβέρνηση και  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δράσουν άμεσα με σκοπό την άσκηση της απαραίτητης πίεσης προς τους ανωτέρω Διεθνείς Οργανισμούς για την αναπροσαρμογή των σχεδίων τους.»

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook