Χανιά | Συνάντηση Βαγιωνάκη με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

χανιά-συνάντηση-βαγιωνάκη-με-την-γενι-441053

Προγραμματισμένη συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Μπαριτάκη Χριστίνα πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης, η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κα Βαγιωνάκη Βάλια.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν αρκετά από τα προβλήματα του νομού, όπως ο Φορέας Διαχείρισης της Σαμαριάς, η ανάγκη καταγραφής, διατήρησης και αποτελεσματικής διαχείρισης του τοπικού φυτογενετικού υλικού, η προώθηση δημιουργίας φυτωρίου, τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές της τοπικής ποικιλίας κάστανου, τα προβλήματα του Ελαφονησίου κ.α.

Σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης των Λευκών Ορέων, από την πλευρά της κα Βαγιωνάκη εκφράστηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία φορέων διαχείρισης στην προστατευόμενη περιοχή – η οποία λήγει στις 31/12/2016 – και η συνακόλουθη χρηματοδότησης τους.

Για την προώθηση της τοπικής ποικιλίας κάστανου, η κα Βαγιωνάκη ενημέρωσε την κ. Μπαριτάκη για την από κοινού προσπάθεια τοπικών φορέων και οργανισμών (δασική υπηρεσία, ΜΑΙΧ, συνεταιρισμοί παραγωγών κάστανου κτλ) και ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή του σχετικού φακέλου που αφορά τη χρηματοδότηση και δημιουργία φυτωρίου υποκειμένων ντόπιας καστανιάς στο Νομό Χανίων.

Η ανάγκη καταγραφής, διατήρησης και διαχείρισης του τοπικού φυτοπολλαπλασιαστικού υλικού στην Κρήτη μέσω και της αξιοποίησης της Τράπεζας Γενετικού Υλικού που λειτουργεί στο ΜΑΙΧ – ενόψει και της κύρωσης του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια – τέθηκε επίσης στο τραπέζι της συζήτησης εκ μέρους της κα Βαγιωνάκη.

Μπορεί η κύρια ευθύνη για το ζήτημα να ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο όπως σχολίασε η κα Βαγιωνάκη «η διατήρηση της πλούσιας βιοποικιλότητας του Νομού, η προστασία της και η σημασία της στο πλαίσιο μιας φιλοπεριβαλλοντικής παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι προϋπόθεση και συγκροτεί πλεονέκτημα οποιουδήποτε σχεδιασμού».

Τέλος, τέθηκαν τα προβλήματα που αφορούν το Ελαφονήσι και η ανάγκη να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) Λαφονησίου, η οποία θα λύσει μια σειρά από ζητήματα που σήμερα απασχολούν τον τόπο.

Η κα Μπαριτάκη από τη μεριά της εξέφρασε τη διάθεση της για περαιτέρω συνεργασία στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για όλα τα κρίσιμα θέματα του νομού Χανίων, τα οποία όπως φάνηκε γνωρίζει καλά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook