Χανιά | Στις 13 Μαΐου η δίκη 138 πανεπιστημιακών για τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΛΚΕ

χανιά-στις-13-μαΐου-η-δίκη-138-πανεπιστημια-363834

Με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων 138 άτομα, κυρίως πανεπιστημιακούς, που είτε μέσω της Συγκλήτου είτε μέσω της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Για 90 άτομα παύει η νομική δίωξη είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω θανάτου. Η δίκη έχει οριστεί να ξεκινήσει στο Εφετείο Χανίων την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Το πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης στηρίζεται στο πόρισμα δύο οικονομικών επιθεωρητών, το οποίο εκτιμά ότι προκύπτει κακοδιαχείριση κονδυλίων του ΕΛΚΕ. Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτή που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 με κατηγορούμενους 19 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης-ανάμεσα στους οποίους και ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.

Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου στην παρούσα υπόθεση αφορά σε άλλη χρονική περίοδο από εκείνη της υπόθεσης που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 και πιο συγκεκριμένα στην χρονική περίοδο μεταξύ 1996 και 2004, κατά την οποία αποφασίστηκε σύναψη σύμβασης μεταξύ του εκπαιδευτικού ιδρύματος και ασφαλιστικής εταιρείας για την ασφάλιση των εργαζομένων του πανεπιστημίου, καθώς και η καταβολή αμοιβών για συμβάσεις έργου μεταξύ του ΕΛΚΕ και φυσικών προσώπων.

Επαναφέρεται η πρόταση για την νομοθετική ρύθμιση 

Στο μεταξύ, με βουλευτική τροπολογία επαναφέρει η κυβέρνηση την περίφημη διάταξη, σχετικά τις δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης το χρονικό διάστημα 1996 – 2004.

Αν και η επίμαχη ρύθμιση είχε αποσυρθεί από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, με το επιχείρημα του Κώστα Φωτάκη, ότι ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο από «λάθος της κοπέλας στην υπηρεσία αναρτήσεων της Βουλής», αυτή επανήλθε ίδια κι απαράλλαχτη μέσω τροπολογίας που υπογράφουν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που «αθωώνει» τους δύο υπουργούς και σειρά καθηγητών την περίοδο 1996-2004 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, «η εν λόγω τροπολογία έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και προκειμένου να μην αναγκαστούν τα εν λόγω άτομα να καταβάλουν από την προσωπική τους περιουσία τα εν λόγω ποσά (με κίνδυνο κατασχέσεων, κλπ.), είναι αναγκαία η επίμαχη ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι οι επίμαχοι καταλογισμοί δεν εκτελούνται».

Επί της ουσίας οι συνυπογράφοντες βουλευτές προκρίνουν την προστασία των καθηγητών, που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου, επιβαρύνοντάς τον με περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από αυτόν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών μέσω ιδιωτικής ασφάλισης.

Η τροπολογία προβλέπει τη διαγραφή καταλογιστικών πράξεων, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπόν επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1996 έως και το 2004, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ανοίκειες πληρωμές», εφόσον αυτές δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη.

Για το θέμα της διάταξης, που μετά από το σάλο που δημιουργήθηκε ότι ήταν «φωτογραφική, αποσύρθηκε και τώρα επανέρχεται, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, με ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υιοθέτησε το σχέδιο της προτεινόμενης διάταξης που συντάχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, με μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και τη συμπαράσταση στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που όλα αυτά τα χρόνια υπέστησαν την ηθική και οικονομική τους εξόντωση».

Η διάταξη αφορούσε το θέμα των καταλογισμών σε μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου το οποίο έχει πάρει τη δικαστική οδό και μεταξύ των εμπλεκομένων καθηγητών είναι και το μέλος της κυβέρνησης κ. Γιώργος Σταθάκης- τότε καθηγητής του πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πάντως, θεωρεί ότι η δίωξη είναι άδικη σε βάρος των πανεπιστημιακών και ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν είναι καθ’ όλα νόμιμες. Μάλιστα, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει σημαντική παρουσία πανεπιστημιακών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του Π.Κ., με στόχο να διατρανωθεί η συμπαράσταση προς τα πρόσωπά τους.

Πηγή: goodnet.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook