Χανιά | Σημαντικά στοιχεία για την Επαρχία της Κισσάμου στο A’ Συνέδριο | Αναλυτικό Πρόγραμμα

χανιά-σημαντικά-στοιχεία-για-την-επαρ-440069

Σημαντικά ιστορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία για την επαρχία της Κισσάμου,θα αναδειχθούν στο Α’ Συνέδριο για την Κίσσαμο που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στα Χανιά. Το μεσημέρι, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το θέμα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.Το συνέδριο διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, ο Δήμος Κισάμου, ο Δήμος Πλατανιά, η Περιφέρεια Κρήτης -Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Κισσάμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης είπε: »  Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στη διοργάνωση του Α’ Συνεδρίου για την Κίσαμο, μια εξαιρετική δράση που στοχεύει στην ανάδειξη και την προβολή του τόπου, των ανθρώπων του και των έργων τους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την τοπική ιστορία μας και λέγοντας ιστορία συμπεριλαμβάνω στη λέξη όλη την πορεία του ανθρώπου σ’ ένα συγκεκριμένο τόπο μέσα στο χρόνο, τις δημιουργίες του, τον πολιτισμό του, τις παραδόσεις του και τα έθιμά του. Με τον τρόπο αυτό, γνωρίζοντας δηλαδή, συγκροτούμε πιο στέρεη την ταυτότητά μας, ως Έλληνες, ως Κρητικοί, ως Κισαμμίτες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπό αυτή την έννοια, η πραγματοποίηση τούτου του συνεδρίου αποτελεί μια θαυμάσια πρωτοβουλία. Καλώ τους πολίτες του Νομού μας να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου.»

Η γενική γραμματέας του συνεδρίου Ζαχαρένια Σημανδηράκη τόνισε ότι στο τριήμερο συνέδριο θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και από άλλους νομούς που έχουν ασχοληθεί με την Κίσσαμο.

» Θα έρθουν επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια αλλά και ντόπιοι επιστήμονες, που θα παρουσιάσουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων για την Κίσσαμο. Η 1η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί 14 Οκτωβρίου στο Τσατσαρωνάκειο Ίδρυμα και μετά το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στην ΟΑΚ στο Κολυμπάρι. Το συνέδριο είναι ανοιχτό για το κοινό, μπορεί ο οποιοσδήποτε να το παρακολουθήσει.»

Ο Δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης είπε ότι » είναι μια σημαντική στιγμή για την Κίσσαμο και στόχος αυτού του συνεδρίου είναι η επίσημη καταγραφή στοιχείων της Κισσάμου για πολλά θέματα (εκκλησιαστικά, ιστορία, ήθη έθιμα). Η Κίσσαμος αποτελείται από 5 Δήμους, 3 της Κισσάμου και 2 του Δήμου Πλατανιά. Καλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει τις συνεδρίες.»

Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης δήλωσε ότι το συνέδριο είναι μια συνέχεια της πρωτοβουλίας του Δήμου του και του Δήμου Κισσάμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάδειξη του πολιτισμού και των ιστορικών στιγμών του τόπου: » Πρόκειται για μια μελέτη που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα και μέσα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα αναδειχθούν σημαντικές πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης στην επαρχία Κισάμου και θα είναι για μας ένα πολύτιμο εργαλείο γι αυτό το σκοπό.»

Ο πρόεδρος της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Κωνσταντίνος Ζορμπάς ανέφερε ότι η ΟΑΚ είναι κομμάτι της επαρχίας Κισσάμου και προσφέρει στον πολιτισμό. » Ιδιαίτερα η Κίσσαμος είναι μέρος του Κρητικού Πολιτισμού. Πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο θα μπορούσαν να το παρακολουθήσουν και οι μαθητές και ελπίζω να γίνει κομμάτι της τοπικής ιστορίας, που είναι πολύ σημαντικό.»

Τέλος, ο γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου Χρήστος Τσοντάκης είπε:

» Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου συντάσσεται με ιδιαίτερη τιμή και χαρά δίπλα στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Κισάμου και Πλατάνια και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την διοργάνωση του Α’ Συνεδρίου για την Κίσαμο. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η θετική πρωτοβουλία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του ξεχωριστού στοιχείου του Κισαμίτικου πολιτισμού και στην προβολή της παράδοσής μας, καθώς και θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας. »

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ:

programma_synopt-2

zarpanews.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook