Χανιά | Σεμινάριο στη Ζάκυνθο από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών

χανιά-σεμινάριο-στη-ζάκυνθο-από-το-ινσ-186882

zakinthos institouto eliasΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20-22/11/2014 στο Δ. Ζακύνθου το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Μέθοδοι Βιώσιμης Διαχείρισης για την Ελαιοκαλλιέργεια», που οργανώθηκε από το Δήμο Ζακύνθου και Χανίων σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) και η συμμετοχή ήταν δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης οι επιστήμονες του Ινστιτούτου και άλλων φορέων επισκέφθηκαν διάφορους ελαιώνες, ελαιουργεία αλλά και μονάδες τυποποίησης και εμπορίας. Στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο 22/11/2014 από το Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο Κολοκοτσά συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου κ. Κων. Χαρτζουλάκης και το επιστημονικό  προσωπικό του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, υπηρεσιακοί φορείς της Π.Ε. Ζακύνθου και του Δήμου,  ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου και αντιδήμαρχος Ζακύνθου κ. Αντώνης Αντίοχος-Μπαλιακράς καθώς και εκπρόσωποι του ελαιοκομικού κλάδου Ζακύνθου.

Από τους φορείς παρουσιάστηκαν τα προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα στη Ζάκυνθο, ενώ οι επιστήμονες του Ινστιτούτου αναφέρθηκαν στις λανθασμένες πρακτικές που εφαρμόζονται από τους καλλιεργητές στο νησί (κλάδευμα, λίπανση, φυτοπροστασία, κλπ) με αποτέλεσμα να χάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 50% της δυνατότητας παραγωγής του νησιού.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων-προτάσεων για τη βελτίωση των μεθόδων βιώσιμης διαχείρισης ελαιώνων και βιολογικής γεωργίας και αποφασίστηκε η σύμπραξη Περιφέρειας, Δήμου, Αγροτικών Συνεταιρισμών και Γεωτεχνικών Ζακύνθου για συντονισμένη δράση, με την επιστημονική καθοδήγηση το Ινστιτούτου με στόχο την ενίσχυση των πρακτικών επεξεργασίας και προώθησης της ελαιοκαλλιέργειας,  που θα συμβάλλουν στην  ποιοτική βελτίωση και αύξηση της παραγωγής καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών του νησιού.

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook