Χανιά | Σήμερα το μουσικό αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο

χανιά-σήμερα-το-μουσικό-αφιέρωμα-στον-241629

xarxakosΜουσικό αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο διοργανώνει την Τρίτη 28 Απριλίου και ώρα 9:30 μμ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΔΙΑΠΑΣΩΝ.

Τα τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη θα ερμηνεύσουν οι Βασίλης Λέκκας, Τάσος Ψαλλιδάκης, Λαμπρινή Παπαδημητρίου και Πέλα Τσιαχρή.

Η ενορχήστρωση των τραγουδιών έγινε από τον Γιώργο Σαλτάρη, που διευθύνει και την ορχήστρα, η οποία συγκροτείται από τους:

Βασίλη Παυλίδη, μπουζούκι

Έλενα Ορμυλιώτη, βιολί

Μανώλη Χατζογιαννάκη, κιθάρα

Δημήτρη Τσούρτο, κοντραμπάσο

Άννα Διγαλάκη, ακκορντεόν

Ηλία Κοντούδη, τύμπανα

Γιώργο Σαλτάρη, πιάνο

Την εκδήλωση προλογίζει ο Δημήτρης Νικολακάκης

Γενική είσοδος: 10e

Μαθητικό, φοιτητικό: 8e

Προπώληση: Studio La-Si-Do (Κριάρη 23, Χανιά)

Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Η καταγωγή του είναι από τη Βάθεια Λακωνίας. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στο Παρίσι και στο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης.

Έχει γράψει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμα, έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.

Έχει βραβευτεί κατ΄ επανάληψη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1994 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι η μουσική που έγραψε το 1963 για την κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα Φανάρια». Τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά» και το «Παράπονο» έγιναν μεγάλες επιτυχίες και ήταν τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Με ίδιο τίτλο κυκλοφορεί και ο πρώτος του μεγάλος δίσκος που πλουτίζεται με τις επιτυχίες «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο

τραπέζι» όλα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες σπουδαίες επιτυχίες που ερμήνευσαν καταξιωμένοι τραγουδιστές και ηθοποιοί όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Κούρκουλος, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Πάριος και πολλοί άλλοι.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook