«Ρεύμα» κατά της μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ από την Ξυλοκαμάρα στο Μαράθι

ρεύμα-κατά-της-μετεγκατάστασης-του-121299

dei.xilokamara

Ομόφωνα «κατά» μιας ενδεχόμενης μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ από την Ξυλοκαμάρα στο Μαράθι, τάσσεται το δημοτικό συμβούλιο Χανίων με σχετική του απόφαση, την οποία έλαβε σήμερα και πρόκειται να διαβιβάσει άμεσα στο αρμόδιο υπουργείο.

Το θέμα «έβαλε» στη συνεδρίαση, ο πρώην δήμαρχος Ακρωτήριου κ. Μιχάλης Κυνηγός, με αφορμή την σχετική μελετητική πρόταση που διατυπώθηκε σε (άτυπη) ημερίδα ενημέρωσης για το χωροταξικό της Κρήτης, την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

«Χαβούζα» του νομού το Ακρωτήρι

Την πλήρη εναντίωσή του ως προς μια τέτοια προοπτική εξέφρασε ο κ. Κυνηγός που επεσήμανε το πόσο επιβαβαρυμένη είναι η ήδη η περιοχή του Ακρωτηρίου, με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λατομεία, δεξαμενές, εκφράζοντας το φόβο του ότι πάει να μετατραπεί σε «χαβούζα» του νομού.

«Ήδη το Μαράθι έχει πληρώσει την ανάπτυξή του με τις στρατιωτικές εκγαταστάσεις. Δεν μπορούν τώρα να θέλουν να κάνουν εκεί και βιομηχανική περιοχή, με δεξαμενές καυσίμων, με εργοστάσιο της ΔΕΗ και ό,τιδήποτε άλλο», τόνισε και εξέφρασε την άποψη ότι τα κριτήρια που τέθηκαν είναι αντιεπιστημονικά: «Και η ίδια η θέση είναι λάθος γιατί δεν είναι δυνατόν να πρέπει να διασχίσει κανείς ολόκληρο το Ακρωτήρι για να φτάσει στο εργοστάσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ξυνίδης: Το θέμα ανοίγει σε λάθος χρόνο

Τα όσα ελέχθησαν στην ημερίδα της περασμένης εβδομάδας, μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο (άτυπα) ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ξυνίδης που την παρακολούθησε.

«Πρόκειται για μια μελέτη που εκπόνησε το Πολυτεχνείο. Μελετήθηκαν επτά θέσεις, από τις οποίες καταλληλότερο κρίθηκε το Μαράθι», τόνισε, εξηγώντας ότι τέθηκαν κάποια επιστημονικά πολύ-κριτήρια που «σίγουρα είναι σωστά αλλά δεν αρκούν», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

Επίσης, επεσήμανε ότι θεωρεί λάθος τη χρονική στιγμή που ανοίγει το θέμα, λόγω των επικείμενων εκλογών.

Σκοπιμότητες «βλέπει» ο Παπδογιάννης

Την πεποίθησή του ότι κάποιοι σκοπίμως άνοιξαν με μια «τόσο πρόχειρη διαδικασία» ένα «τόσο μεγάλο θέμα» εξέφρασε ο επικεφαλής της δημοτικής πρωτοβουλίας «100/5» κ. Άρης Παπαδογιάννης.

«Κάποιοι αποσκοπούν στο να αιωρούνται εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης και τόνισε ότι το Ακρωτήρι, είναι η πλέον σεισμογενής περιοχή του νομού, όπως φαίνεται σε μελέτες που προφανώς, όπως είπε, δεν ελήφθησαν υπόψη.

Βάμβουκας: «Ήρθε σαν βόμβα η πρόταση»

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε και ο επικεφαλής του «Δήμου Ενεργών Πολιτών» κ. Τάσος Βάμβουκας: «Έκαναν καλά που μας ενημέρωσαν, έστω και άτυπα. Από εδώ και πέρα, οφείλουμε να ενημερωθούμε για την επιστημονικότητα της μελέτης, για την οποία καθόλου δεν έχουμε πεισθεί» τόνισε.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης: «Με προβληματίζει το ποιος και το γιατί συγκαλεί αυτήν την άτυπη ενημέρωση αφού οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να αντιδράσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Συναντήσεις

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, έλαβε τη σχετική απόφαση, την οποία θα μεταβιβάσει στο ΥΠΕΚΑ, ώστε να καταγραφεί η εναντίωσή του ως προς μια τέτοια προοπτική.

Στο υπουργείο βρίσκεται και το υπο διαμόρφωση χωροταξικό της Κρήτης που αναμένεται όταν σχηματοποιηθεί, να επιστρέψει στην Περιφέρεια για να «ανοίξει» και επίσημα η διαβούλευση.

Στο μεταξύ, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα επιδιωχθεί συνάντηση εκπροσώπων του δημοτικού συμβουλίου, με φορείς του Ακρωτηρίου για να διαμορφωθεί μια κοινή στάση απέναντι στο ζήτημα.

Πάντως, ήδη σήμερα το πρωί, μια επιτροπή Ακρωτηριανών με επικεφαλής τον κ. Κυνηγό, συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Αποστόλη Βουλγαράκη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή οι οποίοι επίσης διαφωνούν με τη μετεγκατάσταση.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι ο κ. Καλογερής, σε δηλώσεις του στον SUPER FM, είχε χαρακτηρίσει αυτές τις προτάσεις ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook