Χανιά | «Πόντιος Πιλάτος» το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως | Στην τύχη τους οι Σύροι πρόσφυγες

χανιά-πόντιος-πιλάτος-το-υπουργείο-167285

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο μπαλάκι στην εξέδρα πετάει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως σε ότι αφορά την τύχη των Σύρων Προσφύγων ( φωτό αρχείου ) που εδώ και μήνες φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Νέας Χώρας στα Χανιά.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας προς τους βολετές του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσαν την σχετική ερώτηση, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «οι ανωτέρω υπήκοοι Συρίας, µετά την απελευθέρωσή τους,  φιλοξενούνται, µε πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Χανίων, σε ξενοδοχείο στην περιοχή  Νέα Χώρα Χανίων. Σηµειώνεται δε, σύµφωνα µε ενηµέρωσή µας, ότι οι εν λόγω αλλοδαποί δεν  έχουν εκδηλώσει, µέχρι σήµερα, αίτηµα/επιθυµία για την υπαγωγή τους σε καθεστώς διεθνούς  προστασίας, προκειµένου να µεταφερθούν σε κατάλληλες δοµές φιλοξενίας που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Τµήµατος Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.»

Από την απάντηση του υπουργού  προκύπτει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά της πολιτείας να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, αναφορικά με τον μέλλον των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης:

«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ, Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ, Β. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ, Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ και Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, σε ό,τι µας αφορά, σας γνωρίζουµε ότι η παράνοµη µετανάστευση αποτελεί µείζον ζήτηµα για τη χώρα µας, η ουσιαστική και αποτελεσµατική αντιµετώπισή του οποίου προϋποθέτει συνολικό και άρτιο σχεδιασµό. Επιδίωξή µας είναι η διαχείριση των µικτών µεταναστευτικών ροών στα σηµεία εισόδου της ελληνικής επικράτειαξ, µε τρόπο που να διασφαλίζει την ανάγκη αφενός φύλαξης των συνόρων έναντι της µη νόµιµης µετανάστευσης, αφετέρου παροχής διεθνούς προστασίας σε όσουςδικαιούνται αυτής σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εφαρµόζεται το αναθεωρηµένο σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη διαχείριση των µεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο του οποίου, µεταξύ άλλων, συγκαταλέγεται η λειτουργία σύγχρονων Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής και Ασύλου, η ίδρυση/εκσυγχρονισµός κατάλληλων κέντρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης αλλοδαπών και προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης παρανόµων µεταναστών, η ενίσχυση της πολιτικής των αναγκαστικών και εθελουσίων επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, καθώς και οι εmχειρησιακές δράσεις των Υπηρεσιών µας, όπως οι επιχειρήσει; «Ξένιος Ζευς»,

«ΑΣΠΙΔΑ» και «Ποσειδών», που συγκροτούν ένα συνεκτικό σύστηµα πρωτοβουλιών και δράσεων, για τη µεθοδική και ολοκληρωµένη διαχείριση του µεταναστευτικού ζητήµατος, σύµφωνα µε τις εθνικές, ενωσιακές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας µας.

Παράλληλα, από τις αρµόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου µας αποδίδεται µεγάλη σηµασία στην απορρόφηση, µέσω των Ταµείων Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφής, της χορηγηθείσας χρηµατοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και των κονδυλίων που έχουν προγραµµατισθεί να δαπανηθούν προς ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα µας για την αντιµετώπιση της παράνοµης µετανάστευση ς (ενίσχυση της λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Φυλακίου, δηµιουργία ανοικτών δοµών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων κ.ά.). Γίνεται µνεία ότι στόχο της ως άνω χρηµατοδότησης αποτελούν και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται άσυλο ή τελούν σε διαδικασία εmστροφής στη χώρα καταγωγής τους.

Περαιτέρω, επισηµαίνεται ότι στον υλοποιούµενο σχεδιασµό για το Υπουργείο µας και τις, κατά περίπτωση, αρµόδιες Υπηρεσίες µας, ο έµπρακτος σεβασµός της αξίας του ανθρώπου και των ειδικότερων εκφάνσεών της αποτελεί σταθερό στόχο υψηλής προτεραιότητας και καθηµερινή µας επιδίωξη. Για το λόγο αυτό, µεταξύ άλλων, προσδίδουµε ιδιαίτερη σηµασία στην εξασφάλιση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και ασφαλούς διαµονής όλων των φιλοξενούµενων στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών, καθώς και στους κρατουµένου; στα

Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ll.ΚE.K.) και στα αστυνοµικά κρατητήρια (ολιγοήµερη παραµονή).

Ενόψει των ανωτέρω, καταβάλλουµε κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγµατοποίηση των απαραίτητων βελτιωτικών παρεµβάσεων τεχνικού χαρακτήρα στις υφιστάµενες εγκαταστάσεις και την κατασκευή νέων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, τη στελέχωσή τους µε το απαραίτητο και εξειδικευµένο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, σας γνωρίζουµε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες δηµιουργίας εγκαταστάσεων ανοικτών δοµών για τη διαµονή ευάλωτων οµάδων στην περιοχή της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και η λειτουργία Υπηρεσίας Διαχείρισης Αιτηµάτων Στέγασης Αιτούντων Άσυλο και Ασυνόδευτων Ανηλίκων

(Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στο διαλαµβανόµενο στην ερώτηση περιστατικό, ως προς το ζήτηµα της διαχείρισης των συλληφθέντων, από την αρµόδια Λιµενική Αρχή, παράνοµα εισερχοµένων στη χώρα αλλοδαπών, σύµφωνα µε ενηµέρωσή µας, σας πληροφορούµε ότι αυτοί παρέµειναν για σύντοµο διάστηµα σε χώρους του Κεντρικού Λιµεναρχείου Χανίων (αρχική καταγραφή, ενηµέρωση αρµοδίου Εισαγγελέα – µέχρι να απόσχει της ποινικής δίωξης), κι εν συνεχεία παρελήφησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων για τις περαιτέρω διοικητικέ;

διαδικασίες.

Επιπλέον, λόγω µη δραστηριοποίησης της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στην

περιφερειακή ενότητα Χανίων, η προβλεπόµενη υποβολή των ως άνω συλληφθέντων αλλοδαπών σε διαδικασία; πρώτης υποδοχής πραγµατοποιήθηκε υπό την εποπτεία και το συντονισµό της Ελληνικής Αστυνοµίας, ήτοι ως ίσχυε πριν την ψήφιση του ν. 3907/2011. Ειδικότερα, πέραν της ταυτοποίησης και καταγραφής αυτών, καθώς και την παροχή ιατρικού ελέγχου από τις τοπικές υγειονοµικές υπηρεσίες, µε τη συνδροµή της Ύπατης Αρµοστείας του Ο.Η.Ε. πραγµατοποιήθηκε ενηµέρωση σχετικά µε τα δικαιώµατά τους, µεταξύ των οποίων και το δικαίωµα να υπαχθούν σε

καθεστώς διεθνούς προστασίας. Ακολούθως, ως προς την περαιτέρω διαχείριση των εν λόγω αλλοδαπών, σας γνωρίζουµε ότι 86 εξ αυτών, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως υπήκοοι Αιγύπτου, µετήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής/ Τµήµα Απελάσεων και κατόπιν έκδοσης σχετικών αποφάσεων επιστροφής, µεταφέρθηκαν στη χώρα καταγωγής τους. Επίσης, 106 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εκ των οποίων 1 Ο 1

υπήκοοι Αιγύπτου και 5 Συρίας, έπειτα από ενηµέρωση του αρµόδιου Εισαγγελέα και έκδοση αποφάσεων αναστολής εκτέλεσης της απέλασης αυτών, µεταφέρθηκαν, µέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), σε κατάλληλες δοµές φιλοξενίας στην επικράτεια.

Για δε τους λοιπούς 153 συλληφθέντες, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως υπήκοοι Συρίας, εκδόθηκαν αποφάσεις αναβολής της απέλασής των (εξάµηνης ισχύος, µε δυνατότητα παράτασης), λόγω του ανέφικτου της επιστροφής στη χώρα τους, και αφέθησαν ελεύθεροι.

Ενταύθα, επισηµαίνεται ότι οι ανωτέρω υπήκοοι Συρίας, µετά την απελευθέρωσή τους, φιλοξενούνται, µε πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Χανίων, σε ξενοδοχείο στην περιοχή Νέα Χώρα Χανίων. Σηµειώνεται δε, σύµφωνα µε ενηµέρωσή µας, ότι οι εν λόγω αλλοδαποί δεν έχουν εκδηλώσει, µέχρι σήµερα, αίτηµα/επιθυµία για την υπαγωγή τους σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, προκειµένου να µεταφερθούν σε κατάλληλες δοµές φιλοξενίας που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Τµήµατος Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Πλέον αυτών, ως προς το ζήτηµα της εξέτασης των υποβληθέντων αιτηµάτων διεθνούς προστασίας και ενδικοφανών προσφυγών από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, αντίστοιχα, σας γνωρίζουµε ότι ο χρόνος περαίωσης αυτών προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 16 παρ. 2 και 26 παρ. 5 του Π.δ. 113/2013 (Φ.Ε.κ. Α’ -146). Σύµφωνα δε µε ενηµέρωσή µας, σας πληροφορούµε ότι ο µέσος χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας που υποβάλλονται στην Υπηρεσία Ασύλου, από την ηµέρα καταγραφής του αιτήµατος µέχρι και την ηµέρα έκδοσης της απόφασης Α’ βαθµού, ανέρχεται σε 79 ηµέρες, ενώ για την έκδοση

απόφασης επί των ενδικοφανών προσφυγών που υποβάλλονται και εξετάζονται από τις Επιτροπές Προσφυγών (Β’ βαθµός), ανέρχεται σε 45 ηµέρες. Ενταύθα, επισηµαίνεται ότι οι εκκρεµείς υποθέσεις στον Α’ βαθµό (την 30-06-2014) ανέρχονται σε 3.156.

Επιπλέον, από τα τηρούµενα σε αυτές στατιστικά στοιχεία, για το χρονικό διάστηµα από 07-06-2013 (έναρξη λειτουργίας τους) µέχρι και 30-06-2014, η Υπηρεσία Ασύλου (Α’ βαθµός) έχει χορηγήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας σε ποσοστό 21,1  (προσφυγικό καθεστώς 14,8 και καθεστώς επικουρικής προστασίας 6,3) -ποσοστό που προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό µέσο όρο- ενώ έχει εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις σε ποσοστό 78,9 επί των υποβληθέντων αιτήσεων διεθνούς προστασίας. Επίσης, η Αρχή Προσφυγών (Β’ βαθµός) έχει χορηγήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας σε ποσοστό 15,1 (προσφυγικό καθεστώς 10,5 και καθεστώς επικουρικής προστασίας 4,6) και έχει εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις σε ποσοστό 84,9 επί των υποβληθέντων αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Τέλος, σας πληροφορούµε ότι από το Υπουργείο µας αναλαµβάνονται όλες οι, κατά

περίπτωση, αναγκαίες πρωτοβουλίες και εφαρµόζονται από τις αρµόδιες Υπηρεσίες µας τα απαραίτητα πρακτικά µέτρα, για την ουσιαστική και αποτελεσµατική αντιµετώπιση των µεταναστευτικών ροών σε όλα τα διαδικαστικά στάδια, µε απόλυτο σεβασµό στα ανθρώπινα δικαιώµατα και τη δηµοκρατική νοµιµότητα. Στόχος µας είναι η κατάλληλη οργάνωση των Υπηρεσιών, η εκπαίδευση του προσωπικού τους, η δηµιουργία σύγχρονων υποδοµών και η

διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων, προκειµένου να ανταποκρίνονται, µε επάρκεια, όχι µόνο στις απαιτήσεις του παρόντος, που αφορούν στο µεταναστευτικό ζήτηµα, αλλά να καλύπτουν και τις διαφαινόµενες ανάγκες που θα ανακύψουν προϊόντος του χρόνου, όπως αρµόζει σε µια χώρα πολιτισµένη, µε ευρωπαϊκό προσανατολισµό, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ευρύτερου δηµοσίου συµφέροντος.

 

Κατά τα λοιπά θέµατα, αρµόδια να σας ενηµερώσουν σχετικά είναι τα συνερωτώµενα Υπουργεία.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook