Χανιά | Πρόστιμα «φωτιά» για εμπρησμούς από πρόθεση ή από απροσεξία

χανιά-πρόστιμα-φωτιά-για-εμπρησμού-257778

fotiaΕνόψει των ιδιαίτερων κινδύνων πυρκαγιάς που ενέχει η θερινή περίοδος, o Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απέστειλε χθες, Τετάρτη 10 Ιουνίου, το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα στο Σύλλογο Κτηνοτρόφων και στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, όπως και στους Αγροτικούς Συλλόγους, σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την ελληνική νομοθεσία σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.

 

Α. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, προβλέπονται τα παρακάτω:

– Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/τών και σε θετική περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα) (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).

Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με τον Ποινικό Κώδικα:

α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.

β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ. (άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.).

– Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου. Οι παραπάνω υποχρεούνται, να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).

– Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).

1. Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους που έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν (άρθρο 105 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979).

2. Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1.467,35 έως 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.109.1/27-6-2000)

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook