Χανιά | Προσοχή! Τι πρέπει να κάνετε αν καταναλώσετε δηλητηριώδη μανιτάρια και πού θα βρείτε το αντίδοτο

χανιά-προσοχή-τι-πρέπει-να-κάνετε-αν-κ-606753

Έκκληση προς τους πολίτες να μην καταναλώνουν άγρια μανιτάρια, όσο κι αν εμπιστεύονται τον συλλέκτη, απευθύνει το Νοσοκομείο Χανίων, όπου ήδη νοσηλεύεται με δηλητηρίαση ένας άνδρας περίπου 50 ετών.Συνέντευξη τύπου για το θέμα παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο Διευθυντής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Λεωνίδας Τζίμης. Όπως είπε, «όλα τα άγρια μανιτάρια πρέπει να θεωρούνται δηλητηριώδη, άσχετα με το εάν έχουμε ξαναφάει από τα συγκεκριμένα μανιτάρια. Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι αυτή η νέα βρώση δεν θα είναι δηλητηριώδη. Γι’ αυτό απαγορευόνται όλα τα άγρια μανιτάτια και πρέπει να καταλωνούμε μόνο τα καλλιεργημένα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά, τα οποία δεν πρέπει επ’ουδενί να καταναλώσουν άγρια μανιτάρια καθώς λιγότερο από μισό μανιτάρι μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο.

Όσο για το αντίδοτο;

Αυτό πρέπει να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό και είναι διαθέσιμο στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου Χανίων το οποίο πρέπει να επισκεφθεί κανείς με τα πρώτα συμπτώματα δηλητηρίασης. Σημειώνεται δε ότι ανάλογα με το είδος του μανιταριού που καταναλώθηκε, αυτά μπορεί να εκδηλωθούν από μία ώρα μέχρι και μία ημέρα μετά το γεύμα.

Πάντως η δηλητηρίαση του 50χρονου είναι το δεύτερο περιστατικό για φέτος στα Χανιά ενώ κάθε χρόνο, τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο καταγράφονται σε όλη τη χώρα περισσότερες από 100 δηλητηριάσεις λόγω κατανάλωσης άγριων μανιταριών. Το 2015 καταγράφηκαν 169 περιστατικά, το 2016, παρουσιάστηκαν 101 περιστατικά και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 είχαν καταγραφεί 25 περιστατικά.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook