Χανιά | Προσοχή στην τριστέτσα… μόνο χωρίς κοτσάνι η διακίνηση πορτοκαλιών

χανιά-προσοχή-στην-τριστέτσα-μόνο-χω-2888

PORTOKALIA_METANASTISΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σας ενημερώνει ότι, κατά την διάρκεια δειγματοληψιών στα εσπεριδοειδή της Π.Ε. Χανίων, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των Επισκοπήσεων έτους 2014, βρέθηκαν δένδρα θετικά στον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε δύο περιοχές του Δήμου Πλατανιά. Συγκεκριμένα οι εστίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αη Κυρ Γιάννη στις Τ.Κ. Βατολάκκου και Κουφού και στην Τ.Κ. Μοδίου, περίπου 500 μέτρα νοτιοανατολικά του κόμβου της νέας εθνικής οδού προς Πλατανιά. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη περιοχή, έχουν βρεθεί ξανά θετικά δείγματα, τα τελευταία έτη. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 121285/665/2006 Κ.Υ.Α. οριοθετούνται ζώνες υπό την μορφή ομόκεντρων κύκλων, στα 500 μέτρα (Εστιακή Ζώνη), 1000 μέτρα (Ζώνη Ασφαλείας) και στα 1500 μέτρα (Ουδέτερη Ζώνη) γύρω από τις περιοχές στις οποίες ευρέθησαν τα προσβεβλημένα από τον ως άνω ιό δένδρα.

 

Όσον αφορά στις ως άνω ζώνες και σύμφωνα με την ως άνω Κ.Υ.Α., απαγορεύονται μέχρι της εξαλείψεως του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών:

Α) Εντός των Εστιακών Ζωνών ( τουλάχιστον 500 μέτρα από την εστία):

– οι νέες φυτεύσεις.

– οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης έτους, υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας μας.

– η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός των εστιακών ζωνών

– η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και

– η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

Β) Εντός των ζωνών ασφαλείας (τουλάχιστον 1000 μέτρα από την εστία):

– η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός των ζωνών αυτών.

– η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

Γ) Εντός της Ουδέτερης Ζώνης (τουλάχιστον 1500 μέτρα από την εστία):

– η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν θεωρείται πλέον προστατευόμενη ζώνη όσον αφορά στην ίωση της τριτσέτσας. Η διακίνηση των εσπεριδοειδών θα πρέπει να γίνεται χωρίς κοτσάνι και φύλλο ενώ τα φυτά των εσπεριδοειδών θα διακινούνται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Τα ως άνω έχουν ως σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του υιού της τριστέτσας σε μη προσβεβλημένες περιοχές της Π.Ε καθώς και σε άλλες Π.Ε. Επίσης, κατά την διακίνηση επί της συσκευασίας των καρπών εσπεριδοειδών θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σήμα όπου θα αναγράφεται η χώρα καταγωγής.

Στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο 2538/97 κυρώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook