Χανιά | Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των μηχανικών για τις αλλαγές στον κλάδο από το νέο ασφαλιστικό

χανιά-πραγματοποιήθηκε-η-εκδήλωση-τω-334904

Με μεγάλη συμμετοχή νέων μηχανικών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τι φέρνει για τους μηχανικούς» που διοργάνωσαν στα Χανιά οι παρατάξεις «Μαχόμενοι Μηχανικοί» στο ΤΕΕ, την Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων και την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.
mixanikoi (3)Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι »πρώτος εισηγητής ήταν ο Πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Πιαγκαλάκης που είπε μεταξύ άλλων πως: «Πραγματοποιούμε αυτήν την εκδήλωση καθώς χρειάζεται ενημέρωση γιατί η κυβέρνηση με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι φιλολαϊκή η πρόταση της για το ασφαλιστικό.
mixanikoi (4)Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει μια ιδιαίτερη σημασία αφού γίνεται από εργαζόμενους και μελλοντικούς μηχανικούς καθώς το ασφαλιστικό κτυπάει και τους νέους μηχανικούς στους οποίους ουσιαστικά απαγορεύεται η άσκηση του επαγγέλματος. Ο νέος που θα μπει στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας θα αντιληφθεί με τον πιο σκληρό τρόπο ότι θα δυσκολευτεί να πληρώσει ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. Μετά και την περίοδο «χάριτος» που δίνει ο Κατρούγκαλος από το 2017 έως το 2019 ένας μηχανικός που εργάζεται πάνω από 5 χρόνια για να ζει αξιοπρεπώς θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα 35.000 για να έχει καθαρό μηνιαίο μισθό 899 ευρώ.
mixanikoi (5)Αφαιρούμε ασφαλιστικές εισφορές, το 26% από το πρώτο ευρώ, την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος. Τα υπόλοιπα χρήματα τους τα αφήνει η μεγαλύψυχη κυβέρνηση για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ και να επιβιώσει. Ο Γιώργος Πιαγκαλάκης είπε επίσης ότι: «Περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη συνολικής απάντησης των εργαζόμενων. Μπορούν να πάνε μαζί οι μεγαλομηχανικοί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς και τους ανέργους; Φυσικά και όχι, το ίδιο και οι μεγαλοδικηγόροι και οι μεγαλογιατροί με την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών.
mixanikoi (1)Για αυτό και μιλάμε για ένα μέτωπο που θα αποτελείται από τα εκμεταλλευόμενα στρώματα. Δεν οδηγεί πουθενά η λογική «προστασία του ταμείου μου» και τα επαγγελματικά ταμεία που σε χώρες όπως η ΗΠΑ που τα χρησιμοποιούν κατά κόρον, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των ταμείων και χιλιάδες συνταξιούχοι εκεί να μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς υγειονομική περίθαλψη και σύνταξη. Ούτε η λογική που προωθούν κύκλοι του ΤΕΕ «να φτιάξουμε ένα επαγγελματικό ταμείο και να το διαχειριστούμε εμείς» μας βρίσκει σύμφωνους.

Γιατί αν δούμε πως το ΤΕΕ διαχειρίζεται τα αποθεματικά τους δίνοντας 384 εκ. που εξατμίστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής πριν από δύο μήνες αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε να διαχειριστούν το ταμείο μας.» Η Δέσποινα Τσιλίκη μηχανολόγος μηχανικός ήταν η δεύτερη εισηγήτρια και είπε: «Με την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό καταργούν κάθε δυνατότητα είτε παραμονής είτε εισόδου στο επάγγελμα, οδηγούν τη νέα γενιά στο να μεταναστεύσει λέγοντας την ότι χωρίς δουλειά θα πληρώνει υπέρογκες εισφορές και αν βρεις δουλειά καλύτερα να μην τις δηλώνεις γιατί δεν θα σου μείνει φράγκο στη τσέπη. Είναι μονόδρομος να παλέψουμε απέναντι σε αυτό.

Το ΤΕΕ κακώς είχε μπει σε ένα διάλογο και είχε δώσει μια ψευδαίσθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση όταν το σχέδιο που πρότειναν εξαρχής ήταν ότι θα πληρώνεται είτε έχετε είτε όχι. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ ακολουθούν τα γνωστά επικοινωνιακά τρικ , λέγοντας όχι στο ασφαλιστικό για να μπορέσουν να θηρεύσουν ψήφους σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όταν έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο, έχουν υποστηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μην τα υποστηρίζεις αυτά που ψήφισες αλλά να λες ότι αντιδράς στο ασφαλιστικό για αυτό και δεν μας πείθουν. Για να μπορεί να μείνει με 900 ευρώ καθαρά ένας μηχανικός με πάνω από 5 χρόνια εργασίας θα πρέπει να βγάζει πάνω από 3000 ευρώ το μήνα κάτι που μπορούν μόνο το 5% μηχανικών που είναι μεγαλοστελέχη σε επιχειρήσεις.» Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook