Χανιά | Πλατανιάς | Απολογισμός και στόχοι από το Γιάννη Μαλανδράκη

χανιά-πλατανιάς-απολογισμός-και-στό-137784

malandrakisΤον απολογισμό του έργου του, αλλά και τους στόχους για την επόμενη αυτοδιοικητική θητεία παρουσιάζει με ανακοίνωση του ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Μαλανδράκης επισημαίνει :

«ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Δημότισσες και Δημότες του Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά,

Πριν από μόλις τρία χρόνια, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για τους πολίτες, λάβαμε  ισχυρή εντολή από εσάς να ηγηθούμε του νέου Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά . Ενός Δήμου  που, εκτός από την τεράστια γεωγραφική έκτασή του, αποτελείται από 51 πρώην κοινότητες και 130 οικισμούς, που τον καθιστούν το μεγαλύτερο στην Κρήτη.

Τιμώντας αυτή σας την εντολή, δώσαμε όλο αυτό το διάστημα μια καθημερινή μάχη, μέσα σε ένα περιβάλλον θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό που μέρα με τη μέρα γινόταν χειρότερο και επαχθέστερο και για τους Δήμους αλλά ειδικά για τους πολίτες. Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα και παρότι κανείς από τους τέσσερις συνενωμένους Δήμους δεν είχε την κατάλληλη υποδομή, καταφέραμε και συστήσαμε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΔΗΠ), μετασχηματίσαμε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης (ΔΕΥΑΒΑ) και  μετατρέψαμε τον τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών σε ζώνες (παραλιακή, ενδοχώρα, ορεινή) πετυχαίνοντας τη μείωσή τους σε παρά πολλές περιοχές του Δήμου μας .

Διαμορφώσαμε με ελάχιστο κόστος το Δημοτικό Κατάστημα στο Γεράνι, προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες και διαμορφώσαμε το εργασιακό περιβάλλον προκειμένου να μπορούν οι υπάλληλοι να παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες  στους δημότες μας. Συστήσαμε πιστοποιημένη Τεχνική Υπηρεσία, η οποία έχει τη δυνατότητα αυτόνομα πλέον να υποβάλλει έργα στο ΕΣΠΑ, καθώς και αυτοτελή τμήματα, καθοριστικά για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, όπως Οικονομική Υπηρεσία, Τμήμα Προγραμματισμού, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Κ.Ε.Π.

Αναλάβαμε όλες τις υποχρεώσεις των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, πάνω από 3.000.000€ βραχυπρόθεσμες οφειλές και σχεδόν 2.000.000€ δάνεια. Επιπρόσθετα μειώθηκαν οι πόροι για το Δήμο μας κατά 60% ενώ οι χρηματοδοτήσεις για έργα  μειώθηκαν σταδιακά περίπου 80%. Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο εμείς  καταφέραμε να αποπληρώσουμε  το σύνολο των οφειλών που παραλάβαμε χωρίς να δανειστούμε ούτε ένα Ευρώ αλλά μέσα από την ορθή διαχείριση των πόρων του δήμου.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την απορρόφηση μεγάλου ύψους χρηματοδοτήσεων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΟΠΑΑΧ, ΟΣΑΠΥ, ΠΕΠ Κρήτης), με αποτέλεσμα να εντάξουμε και να υλοποιούμε έργα υποδομών προϋπολογισμού πάνω από 20.000.000€ (ενδεικτικά αναφέρουμε: επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού στην ενδοχώρα, κατασκευή παιδικού σταθμού, αναπλάσεις πλατειών, ανέγερση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων , ανάδειξη μονοπατιών). Επιπλέον έχουμε ήδη εντάξει έργα που θα υλοποιηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και αφορούν υποδομές (αναπλάσεις πεζοδρόμιων , κοινόχρηστοι χώροι κλπ), πρωτογενή τομέα (υποδομές άρδευσης κλπ), προϋπολογισμού περίπου 6.000.000€. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επανεκκίνηθηκε  και υλοποιείται  το σημαντικό έργο του οδικού άξονα “Λάκκοι-Ομαλός”, είναι έτοιμος προς ένταξη ο άξονας “Καρές -Άγιος Αντώνιος”, ενώ πετύχαμε  και τη συνέχιση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ομαλού, με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής.

Επίσης σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Κρήτης και το Λιμενικό Ταμείο Χανίων έχουμε ολοκληρώσει ή δρομολογήσει τις απαιτούμενες μελέτες και εγκρίσεις για την υλοποίηση μεγάλων έργων όπως το Λιμάνι Κολυμβαρίου (Β΄ Φάση, προϋπολογισμού 7.000.000€), διευθέτηση Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ποταμού Ταυρωνίτη (προϋπολογισμού 11.000.000€), αξιοποιώντας και  την προεργασία των φακέλων που παραλάβαμε.

Στον τομέα της Παιδείας πετύχαμε τη μεταφορά τμημάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Δήμο μας, το οποίο παρέχει ισότιμο πτυχίο με τα ΑΕΙ της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες μας για πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συστήσαμε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τη λειτουργία 25 τμημάτων έως τώρα, διαφόρων θεματικών ενοτήτων που παρέχονται δωρεάν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Από την αρχή της σύστασης του Δήμου μας δώσαμε προτεραιότητα στην κτιριακή αναβάθμιση των Σχολικών Μονάδων, με εκτεταμένες παρεμβάσεις σε αίθουσες, αύλειους χώρους αλλά και υποστηρίξαμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία τους και τον εξοπλισμό τους, υποκαθιστώντας τη θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας για δωρεάν Παιδεία.

Στον Τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης καθοριστική υπήρξε η δημιουργία και λειτουργία Παιδικού Σταθμού στο Σκινέ της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων, ενώ ήδη κατασκευάζεται και τέταρτος Παιδικός Σταθμός στο Κοντομαρί της Δημοτικής Ενότητας Πλατανιά. Συστήσαμε Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο στηρίζει εκατοντάδες δημότες μας, ενώ στον τομέα  της προληπτικής Ιατρικής έγιναν δεκάδες δωρεάν εξετάσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς. Επιπλέον κάναμε παρεμβάσεις σε Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου καθώς και σε πλήθος Αγροτικών προκειμένου να υποστηρίξουμε αφενός  την κτιριακή τους υποδομή αφετέρου τη λειτουργία τους.

Στον πρωτογενή τομέα καθοριστική ήταν η συμβολή του Δήμου στη λειτουργία των Ομάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, στην παροχή δωρεάν αναλύσεων εδάφους και φυλλωμάτων, στη διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων σχετικών με την αγροτική παραγωγή. Συμμετείχαμε σε μια σειρά εκθέσεων και συνεδρίων για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών μας προϊόντων και την αύξηση της εμπορευσιμότητας τους. Κάναμε συνεχείς εργασίες υψηλού κόστους για τη συντήρηση και σωστή λειτουργία του αρδευτικού δικτύου. Συμπαραταχθήκαμε δυναμικά με τους αγρότες σε δίκαια αιτήματά τους, συνεργαστήκαμε με τα συλλογικά τους όργανα για την ανάδειξη των προβλημάτων τους αλλά και για τη δρομολόγηση των κατάλληλων λύσεων, όπως με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Χανίων. Έχουμε αναδείξει ως στρατηγικό μας στόχο, για τη λύση του προβλήματος της άρδευσης συλλογικά, την κατασκευή του φράγματος Σεμπρωνιώτη και ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ο φάκελος της μελέτης  έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης για την  επικαιροποίησή του.

Συμμετέχουμε ως επικεφαλής Δήμος σε συμπράξεις και με άλλους φορείς του νομού στη δημιουργία προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας (ΤΟΠΣΑ, ΤΟΠ-ΕΚΟ ) δίνοντας τη δυνατότητα  απασχόλησης σε πολλούς δημότες μας.

Στο θέμα της καθημερινότητας  κάναμε συνεχείς και καίριες  παρεμβάσεις σε θέματα καθαριότητας, οδοποιίας, αντιπλημμυρικών έργων, άρδευσης, δημοτικών κτιρίων, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Στον τομέα αυτό καθοριστική υπήρξε η λειτουργία ΚΕΠ σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στον Τομέα του Τουρισμού και Πολιτισμού, άμεση ήταν η σύσταση  Επιτροπής Τουριστικής  Ανάπτυξης και Προβολής, με την ευρεία συμμέτοχη εκπρόσωπων φορέων του τουρισμού . Καθοριστική υπήρξε η συνεργασία του Δήμου με το ΕΒΕΧ και με άλλους φορείς στην άφιξη αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους στο Νομό μας, με τα παρεπόμενα πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις μας σε θέματα ενημέρωσης και πληροφόρησης των χιλιάδων επισκεπτών  του Δήμου μας  ( ενημερωτικό περίπτερο, έκδοση Τουριστικών Οδηγών και ενημερωτικού υλικού κτλ). Συστήσαμε και καθιερώσαμε το Φεστιβάλ

«Γη-Πολιτισμός-Τουρισμός», με βασικό στόχο την σύνδεση του πρωτογενή μας τομέα με το τουριστικό μας προϊόν αλλά και την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, καθώς και το «Χωριό του Αι-Βασίλη» στον Ομαλό ενώ συνεργαστήκαμε σχεδόν με το σύνολο  των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας, σε ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν, οι οποίες είχαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Στον τομέα του αθλητισμού  διοργανώσαμε και σε συνεργασία με άλλους φορείς  μια σειρά σημαντικών αθλητικών γεγονότων, τοπικού  αλλά και διεθνούς χαρακτήρα (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας, Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Σκάκι Τουρνουά Ποδοσφαίρου, αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού, σκοπευτικοί αγώνες), ενώ  παράλληλα κάναμε παρεμβάσεις αναβάθμισης όλων των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, προκειμένου να είναι πιο λειτουργικές και ασφαλείς για τους αθλούμενους.

Ο Καλλικρατικός Δήμος Πλατανιά ήταν ένα διεκδικητικός Δήμος προς την κεντρική εξουσία, μαχόμενος δίπλα σε ομάδες πληθυσμού που μέσα από τις κυβερνητικές πολιτικές οδηγήθηκαν στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων, όπως το Αεροδρόμιο του Μάλεμε, με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Διεκδικούμε και πετυχαίνουμε την παραχώρηση στο Δήμο ανενεργών δημόσιων κτιρίων για τη στέγαση υπηρεσιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και υπήρξαμε ξεκάθαρα αντίθετοι σε ιδιωτικοποιήσεις-παραχωρήσεις όπως το Αεροδρόμιο Χανίων. Συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή στην κινητοποίηση κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Στα πλαίσια της συνεχούς μας διεκδίκησης και πόρων από την Περιφέρεια αλλά κυρίως από την Πολιτεία, πετύχαμε και έκτακτες χρηματοδοτήσεις για τη θεομηνία (3-12-2013) που έπληξε το  Δήμο μας  με αποκαταστάσεις  που τώρα υλοποιούνται.

Μέσα σε ένα περιβάλλον  όπου οι ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας στην οικονομική εξαθλίωση, όπου οι νέοι μας οδηγούνται μόνο στην ανεργία, όπου θεσμοί αποδομούνται και επιβάλλονται φόροι σε ανύπαρκτα εισοδήματα, εμείς ,τηρώντας τις υποσχέσεις μας,  μειώσαμε στο μεγαλύτερο τους μέρος τα δημοτικά τέλη για όλους τους δημότες, κάναμε επιπρόσθετες γενναίες μειώσεις σε ειδικές ομάδες των πολιτών μας, δεν επιβάλλαμε καμία αύξηση στο δημόσιο αγαθό του νερού ύδρευσης και στηρίξαμε έμπρακτα πρωτοβουλίες και δράσεις συλλόγων και φορέων που στόχο είχαν την κοινωνική προσφορά.

Ο Δήμος Πλατανιά, μέσα από τη θεσμική του συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς ( Πολυτεχνείο Κρήτης, ΜΑΙΧ, Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς, Πανεπιστήμιο Ορέων) και με τη συμμετοχή του σε Κοινοτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα (Σύμφωνο Δημάρχων) πέτυχε ευρύτατη αναγνώριση του ρόλου του αλλά και με το κύρος του οι παρεμβάσεις του σε πολλά ζητήματα είναι πλέον καθοριστικές.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Έχοντας ως παρακαταθήκη το έργο που παρά τις αντίξοες συνθήκες πετύχαμε  και πολύ συνοπτικά και συμπυκνωμένα σε άξονες παρουσιάσαμε, ο συνδυασμός μας «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών», με επικεφαλής το νυν δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη,  κατέρχεται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ζητώντας από εσάς την ανανέωση της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Στην έως τώρα Αυτοδιοικητική μας διαδρομή τίποτα δε μας χαρίστηκε. Παλέψαμε και αγωνιστήκαμε σκληρά με γνώμονα το κοινό συμφέρον και στόχο τη δημιουργία ενός δήμου ισχυρού, εξωστρεφή, που βρίσκεται στο πλάι των  δημοτών του, δίνοντάς του ώθηση για ανάπτυξη και προοπτική. Σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι αυτονόητο, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Σίγουρα στο έργο μας υπήρξαν αδυναμίες, ίσως και παραλείψεις και πράγματα που θέλαμε αλλά δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλαμε είχαμε την αμέριστη στήριξη της δημοτικής μας ομάδας αλλά και την άριστη συνεργασία με πολλούς αιρετούς, πολλοί από τους οποίους, αν και είχαν εκλεγεί  με  αντίπαλες παρατάξεις,  αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον μας, την προσπάθεια μας αλλά πάνω από όλα την ισότιμη αντιμετώπιση προς όλους ,συμπορεύονται ενεργά πλέον μαζί μας για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Ενδεικτικά οι άξονες που δεσμευόμαστε ότι θα κινηθούμε είναι:

Η πραγματική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και η απαγκίστρωση  από ένα Κράτος αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό και πολλές φορές ανίκανο να διαχειριστεί  τα των πολιτών του.

Η υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου μας και των δικαιωμάτων των δημοτών μας από τις καθοδηγούμενες πολιτικές της Κεντρικής Εξουσίας

Η διεκδίκηση πόρων από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης με στόχο  τη  συνέχιση των μεγάλων έργων υποδομής στο Δήμο μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Η επέκταση του δικτύου κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που δημιουργήσαμε, με ένα πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με ομάδες πολιτών μας, για τη στήριξη και ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του Δήμου μας.

Η διαρκής προσπάθεια για αναβάθμιση  των σχολικών μονάδων και στήριξη της λειτουργίας τους.

Η επέκταση των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, μέσα από ειδικές και στοχευμένες ενέργειες, σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών.

Η συνέχιση της συνεργασίας με τους συλλογικούς φορείς του τουρισμού για την αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος μέσα και από τη διασύνδεση του με τον πρωτογενή τομέα.

Η εξακολούθηση των δράσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής μας παράδοσης.

Η διαρκής και σαφής συνέχεια των ενεργειών μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Τα τρία αυτά χρόνια ως Δημοτική Αρχή Πλατανιά έχουμε δείξει τις ικανότητές μας, την ευαισθησία μας και την αποτελεσματικότητά μας. Καταφέραμε να συνθέτουμε μέχρι σήμερα αυτόνομα και χωρίς  κομματικούς εναγκαλισμούς ή άλλου είδους στηρίξεις . Στα ίδια πλαίσια  θα  αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις αρχές της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, στηριζόμενοι σε ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα και την ίδια διάθεση για προσφορά με εμάς. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε ενεργό πολίτη, σε κάθε ομάδα πολιτών που θέλει να έχει θεσμικό λόγο και ρόλο, είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία.

Για ένα Δήμο ενεργό, αυτόνομο, ισχυρό. Για ένα Δήμο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Για ένα Δήμο για το Δημότη.

 

Τιμούμε την εμπιστοσύνη σας, συνεχίζουμε το έργο μας.»

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook