Χανιά | Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση προς τιμήν των 100 χρόνων ΚΚΕ στον Βουτά Σελίνου | Photos

χανιά-πλήθος-κόσμου-στην-εκδήλωση-προ-406510
SONY DSC

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Τ.Ε Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ την προηγούμενη Τρίτη 26/8 στο Δήμο Σελίνου-Κανανου.

SONY DSC

Ενόψει των πολύμορφων εκδηλώσεων που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό των 100 χρόνων ΚΚΕ,φέτος τιμώνται οι αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που η δράση του τα χρόνια 1946-1949 αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης της χώρας.

SONY DSC

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον Βουτά, όπου τον Γενάρη του 1948 κατά την διάρκεια μεγάλης επιχείρησης χωροφυλακής και ΜΑΫΔΩΝ σκοτώθηκαν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού της περιοχής. Δεκάδες παρευρισκόμενοι αλλά και συγγενείς των νεκρών από όλη την Ελλάδα τίμησαν τους νεκρούς της επαρχίας Σελίνου.

kke (1)Στον ιστορικό περίπατο που ακολούθησε οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα σημεία της μάχης του Βουτά από τοπικά στελέχη της περιοχής.

SONY DSC
Ακολούθησε η αποκάλυψη του μνημείου που στήθηκε από την Τ.Ε Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ και την Τ.Ο Χανίων της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ νομού Χανίων ο Μπάμπης Πετράκης ,της ΚΟΒ Πελεκάνου του ΚΚΕ ο Παυλάκης Αντώνης,ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε το μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ Αλέκος Μαρινάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην δράση του ΔΣΕ συνολικά αλλά και στην Κρήτη. Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Στρατός έγραψε χρυσές σελίδες,εκφράζοντας τους πόθους της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που μετά την σκληρή ναζιστική κατοχή,επιζητούσε μια κοινωνία όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του.

Ειδικά στα Χανιά η πλειοψηφία του λαού ήταν οργανωμένη στο ΕΑΜ ΕΛΑΣ,όπως αναφέρουν ακόμα και αστοί πολιτικοί και αργότερα πρόσφερε μεγάλη βοήθεια στους μαχητές του ΔΣΕ. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Γερμανοί έκατσαν στην Κρήτη ένα περίπου χρόνο παραπάνω από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συνεννόηση με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Η τρίχρονη εποποιία διδάσκει και εμπνέει και την νέα γενιά καθώς το 80% της συνολικής του δύναμης αποτελούνταν από νέους. Σημαντική ήταν η συμμετοχή στον Δημοκρατικό Στρατό και των γυναικών καθώς αποτελούσαν το 1/4 της συνολικής του δύναμης,σε συνθήκες μάλιστα όπου κυριαρχούσαν οι αντιλήψεις για την κατωτερότητα του γυναικείου φύλου. Ο ΔΣΕ εξύψωσε την εργάτρια,την κοπέλα του χωριού σε πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων,που άνοιγε τον δρόμο για μια καλύτερη ζωή.

Στην Κρήτη ηρωική ήταν η δράση του ΔΣΕ και κατάφερε σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες όπως η κατάληψη της Ιεράπετρας τον Μάιο του 1947.Η περιοχή του Πελεκάνου ήταν μαι από τις περιοχές που είχε κηρυχτεί ελεύθερη Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές αναδείχτηκαν λαογέννητοι θεσμοί,χτίστηκαν σχολεία,νοσοκομεία,ενώ είχε καταργηθεί το φαινόμενο της ζωοκλοπής.

Ο κ.Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας από κάθε λογής απολογητές του συστήματος που χτυπάνε την ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος έχοντας στόχο το χτύπημα της πολιτικής του ΚΚΕ,την πολιτική που θέτει στο επίκεντρό της την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη του μνημείου για τους πεσόντες μαχητές του ΔΣΕ της επαρχίας Σελίνου και οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν αργότερα στην προβλήτα της Παλαιόχωρας στην Φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες εκδηλώσεις τιμής στη δράση του ΔΣΕ που θα πραγματοποιηθούν στο Νομό Χανίων το επόμενο διάστημα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook