Χανιά | Παραλίες χωρίς ομπρέλες λόγω γραφειοκρατίας

χανιά-παραλίες-χωρίς-ομπρέλες-λόγω-γρ-569815

paralia omprelaΤη δημοσίευση… του ΦΕΚ που τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο για τη διαχείριση των παραλιών θα πρέπει να περιμένουν όσοι λουόμενοι επιθυμούν να νοικιάσουν κάποια θαλάσσια ομπρέλα σε ορισμένες παραλίες του Νομού Χανίων, όπως της Νέας Χώρας καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στους Δήμους να προχωρήσουν στις αναγκαίες δημοπρατήσεις.

Στο μεταξύ, κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες, των Χανίων εκφράζουν την έκπληξη, αλλά και την αγανάκτησή τους, για τη συγκεκριμένη κατάσταση υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη σκιάς ‘διώχνει’ τον κόσμο από τις παραλίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κοντά στις ακτές.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ… ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε στα ‘Χ.Ν.’ η Lene Vesterlund, η οποία από το 2012 έχει επιλέξει να ζει στα Χανιά απολαμβάνοντας το μπάνιο της στην παραλία της Νέας Χώρας.

«Από το 1988 ερχόμουν στα Χανιά ως επισκέπτρια και από τον Ιανουάριο του 2012 μένω μόνιμα στην όμορφη αυτή πόλη, κάνοντας πάντοτε ό,τι μπορούσα για να προσελκύσω κι άλλους επισκέπτες, φίλους ή οικογένειες. Αλλωστε κάθε φορά αναφερόμουν στα Χανιά ως έναν όμορφο προορισμό για διακοπές», σημειώνει αρχικά στην επιστολή της η κα Lene Vesterlund και προσθέτει: «Ωστόσο, φέτος κάτι άλλαξε. Κάθε φορά που ερχόμουν παλαιότερα, αλλά και τώρα που ζω μόνιμα εδώ, έμενα κοντά στα Χανιά και πήγαινα για μπάνιο στην παραλία της Νέας Χώρας. Μου άρεσε πραγματικά η ζωή στη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι τελευταία κάτι διώχνει τους τουρίστες από την παραλία. Τι είναι αυτό;

Ο καθένας που έρχεται εδώ χρειάζεται λίγη σκιά, όμως, μέχρι σήμερα (7 Μαΐου 2013) δεν έχει ακόμα δοθεί άδεια για να τοποθετηθούν ομπρέλες στην παραλία. Αυτό έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, όχι μόνο οι άνθρωποι που νοικιάζουν τις ομπρέλες, αλλά και συνολικά τα μαγαζιά και τα εστιατόρια της περιοχής, να χάνουν χρήματα. Μία μέρα είδα μία μητέρα με δύο μικρά παιδιά σχεδόν με δάκρυα στα μάτια να εκλιπαρούν για να νοικιάσουν μία ομπρέλα χωρίς τελικά αποτέλεσμα. Την ίδια μέρα, λίγο αργότερα, είδα ένα μεγάλο γκρουπ τουριστών από κάποιο κρουαζιερόπλοιο απογοητευμένους να αποχωρούν για τον ίδιο λόγο. Το Πάσχα συνήθως κάνει πολύ καλές μέρες για μπάνιο στη Νέα Χώρα, όμως, φέτος στην παραλία βλέπει κανείς μόνο νέους ανθρώπους και είναι εμφανής η απουσία των τουριστών. Δεν είναι σωστό να χρειάζεται τόσος χρόνος για να δοθεί άδεια για την τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων στην παραλία. Πρέπει άμεσα να γίνει κάτι και οι τουρίστες που βρίσκονται εδώ θα απολαμβάνουν τουλάχιστον τις βασικές υπηρεσίες, ώστε του χρόνου να υπάρχει ελπίδα και προοπτική να ξαναέρθουν. Ο τουρισμός είναι το βασικότερο έσοδο για την πόλη κι όμως αυτή τη στιγμή η πόλη διώχνει τους τουρίστες της. Ελπίζω ότι σύντομα θα γίνει κάτι γι’ αυτό».

 ΛΟΓΟΙ… ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΙ

Τα ‘Χ.Ν.’ έθεσαν το θέμα στον αντιδήμαρχο Χανίων Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι για την καθυστέρηση που έχει υπάρξει φέρει αποκλειστικά ευθύνη η κεντρική εξουσία. «Υπάρχει θέμα με το ΦΕΚ του τελευταίου νόμου και έως ότου δημοσιευτεί δεν μπορεί να γίνει δημοπρασία για τη διαχείριση της παραλίας», σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε: «Μέχρι πρότινος υπήρχε ένας νόμος διαχείρισης παραλιών. Αυτός ο νόμος φέτος άλλαξε και η αλλαγή έγινε ΦΕΚ στις 10 περίπου Απριλίου. Μετά όμως από αυτή τη διαδικασία διαπιστώθηκε ότι ο νόμος είχε ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τη διαδικασία διαχείρισης των παραλιών από πλευράς Δήμων, αφού οι Δήμοι είναι διαχειριστές των παραλιών -εφόσον το θέλουν με βάση αυτό το οποίο τους συμφέρει- από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Γι’ αυτό τον λόγο στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο εντάχθηκε η τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου. Μέχρι όμως να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο νέος φορολογικός νόμος εμείς δεν μπορούμε ως Δήμος Χανίων να κάνουμε δημοπράτηση».

Συνεχίζοντας ο κ. Πρωτοπαπαδάκης ανέφερε ότι ήδη η Επιτροπή για τις παραλίες έχει εγκρίνει τη χωροθέτηση των παραλιών που θα πάρει ο Δήμος, ενώ σήμερα θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, όπως ανέφερε, τη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θα προσδιορίσει τους όρους της δημοπρασίας καθώς «ευελπιστούμε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ξεκαθαρίσει με το νέο ΦΕΚ ποιοι ακριβώς θα είναι οι όροι».

«Οσο καθυστερεί, όμως, αυτό το πράγμα τόσο καθυστερούμε κι εμείς. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπάρχει μια τεράστια αστοχία του κράτους, αλλά δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στους νόμους του κράτους», σχολίασε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης και πρόσθεσε ότι εφόσον η κεντρική εξουσία θέλησε να αλλάξει τη διαδικασία που ακολουθούνταν είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις από πολίτες, αλλά και οι αρμόδιοι Φορείς να χρειαστούν χρόνο για να προχωρήσουν τις αναγκαίες διαδικασίες.

 

Πηγή : Χανιώτικα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook