Χανιά | Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου, προσοχή στα στραγάλια…

χανιά-παρέλαση-28ης-οκτωβρίου-προσοχή-179018

PARELASI_CHANIAΚύριε Διευθυντά,

κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, πριν την  καθιερωμένη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αναπολώ τα σχολικά μου χρόνια. Περιμέναμε πως και πώς να ξεκινήσουν οι πρόβες για την παρέλαση, για να πειράξουμε ο ένας τον άλλο και κυρίως να χάσουμε μάθημα. Την ημέρα της παρέλασης μαζευόμασταν το πρωί όλοι στην πλατεία Δικαστηρίων που έπαιρνε ένα απέραντο γαλανόλευκο χρώμα από τα ρούχα μας.

Φωνάζαμε συνθήματα στα άλλα σχολεία, πειράγματα, και ξαφνικά ακουγόταν το πρόσταγμα, οι σφυρίχτρες τον γυμναστών έδιναν τον ρυθμό είχε έρθει κι η σειρά μας, εμπρός μαρς!  Μπροστάρης ο σημαιοφόρος με τους παραστάτες (τις θέλανε τις ζάρπες τους) ακολουθούσαν τα κορίτσια μας και πίσω από τον διμοιρίτη μας ως καθαρόαιμα αρσενικά,  ΕΜΕΙΣ!

Όταν φτάναμε στην εξέδρα με τους επισήμους τους κοιτούσαμε με ένα μπλαζέ ψαρωτικό  ύφος, στην συνέχεια έπεφταν  βροχή τα στραγάλια  από τους «θαμώνες» του Δημοτικού Κήπου, ακούγαμε τα περήφανα μαμαδίστικα επιφωνήματα  από την κάθε μία μάνα ξεχωριστά και τέλος φτάνοντας στην Αγορά γινόμασταν ένα με το πλήθος.

Τα τελευταία χρόνια όμως από την θέση του παρατηρητή πλέον, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η παρέλαση πρόπερσι μόλις και με το ζόρι έφτασε μέχρι τον Δημοτικό Κήπο, αστυνομία παντού, άδεια πεζοδρόμια και οι μαμάδες στοιβαγμένες σε μια άκρη του δρόμου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος βγάζει και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ως η διοργανώτρια αρχή το πρόγραμμα εορτασμού με μία φοβερή  εγκύκλιο που στέλνει στην Α/θμια και Β/θμια Διεύθυνση Χανίων (ΕΔΩ).

Εκτός των άλλων αναφέρει ότι φέτος το κάθε σχολείο θα παρελάσει με ένα, μόνο, μεικτό τμήμα, αποτελούμενο από οκτώ τετράδες μαθητών/μαθητριών (δηλαδή 32 μαθητές όλοι κι όλοι), το διμοιρίτη και το τμήμα της σημαίας για λόγους εξοικονόμησης χρόνου σύμφωνα με απόφαση της σχετικής Σύσκεψης της 06/10.

Καθώς την διαβάζω και την ξαναδιαβάζω μου έρχεται στο μυαλό ότι ένας πιθανόν λόγος εξοικονόμησης χρόνου να είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της διαστολής-συστολής του χώρου και του χρόνου όπως προκύπτει από την Γενική Θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Την απορρίπτω, παραείναι έξυπνη για να την έχει προτείνει κάποιο μέλος αυτής της Σύσκεψης.

Στύβω το φτωχό μυαλό μου, για ποιούς θες να εξοικονομήσεις χρόνο, για τα παιδιά; Αυτά μια χαρά την ευχαριστιούνται την παρέλαση. Μήπως για τους γονείς και φίλους τους που την παρακολουθούν; Μπά!, αυτοί για αυτό κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης, να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Αρχίζω να γίνομαι καχύποπτος, βρε, μήπως οι ίδιοι οι επίσημοι της παρέλασης είναι οι βιαστικοί της υπόθεσης;

Σκέφτομαι ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, από νωρίς το πρωί θα είναι στο πόδι. Αρχικά δοξολογία (ορθοστασία), μετά κατάθεση στεφάνων (πάλι όρθιοι), στη συνέχεια ξανά ορθοστασία στην εξέδρα των επισήμων, όντως είναι πολύ κουραστικό! Σίγουρα θα θέλουν να πάνε έστω και λίγο νωρίτερα στα σπίτια τους, άσε δε που τελευταία γίνονται και πολλά μικροεπεισόδια και διαπληκτισμοί, άσε που  κυκλοφορούν και πολλοί αυτήν την μέρα  με γεμάτες τις τσέπες τους στραγάλια…

Με εκτίμηση

Ένας μέσο-Έλληνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook