Χανιά | Πάνω από 30.000 πιστοί προσκύνησαν την Παναγία σε Κολυμπάρι και Χρυσοσκαλίτισσα | Photos

χανιά-πάνω-από-30-000-πιστοί-προσκύνησαν-τη-726601

Το Πάσχα του καλοκαιριού, την  εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, εορτάζουν τα δύο μεγάλα Μοναστήρια της Δυτικής Κρήτης.

Ξεπέρασαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις τριάντα χιλιάδες, οι προσκυνητές απ΄ όλη την Δυτική Κρήτη που μετείχαν των ιερών πανηγύρεων τόσο εις το Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς, όσο και στην Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης.

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, την παραμονή της εορτής, εις την Ι. Μονή Χρυσοσκαλιτίσσης, και χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού. Στην Μονή Γωνιάς χοροστάτησε του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του Οικείου Ιεράρχου, και την κυριώνυμο ημέρα συλλειτούργησαν εις την αυτή Ιερά Πατριαρχική Μονή.

Του μεθεόρτιου Εσπερινού χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Περεγιασλάβ, Χμελνίτσκυ και Βυσνέβσκυ κ. Αλεξάνδρος, εκ της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε, με λόγους θερμούς τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, ως επίσης και τον Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Σεβ. κ. Αλέξανδρο.

Στον χαιρετισμό του σημείωσε: «.. Τώρα λοιπόν που οι αξίες, τα πιστεύω, και τα ιδανικά του Γένους και της Φυλής απαξιώνονται, τώρα που όλες αυτές οι ραγδαίες και ανησυχητικές εξελίξεις σηματοδοτούν την αβέβαιη και επίπεδη καθημερινότητα μας, τώρα που στεκόμαστε στο σταυροδρόμι της ανασφάλειας για το αύριο με την απογοήτευση για το χθές, τώρα είναι η ώρα της Παναγίας. Τώρα η Μητέρα του Θεού και Μητέρα των Ανθρώπων έρχεται για να ζεστάνει την καρδιά μας, να στηρίξει την ζωή μας, να θερμάνει την ελπίδα μας..». Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος και κήρυξε κατά την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα, σημείωσε μεταξύ άλλων εις τον βαθυστόχαστο λόγο του: «Μεταφερόμεθα νοερά εις την Γεσθημανή και ζούμε μια ανάσταση όπως οι μαθηταί τότε, έτσι και εμείς τώρα. Δεν ευρίσκομε το θεοδόχο σώμα της Κυρίας Θεοτόκου μέσα στο μνήμα Της καθώς δεν ήταν δυνατόν να υποστεί η Πάναγνος την φθορά και την διάλυση». Αναφερόμενος δε εις τις αρετές της Παναγίας προέταξε την υπακοή εις το θέλημα του Θεού ως «μέσο σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους», ως επίσης και την εγκράτεια, ευχαριστώντας τον φιλοξενών Ιεράρχη δια την πρόσκληση και φιλοξενία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξάνδρος εκ της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού ευχαρίστησε δια την φιλοξενία, αναφέρθηκε σε εξιστόρηση εκ του Γεροντικού όπου σημειώνεται ότι «το σπίτι της Παναγίας είναι στη γη, καθώς πρεσβεύει αενάως υπέρ του ανθρωπίνου γένους». Ο Αρχιγραμματέας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Παν. Αρχ. κ. Πρόδρομος Ξενάκης, μετείχε, μετά πλήθους Κληρικών εις την πανήγυρι. Συγκινητική η συμμετοχή των χιλιάδων πιστών, προσκυνητών που υπομονετικά και επί ώρες πολλές, ανέμεναν δια να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Εικόνα και τον Επιτάφιο της Παναγίας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook