Χανιά | Ο συγκλονιστικός μονόλογος «Άγγελέ μου» στο θέατρο Κυδωνία | 3 τελευταίες παραστάσεις

χανιά-ο-συγκλονιστικός-μονόλογος-άγ-719391

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ υπενθυμίζει στους φίλους του θεάτρου ότι την Κυριακή 29 Ιουλίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου «Άγγελε μου» στον Αίθριο Χώρο του θεάτρου Κυδωνία.

Απομένουν δηλαδή 3 τελευταίες παραστάσεις: Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιουλίου στις 9.30 μμ. Δεν θα δοθεί παράταση.

Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Βρετανού συγγραφέα Χένρι Νέιλορ, «Άγγελέ μου», ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Παρασκευή 6 Ιουλίου στον Αίθριο Χώρο του θεάτρου Κυδωνία σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, με την εξαιρετική Χανιώτισσα ηθοποιό Κατερίνα Μαντίλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το έργο είναι το τρίτο στη σειρά θεατρικό έργο που παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Κυδωνία και αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και μαζί με το Λαμπεντούζα (2015) και το Κατεστραμμένο Δωμάτιο (2018) συμπληρώνει τον κύκλο μιας τριλογίας πολέμου που αποκαλύπτει πτυχές από τις δραματικότερες ίσως στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας.

Φωτογραφίες από το Κομπάνι της Συρίας:

Επίσης την Κυριακή 29 Ιουλίου τελειώνει και η ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Γιώργου Δέτση, με φωτογραφίες από το Κομπάνι της Συρίας, που προβάλλονται στο χειμερινό θέατρο Κυδωνία μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης «Άγγελέ μου».

Το έργο:

Το «Άγγελέ μου» είναι ένας συγκλονιστικός μονόλογος, διάρκειας μιας ώρας, με πρωταγωνιστικό πρόσωπο ένα νεαρό κορίτσι από το Κουρδιστάν. Τη λένε Ρεχάνα, αλλά οι γονείς της την φωνάζουν «Άγγελέ μου» και μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα με φυστικόδεντρα σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Κομπάνι στη Βόρεια Συρία. Μας αφηγείται την ιστορία της παιδικής της ηλικίας, μας μιλά για τον πατέρα της που πάντα ονειρευόταν την εποχή που οι γυναίκες θα ήταν ισότιμες με τους άντρες, για τις βαθιά ριζωμένες μέσα της ειρηνιστικές πεποιθήσεις και για την επιθυμία της να γίνει μια μέρα δικηγόρος.

Όμως όταν γίνεται δεκαεπτά χρονών, στο Κομπάνι ξεσπά ο πόλεμος, καθώς το ISIS (το DAESH όπως είναι το αντίστοιχο ακρώνυμο στα Αραβικά) πολιορκεί κατ’ αρχήν και αργότερα κατακτά όλα τα εδάφη στη Βόρεια Συρία. Μέσα στη φρικωδία ενός από τους πιο αποτρόπαιους και ανελέητους πολέμους, το νεαρό κορίτσι καταφέρνει να παραμείνει ζωντανό, γλυτώνοντας κατά τύχη ή από σύμπτωση από τους μύριους φρικτούς κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε της βήμα, ώσπου στο τέλος προσχωρεί σε μια ομάδα από Κούρδισες γυναίκες που μάχονται το DAESH.

Το σφικτό, υπέροχα δομημένο, ποιητικό κείμενο του Χένρι Νέιλορ βασίζεται πάνω στην πραγματική ιστορία της θρυλικής αγωνίστριας Ρεχάνα και περιγράφει με ένταση, χιούμορ, ανθρωπιά και συγκίνηση την ιστορία της μικρής αυτής κοπέλας, ενώ παράλληλα σε κάνει να σκέφτεσαι τι δρόμο θα μπορούσε να είχε πάρει η ζωή της κάτω από άλλες συνθήκες. Και η αντίθεση που δημιουργεί η σκέψη αυτή συγκρινόμενη με την κατάληξη της ιστορίας, σου σπαράζει την καρδιά και θέτει επιτακτικά το ερώτημα σε τι βαθμό είμαστε κι εμείς συνένοχοι για το χάος των ημερών μας…

Το κείμενο του Χένρι Νέιλορ είναι ένα αριστούργημα αφηγηματικής τέχνης. Πρόκειται για ένα έργο επίκαιρο, που γίνεται ακόμη πιο καίριο και ουσιαστικό αν υπολογίσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον καθημερινό βομβαρδισμό μας από εικόνες στα μίντια και τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην Ευρώπη.

Ο Συγγραφέας:

Ο Χένρι Νέιλορ (Henry Naylor) είναι γεννημένος το 1966, Βρετανός κωμωδιογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, γνωστός για τα βραβευμένα έργα του Finding Bin Laden (2003) και Hunting Diana (2004), αλλά και σαν ένας από τους κωμικούς χαρακτήρες στην τηλεοπτική σειρά Parsons and Naylor’s Pull-Out Sections.

Το καλοκαίρι του 2014 γράφει το πρώτο του δραματικό έργο – The Collector – που κερδίζει ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το Fringe First. Το έργο είχε μεγάλη απήχηση και μεταφέρθηκε στο θέατρο Arcola του Λονδίνου όπου παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία, και περιόδευσε ανά την Αγγλία το φθινόπωρο του 2016. Αποτελεί και το πρώτο της τριλογίας της Μέσης Ανατολής, Arabian Nightmares. Το δεύτερο έργο της τριλογίας, το Echoes, παίρνει το 2015 το επίσης σημαντικό βραβείο The Spirit of the Fringe Award.

Λόγω της πολύ μεγάλης καλλιτεχνικής επιτυχίας που σημείωσε, αλλά και των πολύ καλών κριτικών που έλαβε, το έργο μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αδελαΐδα, όπου κέρδισε 5 ακόμα βραβεία. Το τρίτο μέρος της τριλογίας, το Angel (Άγγελέ μου), παρουσιάστηκε στο Εδιμβούργο το καλοκαίρι του 2016.

Οι συντελεστές:

Το έργο παίζεται σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και κινησιολογία Ταξιάρχη Βασιλάκου. Ερμηνεύει η ηθοποιός Κατερίνα Μαντίλ.

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα :

www.theatro-kydonia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook