Χανιά | Ο Βιρβιδάκης για το ρολόι του Δημοτικού Κήπου

χανιά-ο-βιρβιδάκης-για-το-ρολόι-του-δη-137359

roloi kipou9Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα με θέμα «Το Ρολόι στον Δημοτικό Κήπο Χανίων κινδυνεύει» κατέθεσε την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Το ρολόι του Δημοτικού Κήπου Χανίων αποτελεί ένα από τα νεότερα µνηµεία της πόλης. Βρίσκεται στο ∆ηµοτικό Κήπο, στην Βορειοανατολική γωνία του. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1924 και ολοκληρώθηκε το 1927.

Έχει τριµερή διάρθρωση: βάση, κορµό (του οποίου οι πλευρές συγκλίνουν ελαφρά προς τα επάνω) και στέγη που διαµορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. Για την κατασκευή του χρησιµοποιήθηκαν λαξευτοί λίθοι από τα λατοµεία των Λενταριανών και ποταµίσια άµµος.

Ο σχεδιασµός του έγινε από τον εµπειροτέχνη µηχανικό ∆.Κολλάρο το 1923, την κατασκευή της βάσης ανέλαβε ο Κ.Γιαννακάκης και του κορµού ο Αν.Λογοθέτης.

Το Ρολόι αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι του ∆ηµοτικού Κήπου και ήδη από την ανέγερσή του αποτελεί τοπόσηµο της πόλης. Έχει αντεπεξέλθει σε πολλές δύσκολες καταστάσεις, πολέµους και µάχες, µε σηµαντικές µεν ζηµιές αλλά χωρίς να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, ως προς τη λειτουργία, τη στατική του κατάσταση ή την αρχιτεκτονική του. Αν µαζί µε αυτά συνυπολογίσουµε και την ηλικία του κτιρίου, θα διαπιστώσουµε ότι υπάρχουν πλέον αρκετές βλάβες όπως π.χ. αποτµήσεις και ρηγµατώσεις λόγω οξείδωσης των µεταλλικών τµηµάτων του, υγρασία, ζηµιές από τα θραύσµατα από τις βόµβες των Γερµανών κατά το Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο κλπ.

Το Ρολόι του Κήπου είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε την ζωή και τις µνήµες των Χανιωτών.

Έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από τότε που έπεσαν πέτρες από το ρολόι του Δημοτικού Κήπου στα Χανιά. Λίγες μέρες μετά τοποθετήθηκε σκαλωσιά η οποία παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς να έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αποκατάσταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας η υλοποίηση της μελέτης φαίνεται να έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με δήλωση (τον Απρίλιο του 2014) της τότε Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Χανίων..

«Το ρολόι είναι διατηρητέο Μνημείο. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση σ’ αυτό χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα από διαγωνισμό έχει ανατεθεί σε μελετητή-μηχανικό να γίνει η μελέτη αποκατάστασης του Μνημείου αυτού. Η πρώτη μελέτη έχει υποβληθεί προς έγκριση, τροποποιήθηκε από μία επιτροπή του Υπουργείου και περιμένουμε την οριστική της έγκριση. Η όλη αυτή προσπάθεια έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007 (σχετική η 1043/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων).

Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

«1. Γιατί καθυστερεί η επέμβαση στο Ρολόι του Δημοτικού Κήπου Χανίων;

2.Πόσο σημαντικές είναι οι φθορές, πόσος χρόνος απαιτείται για την αποκατάστασή τους και ποια η προβλεπόμενη δαπάνη;»

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook