Χανιά | Ολοκληρώθηκε το «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» του Δήμου Πλατανιά

χανιά-ολοκληρώθηκε-το-γη-πολιτισμός-745446

Με μεγάλη επιτυχία και τον κόσμο να αγκαλιάζει – για μια ακόμη φορά – τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» του Δήμου Πλατανιά ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος του Φεστιβάλ , το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2018, στον Πλατανιά.

Το διήμερο ξεκίνησε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου,έχοντας υιοθετήσει την λογική των

βιωματικών δράσεων με στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά μας προϊόντα. Περίπου 65 τουρίστες που κάνουν διακοπές στην περιοχή του Πλατανιά, βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, σε αμπελώνα της περιοχής όπου και έζησαν την εμπειρία του τρύγου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Στη συνέχεια το απόγευμα στην πλατεία του Πλατανιά εκατοντάδες επισκέπτες συμμετείχαν σε μια μεγάλη γιορτή με πάτημα σταφυλιών, παραγωγή τσικουδιάς, καθώς και γεύσεις προϊόντων που έχουν ως βάση το κρασί. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά παρασκεύαζαν παραδοσιακή μουσταλευριά (παραδοσιακό γλυκό που δημιουργείται από μούστο, αλεύρι και καρυκεύματα). Επίσης επισκέπτες της περιοχής παρακολούθησαν τις διαδικασίες παραγωγής, αλλά και βιώσαν την μοναδική εμπειρία «του πατήματος» των σταφυλιών, καθώς το πατητήρι τους περίμενε.

Παράλληλα γοητεύτηκαν από την διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς, ενώ η Λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης φρόντισε όλη η βραδιά να πλαισιωθεί με μοναδικές γεύσεις από την Κρητική Κουζίνα.

Φυσικά η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια γιορτή και

γι΄αυτό φρόντισαν τοπικά συγκροτήματα. Για την μουσική φρόντισαν οι Γιώργος Μοτάκης και Μιχάλης Λουφαρδάκης, ενώ χόρεψαν μέλη των συλλόγων. «Το Ρόδο», «Οι Πελασγοί», «Χορευτικός όμιλος Γεράνι», «Ονειροκρήτες», «Ορφέας» Την επόμενη μέρα τη Δευτέρα από νωρίς το απόγευμα, στην είσοδο του εμπορικού κέντρου OLEA στον Πλατανιά, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης πραγματοποίησε μια ανοιχτή οινογευσία – γνωριμία με το Κρητικό κρασί. Στόχος οι επαγγελματίες του κρασιού να μας γνωρίσουν το Κρητικό κρασί, που γνωρίζει μεγάλη καταξίωση και πλήθος διακρίσεων ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, πους τους παρέχονταν ελεύθερα.

Το Cretan Jazz Project με τη Μαρία Μανουσάκη, Στέλιο Κουτσορινάκη και Νεκτάριο Κωστάκη άνοιξε την βραδιά με μαγικές μουσικές από την Μεσόγειο. Την σκυτάλη πήραν οι Γιάννης Γιαννακάκης, Γιάννης Μάρακας, Μαρία Βασιλάκη και Ιάκωβος Σουργουτσίδης όπου με λαϊκή μουσική και τραγούδια ξεσήκωσαν Έλληνες και ξένους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων και του χορευτικού συλλόγου Βιγλάτορες χορέψαν για την βραδιά και στο τέλος χορευτές και κοινό έγιναν μια παρέα και όλοι χόρευαν ακόμα και στο δρόμο.

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ και φέτος στοχεύσαν – όπως συστηματικά γίνεται τα τελευταία χρονιά – στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης, αλλά και την Παράδοση της Κρήτης.

Τις εκδηλώσεις του τελικού διημέρου παρακολούθησε συμμετέχοντας σε όλες τις δράσεις – από το αμπέλι μέχρι την τελική εκδήλωση στο Εμπορικό Κέντρο του Δήμου Πλατανιά, αντιπροσωπεία από το Δήμο Fermo της Περιφέρειας Marche της Ιταλίας, καθώς και εκπρόσωποι της έκθεσης TIPICITA ,η οποία θα φιλοξενήσει το Δήμο Πλατανιά από τις 9-11 Μαρτίου 2019 στην Ιταλία,ως τιμώμενο Δήμο Το τελικό 2μερο του 8ου Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» διοργανώθηκε από τον Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, με συν διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, τη συνεργασία του συλλόγου επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ» και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά ,του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook