Χανιά | Ολοκληρώθηκε η Παγκρήτια Ιερατική Σύναξη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

χανιά-ολοκληρώθηκε-η-παγκρήτια-ιερατ-458800

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), οι εργασίες της Παγκρήτιας Ιερατικής Σύναξης, με θέμα: «Εισαγωγή εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Τη Σύναξη παρακολούθησαν πάνω από 170 κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και όλων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης.
oakkk-4Η Ιερατική Σύναξη άρχισε με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και ακολούθησε το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ δια του εκ προσώπου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Σύναξης, τον Σεβασμιώτατο Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο του Ιδρύματος και τους συνεργάτες της Ακαδημίας, καθώς, «διατηρούντες ζωηράς τας αναμνήσεις εκ της παρουσίας ημών εν Κρήτη και εν τοις χώροις της αυτόθι Ορθοδόξου Ακαδημίας, ένθα συνεκλήθη υπό την προεδρείαν της ημετέρας Μετριότητος η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

oakkk-5

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μήνυμά του τόνισε επίσης πως, «η ουσία της Συνοδικότητος της Εκκλησίας ημών, καθώς και η πηγή της αρχής ταύτης ευρίσκεται εις την σχέσιν των Τριών Προσώπων της Παναγίας Τριάδος, τα Οποία και ενεργούν συνοδικώς εις το σχέδιον της σωτηρίας ενός εκάστου μέλους αλλά και της καθολικής Εκκλησίας».
oakkk-3Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, σημείωσε πως, «η αθόρυβη και ακαταπόνητη προσφορά του Σεβασμιωτάτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, καθώς και του Γενικού Διευθυντού της ΟΑΚ, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, όσον αφορά τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχει ήδη γραφεί με ‘χρυσά γράμματα’ στη σύγχρονη εκκλησιαστική Ιστορία της Ορθοδοξίας».
oak-1Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος δήλωσε πως, «η ομαλή διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αποτέλεσε χρέος και ευθύνη της Εκκλησίας και της Ακαδημίας». Επίσης έκανε λόγο για τους «δήθεν αυτοαποκαλούμενους ως υπερασπιστές της Ορθοδοξίας, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως να έχει ανάγκη η Ορθοδοξία από υπεράσπιση». Κατά τον Σεβασμιώτατο, «η Εκκλησία είναι πάντοτε ο εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος Χριστός και δεν κινδυνεύει ποτέ, επειδή σώζει και δεν σώζεται από κανέναν», τονίζοντας πως, «η συνοδικότης είναι η δομή της Εκκλησίας».
oak-3Εισαγωγικές παρατηρήσεις επί του θέματος έκανε ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους Μητροπολίτες της Κρήτης με τη συμμετοχή των κληρικών και ανέπτυξε τους λόγους για την πρώτη Σύναξη με θέμα τα κείμενα της Συνόδου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί από την εκκλησιαστική μας παράδοση και Ιστορία, ούτε ως ένα έκτακτο γεγονός για τη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αφού προετοιμάστηκε πλέον των εξήκοντα και παραπάνω ετών, ούτε αποτελεί κάποια εξ αντιγραφής έκφραση άλλων μορφών συνοδικότητος. Συνοδικώς η Εκκλησία εκφράζει την αυτοσυνειδησία Της και συνοδικώς απευθύνεται στον κόσμο, τον άνθρωπο της τρίτης χιλιετίας.

Η Σύνοδος δεν είναι μία επανάληψις κάποιας έκφρασης μουσειακού παρελθόντος, αλλά αποτελεί φανέρωση του αναγεννητικού έργου του Αγίου Πνεύματος». Ακόμη υπογράμμισε ότι τα «συνοδικά κείμενα δεν θα πρέπει να μείνουν στο αρχείο, αλλά να ενταχθούν στη ζωή των πιστών, να κοινοποιηθούν σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις και τις Ιερές Μονές, να τύχουν μελέτης από τις Θεολογικές Σχολές και πρωτίστως να αποτελέσουν μέρος της κατήχησης της νεότητας στις Ενορίες μας, αλλά και των ιδίων των κληρικών».

Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Γκράτς της Αυστρίας, ανέπτυξε το θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας διά τα σύγχρονα εκκλησιολογικά, οικουμενικά και κοινωνικά προβλήματα». Πιο αναλυτικά, ο κ. Λαρεντζάκης στην ομιλία του τόνισε, ότι «η Σύνοδος της Κρήτης απετέλεσε εξόχως σημαντικό γεγονός για την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς έδωσε μαρτυρία ενότητος και ευθύνης για τον σύγχρονο κόσμο και επιβεβαίωσε ότι η συνοδικότητα αποτελεί την κατ’ εξοχήν έκφραση της εκκλησιολογικής αυτοσυνειδησίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στην καθ΄ όλα εμπεριστατωμένη θεολογική εισήγησή του ανέπτυξε τη σημασία των Συνόδων για την Εκκλησία, τη σημασία του Συνοδικού θεσμού ως έκφραση του λειτουργικού βιώματος της ίδιας της Εκκλησίας, την αποδοχή των κειμένων ως πανορθόδοξα συνοδικά κείμενα και τη σημασία τους για την Εκκλησία. Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Λαρεντζάκης, υπογράμμισε πως, «όσοι χαρακτηρίζουν ως παναίρεση τον οικουμενισμό, ευρίσκονται εκτός του ορθοδόξου πνεύματος των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, καθώς η περιχαράκωση δεν έχει καμία σχέση με την Ορθοδοξία…Η Εκκλησία θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε όλους τους επισήμους διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους, καταθέτοντας με αυτόν τον τρόπο τη μαρτυρία της Ορθοδόξου Πίστεως για όλους τους ανθρώπους και αναστάσιμης χαράς».

Στην πολύωρη ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο οποίος μαζί με τον κ. Λαρεντζάκη απήντησαν στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παρευρισκομένων, καθώς και στον ουσιαστικό προβληματισμό των κληρικών και αποφασίσθηκε, λόγω της σημασίας των κειμένων να πραγματοποιηθεί και δεύτερη Παγκρήτια Ιερατική Σύναξη, με θέμα την ποιμαντική προσέγγιση των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2017.

Το Σεμινάριο έκλεισε με Γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες, προσφορά της ΟΑΚ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook