Χανιά | Οκτώ νέα σχολεία με σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιώτη διεκδικεί ο Δήμος

χανιά-οκτώ-νέα-σχολεία-με-σύμπραξη-δημ-453802

Την διεκδίκηση της κατασκευής οκτώ νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά μέσω Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει πως εάν η πρόταση προχωρήσει, ιδιώτης θα αναλάβει την μελέτη, την κατασκευή αλλά και την μετέπειτα συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα των σχολείων, για τα επόμενα 27 χρόνια.

Η ίδια πρόταση, συμπεριλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας.

Βάμβουκας: «Η μόνη εφικτή λύση»

«Τα Χανιά έχουν μείνει πολύ πίσω στη σχολική στέγη. Αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας να προχωρήσουν τα σχολεία», τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας εξηγώντας πως λόγω έλλειψης ίδιων πόρων αλλά και προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ είναι το πιο σύντομο αν όχι το μόνο ουσιαστικά χρηματοδοτικό εργαλείο και ζητώντας την ευρύτερη δυνατή στήριξη από το Σμυβούλιο για να «δυναμώσει» η πρόταση.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα 24 σχολεία της Αττικής που κατασκευάστηκαν μέσω ΣΔΙΤ, σχολιάζοντας πως πρόκειται για μονάδες υψηλών προδιαγραφών, «πράσινες», με ενεργειακό και βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Τα σχολεία

Την πρόταση παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, Κώστας Μπροκαλάκης. Όπως εξήγησε, το έργο δεν θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή ο ιδιώτης δεν θα έχει κέρδος από την εκμετάλλευση των κυλικείων ή των σχολικών χώρων. Απλώς το κράτος αναλαμβάνει να τον ξεχρεώσει με δόσεις, σε βάθος 25ετίας.

Σε αυτήν, περιλαμβάνονται το 2ο Δημοτικό και το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, το 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου στα Καθιανά, το 4ο Γυμνάσιο Χανίων σε οικόπεδο στα Λειβάδια (αναφέρεται ως Καλυκάς) το 18ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο στη Λίμνη Τσόντου, το 11ο Νηπιαγωγείο στο Σόδυ, το Δημοτικό Σχολείο στα Χωραφάκια και το Νηπιαγωγείο Περιβολίων.

Οικόπεδα

Στη διάρκεια της συζήτησης, αμφισβητήθηκε από την μειοψηφία η ύπαρξη άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων στις θέσεις που προτείνονται.

«Υπάρχουν τα οικόπεδα; Έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις; Είναι άρτια και οικοδομήσιμα;» ρώτησε η κα Αγγελάκη ενώ και ο κ. Παπαδογιάννης αμφισβήτησε την ύπαρξη οικοπέδων.

«Είστε σίγουρος πως αυτά που συμφωνήσατε με τον κ. Σταθάκη, θα υλοποιηθούν από την επόμενη ηγεσία του Υπουργείου;» ρώτησε ο πρώην Δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκης, η παράταξη του οποίου υπερψήφισε την πρόταση.

«Υπέρ» ψήφισε και η παράταξη Παπαδογιάννη, ζητώντας όμως όπως είπε «σχεδιασμό για το σήμερα». «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Όμως δεν βλέπουμε λύσεις για το σήμερα, τα παιδιά κάνουν μάθημα στα προκάτ κι εσείς μας προτείνετε μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία», τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης.

«Από τη στιγμή που τα οικόπεδα δεν είναι καθαρά, καμία εταιρεία δεν θα δεχτεί να συμμετάσχει για 3-4 σχολεία» τόνισε και ο κ. Σαρρής. Η παράταξή του επίσης ψήφισε «υπέρ» (εκτός της κας Βουτετάκη) χαρακτηρίζοντας αυτή τη λύση ως «μονόδρομο» για το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Κόστος

«Κατά» ψήφισαν Παπαντωνάκης και Ρίζος, καταγγέλοντας την ιδιωτικοποίηση της σχολικής στέγης. «Με τις θέσεις σας αυτές πρωτοστατείτε στις πολιτικές για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Έχετε γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως. Αν διαθέτατε ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο από τον προϋπολογισμό του Δήμου, τώρα θα είχατε… μισολύσει το πρόβλημα της στέγης» τόνισε ο κ. Παπαντωνάκης.

«Διαλέξατε τη χειρότερη δυνατή λύση. Τα σχολικά κτήρια είναι στόχος για ιδιωτικοποίηση. Αφού τα απαξιώσατε και τα φτάσατε σε αυτήν την κατάσταση, μας κάνετε τώρα να λέμε ‘καλώς τον ιδιώτη'» είπε από την πλευρά του ο κ. Ρίζος: «Μιλάμε για ιδιωτικοποίηση των σχολικών κτηρίων κι εσείς προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο», συμπλήρωσε.

Και οι δύο, στάθηκαν στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος που θα έχει για το ελληνικό κράτος και κατά συνέπεια για τον Έλληνα φορολογούμενο αυτή η διαδικασία, αφού το κόστος κατασκευής από τον ιδιώτη θα είναι πολύ υψηλότερο.

«Δεν ακούστηκε καμία εναλλακτική πρόταση», διαπίστωσε, κλείνοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Χανίων και αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα σχολικής στέγης στα Χανιά, κάλεσε το συμβούλιο να στηρίξει την πρόταση.

Μετά την σημερινή της έγκριση, η πρόταση θα «περάσει» από διυπουργική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook