Χανιά | Οι υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

χανιά-οι-υποψηφιότητες-για-τις-εκλογέ-48385

Πώς θα… προκύψουν οι υποψηφιότητες στις επερχόμενες εκλογές για τους μεγάλους και μικρούς «Καλλικρατικούς» Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; 

Η απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτόγνωρης -πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά- περιόδου.

Γράφει ο Γιώργος Γεωργακάκης
georgakakisΜιας περιόδου, στη διάρκεια της οποίας αφ’ ενός το πολιτικό σκηνικό δεν θυμίζει σε τίποτα όσα γνωρίζαμε και βιώναμε από τη Μεταπολίτευση έως και πριν από τρία περίπου χρόνια και αφ’ ετέρου οι συζητήσεις, αλλά και οι διαβουλεύσεις για τις υποψηφιότητες είναι, πλέον, σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ενταθούν από τον Σεπτέμβριο, όταν και -εκτός πολιτικού απροόπτου- θα μπούμε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

ΧΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ

Επί σειρά ετών και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, οι διαδικασίες «ανάδειξης» των υποψηφίων ήταν, λίγο – πολύ, γνωστές, ειδικά σε ό,τι αφορούσε τους μεγάλους, τους κεντρικούς ανά περιφέρεια Δήμους.

Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που από το 1974 και μετά εναλλάσσονταν στην εξουσία καταλαμβάνοντας πολύ υψηλά ποσοστά, προσέφεραν το χρίσμα ή τη στήριξή τους, συνήθως σε υποψηφίους, οι οποίοι προέρχονταν από το κομματικό «ράφι» ή έστω από τις κομματικές… παρυφές.

Είτε υποδεικνύοντας τους υποψηφίους, μετά από λογής – λογής εσωκομματικές διαδικασίες. Είτε αποδεχόμενα σχετικές πολιτικές «πρωτοβουλίες» στελεχών τους, κατόπιν, φυσικά, συνεννοήσεως με το κόμμα.

Για ευνόητους και προφανείς πολιτικούς και μικροπολιτικούς στόχους.

Χρίσμα υπήρχε όταν οι πολιτικές περιστάσεις το απαιτούσαν.

Και στήριξη όταν ο υποψήφιος επιχειρούσε, για συγκεκριμένους λόγους, να ενδυθεί με τον μανδύα του «ανεξάρτητου». Ανεπιτυχώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Οι εξαιρέσεις τού εν λόγω κανόνα λιγοστές.

Όπως και οι περιπτώσεις των λεγόμενων «ανταρτών» (sic).

ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Όσο για τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους ένα πολιτικό στέλεχος, από το ψηλό ή από το χαμηλό «ράφι» ενός κόμματος ή έστω από τις… παρυφές του, έστρεφε το βλέμμα του στην Αυτοδιοίκηση, πέραν από τις συνήθεις «κορώνες» προς το «πόπολο» για ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς και μόνον;

Συνήθως η ικανοποίηση προσωπικών -θεμιτών ή και αθέμιτων- πολιτικών φιλοδοξιών και, παράλληλα, η εξυπηρέτηση μεγάλων ή/και μικρών οικονομικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων. Αμφίδρομες οι σχέσεις…

Ενίοτε ο πρώτος λόγος προηγούνταν του δεύτερου. Ο δεύτερος, ωστόσο, σπάνια εξέλειπε. Οι συνθέσεις των δημοτικών συνδυασμών ήταν, μάλιστα, όχι λίγες φορές, αποκαλυπτικές για το παιχνίδι εξουσίας (ή για το παιχνίδι για την εξουσία) που συχνά διαδραματίζονταν στο παρασκήνιο.

Προφανώς, υπήρχε από τους υποψηφίους και διάθεση για προσφορά, με… κλεφτές ματιές στη μελλοντική υστεροφημία.

Προσφορά, όμως, που συχνά δεν βοηθούσε πραγματικά στην ανάπτυξη του τόπου, δεν συνέβαλλε στην ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, δεν προετοίμαζε το έδαφος για όλα εκείνα που θα μπορούσαν να κατακτηθούν μεσομακροπρόθεσμα.

Προσφορά μικροπολιτικής αξίας, χωρίς βάθος, χωρίς προοπτική.

Προσφορά απολύτως αμφισβητούμενης αξίας…

Λίγες, αν όχι ελάχιστες, οι φωτεινές εξαιρέσεις.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΑ…

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Όσοι τρέφουν, ακόμη και σήμερα, την ψευδαίσθηση ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι πραγματικά σε θέση να κάνουν μία εξαιρετικά ουσιαστική πολιτική υπέρβαση, προωθώντας και αναδεικνύοντας ακηδεμόνευτα και ακομμάτιστα τους καλύτερους εξ αυτών, πρόσωπα άξια, ικανά και δοκιμασμένα, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά και επιτυχημένα τις τύχες τους, μάλλον θα απογοητευτούν.

Στην «κορυφή» θα παιχθεί εκ νέου το «παιχνίδι».

Όχι μόνο την κομματική – πολιτική, όπου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται δικαιολογημένα στη στάση που θα κρατήσει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ (πρώτο κόμμα στον Νομό Χανίων στις εκλογές του Ιουνίου 2012 και δεύτερο πανελλαδικά). Αλλά και την οικονομική – επιχειρηματική, σε ένα διαρκώς μεταβαλλούμενο και αβέβαιο κοινωνικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημανθεί και κατά το παρελθόν από τούτο το ιστολόγιο, ένα είναι σίγουρο: Δεν πρόκειται να πλήξουμε!

ΥΓ.: Αναγκαία επισήμανση: Κάθε τοπική κοινωνία έχει -διαχρονικά- τον δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή που της αξίζει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Και γι’ αυτό, ας μην τρέφουμε αυταπάτες, αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι πολίτες που ψηφίζουν, αλλά κι εκείνοι που επιλέγουν να μην ψηφίσουν.

Διότι μπορεί το «παιχνίδι» να παίζεται στην «κορυφή», την κρίσιμη ώρα, ωστόσο, η βάση είναι εκείνη που αποφασίζει: Θεωρητικά τον καλύτερο. Ή, κατά την πιο ρεαλιστική προσωπική άποψη του γράφοντος, τον λιγότερο κακό…

Πηγή: ixnilatontas.blogspot.gr

One thought on “Χανιά | Οι υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

  1. Μεγάλες όντως οι ευθύνες των ψηφοφόρων αλλά μεγάλες και οι ευθύνες των τοπικών μέσων ενημέρωσης που -ανάλογα με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους- μετατρέπονται σε (άτυπα) γραφεία τύπων κάποιων δημάρχων, βομβαρδίζοντας με «θετικές» ειδήσεις την κοινή γνώμη και «θάβοντας» οποιαδήποτε καταγγελία.
    Δυστυχώς φίλε Γιώργο έχουμε γεμίσει «παπαγαλάκια» δημοσιογράφους και λείπουν οι σωστοί επαγγελματίες με άπψη, όπως θεωρώ (και δεν είναι κολακεία) ότι είσαι εσύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook