Χανιά | Οι μαθητές… έδωσαν το μαθημά τους

χανιά-οι-μαθητές-έδωσαν-το-μαθημά-το-187714

POREIA

Κύριε Διευθυντά,

Για άλλη μια χρονιά φέτος έγιναν σε λύκεια και γυμνάσια του νομού μας καταλήψεις. Πολλοί τις δικαιολόγησαν ως ένα «παραδοσιακό» έθιμο και άλλοι μια καλή ευκαιρία για τους καθηγητές να πάνε να μαζέψουν τις ελιές τους. Κανείς όμως δεν θεώρησε αναγκαίο να ακούσει την γνώμη των μαθητών και τα απολύτως λογικά αιτήματα τους. Η τράπεζα θεμάτων με εκατοντάδες θέματα που ούτε τα φροντιστήρια δεν μπορούν να διδάξουν, μεγάλη σε όγκο ύλη για κάθε τάξη του λυκείου, ελλείψεις καθηγητών ακόμα και σε πρωτεύοντα μαθήματα και ένα νέο σύστημα εξετάσεων για την φετινή Β΄ λυκείου το οποίο δειλά-δειλά μόλις ανακοινώθηκεαπό το Υπουργείο Παιδείας.

Μετά την πρώτη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία των μαθητών πολλοί κατάλαβαν ότι οι μαθητές ίσως και να έχουν κάποιο δίκιο για τις διαμαρτυρίες τους για το λεγόμενο «Νέο Λύκειο», λιγότεροι όμως έμαθαν και για τα αιτήματα τους. Ένας από αυτούς και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ο οποίος άκουσε τα αιτήματα των μαθητών μετά από συνάντηση μαζί του και τα θεώρησε δίκαια, αλλά και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Χανίων ο οποίος αντιμετώπισε τους μαθητές με ειρωνεία και αδιαφορία δηλώνοντας άγνοια για τα προβλήματα που ταλανίζουν την σχολική κοινότητα και  αδυναμία να δώσε επίλυση σε οποιοδήποτε αίτημα τους ακόμα και για τα κενά στους καθηγητές. Για άλλη μια φορά κατώτερος των περιστάσεων οι μαθητές εξέδωσαν ανακοίνωση για αυτόν όπου αναφέρουν «Η πορεία συνέχισε κατευθυνόμενη προς τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας, όπου μαθητές συνομίλησαν επιτέλους με τον διευθυντή, ο οποίος δεν γνώριζε τα αιτήματά μας αν και αυτά είχαν γνωστοποιηθεί μέσω του κειμένου μας δύο μέρες πριν. Στις 2 ώρες συζήτησης μαζί του, ουσιαστικά δεν τοποθετήθηκε πάνω σε κανένα ζήτημα, δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, ενώ μιλούσε με ειρωνικό τόνο προς τους μαθητές και γελούσε. Όταν δε η συζήτηση κατευθύνθηκε στο ζήτημα της εισόδου δυνάμεων καταστολής σε σχολεία, ο «κύριος» Μαραγκάκης απείλησε μαθητή λέγοντάς του «το νου σου» και δεν αρνήθηκε ότι η αστυνομία έχει θέση στα σχολεία. Παράλληλα, κάτω από τα γραφεία η πορεία συνέχιζε να φωνάζει συνθήματα, κάνοντας αισθητή την παρουσία της και πολλοί μαθητές παρενέβησαν στο κτήριο και κρέμασαν τα πανό της πορείας

Τα βάσανα για τους μαθητές όμως δεν τέλειωσαν εδώ, αφού κατά την συμμετοχή τους στην ειρηνική  πορεία την Δευτέρα για την επέτειο της 17 Νοέμβρη, αστυνομικές δυνάμεις μετά το τέλος της πορείας επιτέθηκαν σε μαθητές στους οποίους άσκησαν σωματική και ψυχολογική βία χωρίς την παραμικρή πρόκληση από την μεριά των μαθητών, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι μαθητές, σύλλογοι διδασκόντων και η ένωση γονέων.

Οι Χανιώτες μαθητές δείχνοντας όμως την ωριμότητα και την ανωτερότητα τους, διοργάνωσαν νέα ειρηνική συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου η οποία είχε επίσης μεγάλη συμμετοχή με την οποία και ολοκλήρωσαν τον κύκλο των καταλήψεων και αφού έχουν ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς και πολίτες για τα αιτήματα τους, περιμένουν πλέον το έργο της πολιτείας προς αυτούς.

Οι μαθητές έδωσαν ένα πολύ καλό μάθημα σε όλους μας όπου με ήθος, αγωνιστικότητα, πάθος για την δικαίωση των αιτημάτων τους αγωνίστηκαν όλοι μαζί οργανωμένα, σε αντίθεση με τους δεκάδες πολιτικούς φορείς και μή, όπου στην διαμαρτυρία του προηγούμενου Σαββάτου για την πώληση του αεροδρομίου Χανίων απέτυχαν παταγωδώς. Οι «αρμόδιοι φορείς» ας πάρουν παράδειγμα από τους μαθητές για το πώς πρέπει να οργανώνουν επιτυχημένες συγκεντρώσεις και πορείες ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα την επόμενη φορά όπου θα πουλιέται το λιμάνι της Σούδας ή των Χανίων, η εθνική οδός ή ακόμα και τα Λευκά Όρη!

Με εκτίμηση

Ένας μέσο-Έλληνας

 

(Φωτογραφία αρχείου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook