Χανιά | «Οι Κρήτες στον Κόσμο… 1913-2013» | Ξεκίνησε το παγκόσμιο συνέδριο

χανιά-οι-κρήτες-στον-κόσμο-1913-2013-ξεκί-81940

synedriokriton3Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών, που θα φιλοξενείται για τις επόμενες τρεις ημέρες, στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Ομογενείς απ’ όλο τον κόσμο άρχισαν να προσέρχονται στο χώρο του Συνεδρίου, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους και τη θέλησή τους να συνδράμουν στην επιτυχία του Συνεδρίου και λαμβάνοντας μέρος σε όλα τα δρώμενά του.

Έντονη ήταν η συγκίνηση, όπως και η αίσθηση της συντροφικότητας και του συγκρητισμού που επικρατούσε κατά την προσέλευσή τους.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 09:30, με καλωσόρισμα των συνέδρων ενώ στις 10:30, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία υπό τον συντονισμό του κ. Ιπποκράτης Μπελαδάκη.

Οι σύντομες εισηγήσεις πραγματεύτηκαν θέματα της Κρητικής ομογένειας, όπως η σημασία του κρητικού τύπου,  η συμβολή των Κρητών στους Μακεδονικούς αγώνες, η Κρήτη των Αθηνών, της Αμερικής, της Νέας Ζηλανδίας κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην Κρητική Εστία και τη συμβολή της στις σπουδές των Κρητικόπουλων.

Αυτήν την ώρα το συνέδριο έχει διακόψει τις εργασίες του, έως τις 19:00, που θα γίνει η Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν κατά σειρά οι κύριοι Αντώνης Τσουρδαλάκης, πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών,  Απόστολος Βουλγαράκης, αντιπεριφερειάρχης Χανίων και Μανώλης Σκουλάκης, δήμαρχος Χανίων.

Λίγο αργότερα, θα πραγματοποιηθεί και η κεντρική ομιλία του κ.  Νίκου Παπαδάκη, γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, με θέμα «Το νόημα της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η σημασία των εκδηλώσεων για τους όπου γης Κρήτες».

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση και δείπνο στη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων.

Το Συνέδριο θα διαρκέσει  έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου  και διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων, και με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης των ΕΛΤΑ και εθελοντών πολιτών.

Παράλληλες Δράσεις

Καθώς εξελίσσεται το Συνέδριο, πραγματοποιείται παράλληλα στον 2ο όροφο Συνέδριο Νεολαίας, όπου συμμετέχουν νέοι ομογενείς απ’ όλο τον κόσμο. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει έργα παραδοσιακής κρητικής τέχνης στο επίπεδο του 1ου ορόφου, ενώ στο φουαγιέ εκτίθεται μία ενότητα φωτογραφιών με θέμα «Η πορεία προς της Ένωση», ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Στο φουαγιέ υπάρχει επίσης και σειρά διαφημιστικών αφισών με περιεχόμενο τα πλοία που ταξίδευαν Αμερική και Αυστραλία, δεκαετίες ’50 – ’60, ευγενική προσφορά του κ. Αντώνη Πλυμάκη. Τέλος υπάρχει «γωνία» αφιερωμένη στην Προφορική Ιστορία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει και να δει προφορικές μαρτυρίες, μέσω υπολογιστή, οι οποίες αφορούν στη θεματική ενότητα της Μετανάστευσης, και να καταθέσει επί χάρτου και τη δική του εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook