Χανιά | Οι ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές

χανιά-οι-ζημιές-από-τις-καταστροφικές-65637

fotia bambakopoulo 005Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, γνωστοποιεί ότι, μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές των Χανίων την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κινητοποιήθηκαν άμεσα ώστε να γίνει η πλήρης καταγραφή των μεγάλων και εκτεταμένων ζημιών που προέκυψαν.

Επίσης, στις 31 Μαΐου 2013, ο κ. Βουλγαράκης απεύθυνε επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάτκη, όπου καταγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις της έκτασης των ζημιών που προκλήθηκαν και συγκεκριμένα:

-Στην πυρκαγιά στην περιοχή του Βαμβακόπουλου Δήμου Χανίων καταστράφηκαν: Πέντε επιχειρήσεις, δύο αποθήκες, ένας στάβλος, μία μόνιμη κατοικία, μία στάνη και ζώα, 3 κοντέινερς με ξυλεία, ένας οδοστρωτήρας, μία μπουλτόζα, ένα κρέιντερ, ένα βυτιοφόρο, μία καρότσσΛρορτηγού, ένα φορτηγό επικαθήμενο και περίπου 50 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

-Στην πυρκαγιά στα Μεγάλα χωράφια Δήμου Χανίων: περίπου 200 στρέμματα αγροτολιβαδικά και ένα αυτοκίνητο.

-Στην πυρκαγιά Τσακίστρα Κεραμιών Δήμου Χανίων: περίπου 300 στρέμματα, μία αποθήκη και ένα όχημα.

Τελειώνοντας την επιστολή του, ο κ. Βουλγαράκης επισημαίνει το γεγονός ότι, λόγω της έκτασης των ζημιών, θα ζητηθούν αποζημιώσεις από την πλευρά των πληγέντων, και συνεπώς ζητάει από τον Περιφερειάρχη να εισηγηθεί σε πρώτη φάση στο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση των περιοχών αυτών σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 36 του Ν. 2459/1997 και με τις διαδικασίες όπως αυτές καθορίζονται με την Υ.Α 20725/Β.979/10-05-2011, καθώς και του άρθρου 10 του Ν.2576/1998.

Καθώς επίσης σήμερα βάση του ίδιου Νόμου συστήνεται η επιτροπή η οποία θα κάνει την εκτίμηση της καταγραφής ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Να κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή το Βαμβακόπουλο

Εν τω μεταξύ, στο αίτημα να κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή στο Βαμβακόπουλο, που υπέστη μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης, παίρνοντας γρήγορα διαστάσεις, εξαιτίας του ανέμου που έπνεε με ταχύτητα 10 μποφώρ με αποτέλεσμα να καταστραφούν και τα γραφεία του Συνεταιρισμού των Αλουμινοκατασκευαστών, προχωρά η Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Το ύψος της ζημιάς αγγίζει τις 400 χιλιάδες ευρώ, ενώ ασφαλισμένο ήταν μόνο το κτίριο, για το ποσό των 150 χιλιάδων και με το υπόλοιπο της καταστροφής να αφορά στα υλικά αξίας 250 χιλιάδων κατ’ εκτίμηση, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γρηγόρης Μουστεράκης.

Ο συνεταιρισμός με 7 εργαζόμενους προσωπικό δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, καθώς καταστράφηκε το παραγωγικό κομμάτι, ενώ τα μηχανήματα παρέμειναν ανέπαφα.

Στο σημείο βρέθηκε  το πρωί του Σαββάτου και ο  Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook