Χανιά | Νοσοκομείο υπό διάλυση | Στα όριά τους γιατροί και εργαζόμενοι

χανιά-νοσοκομείο-υπό-διάλυση-στα-όρι-150676

nosokomeioΈχοντας αντιμετωπίσει 4.039 χειρουργικά περιστατικά το 2013 και με 400 ασθενείς να “περνούν” σε ημερήσια βάση από ΤΕΠ και Εξωτερικά Ιατρεία, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων δεν περιλαμβάνεται ούτε στα πιο αποδοτικά μα ούτε και στα πιο μη αποδοτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα όσον αφορά την αξιολόγηση που έκανε ο τέως υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης για τα δημόσια νοσηλευτικά Ιδρύματα με βάση τις επιδόσεις τους στα οικονομικά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Μάλιστα το Νοσοκομείο Χανίων έχει απορροφήσει το 58,33% του προϋπολογισμού του για το πρώτο τρίμηνο του 2014 “εξοικονομώντας” το 41,7% (!) για την υπόλοιπη χρονιά σ’ αντίθεση με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Κρήτης, που τον έχουν σχεδόν εξαντλήσει. Η μόνη δυσάρεστη πρωτιά για το Νοσοκομείο Χανίων, το οποίο εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, όπως λένε οι εργαζόμενοι, είναι πως «πρόκειται για το μοναδικό πανελλαδικά που έχει 230 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού φτάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό στα όριά του και τη δημόσια δομή υπό κατάρρευση».

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι οι αριθμητικοί δείκτες και οι θέσεις κατάταξης. Το πρόβλημα είναι όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων, Ανδρέας Λιοδάκης, ότι «η Υγεία αντιμετωπίζεται σαν προϊόν, το οποίο ή έχει ανταποδοτικότητα ή δεν έχει. Και εάν έχει ανταποδοτικότητα το στηρίζουμε, ενώ αν δεν έχει δεν το στηρίζουμε. Είναι καταστροφική λογική να αντιμετωπίζεις την Υγεία με όρους προϊόντος. Επί της ουσίας δεν μετρά το γεγονός πόσους ασθενείς νοσηλεύει ένα Νοσοκομείο, πόσα περιστατικά αντιμετωπίζει σε επείγουσα και τακτική βάση, αλλά αυτό που μετρά είναι αν μπορεί να υπάρξει μία καλή αναλογία στη σχέση κόστους – κέρδους».

«Η υγεία δεν είναι πεδίο κερδοφορίας»

«Δυστυχώς αυτή είναι η αντίληψη που υπάρχει για τη Δημόσια Υγεία, ότι πρέπει να είναι αποδοτική και πεδίο κερδοφορίας αλλιώς δεν έχει νόημα. Την ίδια ώρα τα χρήματα που διατίθενται για τη Δημόσια Υγεία, όπως φαίνεται από τους προϋπολογισμούς είναι κυριολεκτικά πιο λίγα κάθε χρόνο είτε είσαι αποδοτικό Νοσοκομείο είτε δεν είσαι και δεν φτάνουν για να καλυφθεί μία ολόκληρη χρονιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιοδάκης και πρόσθεσε «όπως φαίνεται από τους πίνακες, το Νοσοκομείο Χανίων έχει καλύψει το 58% του προϋπολογισμού του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Για τα επόμενα τρία τρίμηνα τι θα γίνει; Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και γενναία αύξηση των κονδυλίων το Νοσοκομείο θα καταρρεύσει. Οπως φαίνεται το Νοσοκομείο Χανίων αντέχει καλύτερα με βάση τον προϋπολογισμό που έχει. Αυτό όμως δεν μεταφράζεται σε ποιότητα δημόσιας περίθαλψης, ούτε βέβαια είναι δείκτες υποστήριξης της Δημόσιας Υγείας από ένα Νοσοκομείο».

Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί βάσει προϋπολογισμού του κάθε Νοσοκομείου σε συνάρτηση με το πόσα περιστατικά είχε, πόσα νοσήλευσε, πόσα χειρουργεία έκανε, πόσα επείγοντα, τακτικά και πόσες Τριτοβάθμιες Υπηρεσίες εκπλήρωσε με βάση τον προϋπολογισμό του και τη διαχείριση που έγινε για να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες του. Χωρίς, ωστόσο, να συνυπολογίζονται είτε οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει είτε αν πρόκειται για επαρχιακό ή κεντρικό Νοσοκομείο ή για εφημερεύον επί 24ώρου βάσεως Νοσηλευτικό Ιδρυμα ή όχι.

Μεγάλα κενά

«Η δυσάρεστη “πρωτιά” του Νοσοκομείου Χανίων είναι πως πρόκειται για το πρώτο πανελλαδικά, που έχει 230 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων Γιάννης Τζιγκουνάκης, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός για το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι μειωμένος κατά 9% απ’ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι με μειώσεις δαπανών για αναλώσιμα υλικά, ορθοπαιδικά κ.ά.

«Ηδη βρισκόμαστε στο “κόκκινο”… Δεν μπορεί ένα Νοσοκομείο ν’ αντέξει εάν μετακυλιστεί και το κόστος των ανασφάλιστων! Οσο για τον αριθμό του υπάρχοντος προσωπικού είναι ήδη… εξανεμισμένος! Αυτή τη στιγμή είμαστε υπό διάλυση», τόνισε. Μάλιστα όπως γνωστοποίησε ο κ. Τζιγκουνάκης ο Σύλλογος Εργαζομένων πρόκειται να προχωρήσει ακόμη και δικαστικά με εξώδικα κατά όσων «είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο. Δουλεύουμε υπό επικίνδυνες καταστάσεις. Το προσωπικό είναι τόσο πολύ κουρασμένο, αφού για παράδειγμα υπάρχουν εργαζόμενοι που έπρεπε να έχουν πάρει αναρρωτική άδεια και δουλεύουν για να μπορεί το Νοσοκομείο να παραμείνει “όρθιο”.

Αν το Νοσοκομείο βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση ωφείλεται στο ελάχιστο προσωπικό, και στις συνθήκες που δουλεύει, στ’ ότι δεν έχουμε υλικά για να δουλέψουμε και ότι βρισκόμαστε στα μισά της χρονιάς έχοντας καταναλώσει το 58% του προϋπολογισμού μας. Και φανταστείτε ότι δεν έχει έρθει ακόμη το καλοκαίρι, όπου η κίνηση προς το Νοσοκομείο τριπλασιάζεται».

Χιλιάδες χειρουργεία 

Μιλώντας με αριθμούς όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Χανίων ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε ότι το 2013 στα χειρουργεία μπήκαν 2.544 γενικά περιστατικά, 1.495 ορθοπεδικά χειρουργεία, συνολικά δηλαδή 4.039 χειρουργικά περιστατικά. Με το άνοιγμα της Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου μόνο για τον μήνα Ιανουάριο, νοσηλεύθηκαν 1.500 άτομα ενώ καθημερινά 250 άτομα πηγαίνουν στα ΤΕΠ σ’ όλες τις ειδικότητες και στα εξωτερικά ιατρεία άλλα 150 άτομα. «Ολα αυτά σ’ ένα επαρχιακό Νοσοκομείο, που εφημερεύει 24 ώρες. Το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου βάζει γύρω στα 800 άτομα την ημέρα σε μία πόλη με μεγαλύτερο πληθυσμό και επίσης δεν εφημερεύει κάθε μέρα όπως κάνουμε εμείς. Το Νοσοκομείο Χανίων δουλεύει συνεχόμενα και δεν σταματά ποτέ». Μ’ αυτές τις συνθήκες είναι ντροπή να μιλάνε για αξιολόγηση με τέτοιους όρους ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιγκουνάκης.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook