Χανιά | Να συνεχιστεί η επιχορήγηση για το «Βοήθεια στο σπίτι»

χανιά-να-συνεχιστεί-η-επιχορήγηση-για-127953

voitheia sto spitiΤη συνέχιση της επιχορήγησης των δομών «Βοήθεια στο σπίτι Κισσάμου & Βοήθεια στο σπίτι  Καντάνου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου & Σελίνου», από το Υπουργείο των Εσωτερικών ζητά με σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή Χανίων της Ν.Δ Κυριάκο Βιρβιδάκη, η Ιερά Μητρόπολη της περιοχής.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

Σε πρόσφατη Υπουργική απόφαση σας (Αρ. Πρωτ.5853/17-2-2014), η οποία αναρτήθηκε στην διαύγεια (ΑΔΑ:ΒΙΕΟΝ-Π59) εξαιρέσατε από την χρηματοδότηση του Α΄ τρίμηνου του 2013, η οποία θα δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, τις μέχρι τώρα χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. δομές «Βοήθεια στο σπίτι» που λειτουργούν από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου σε Κίσαμο και Κάντανο. Δια του παρόντος λοιπόν σας ενημερώνομε ότι οι Δομές αυτές λειτουργούν απρόσκοπτα από το 1995. Οι περιοχές δράσεως των ανωτέρων μονάδων είναι οι πρώην Δήμοι: Κισάμου, Κολυμβαρίου, Βουκολιών, Καντάνου και Ανατολικού Σελίνου καλύπτοντας ορεινές περιοχές των πρώην αυτών Δήμων στους οποίους δεν λειτουργεί κανένα άλλο παρόμοιο Πρόγραμμα, ούτε ενδέχεται να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες των εξυπηρετουμένων, οι οποίοι είναι περί τα τριακόσια άτομα, αρκετά εξ΄ αυτών Α.Μ.Ε.Α.

Ήδη από το 2008 η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου υποβάλλει προτάσεις για την λειτουργία των δομών ‘Βοήθεια στο σπίτι’, τόσο  στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α, ως φορέας υλοποίησης των εν λόγω πράξεων, ενώ, μέχρι σήμερα, είναι επιλέξιμος φορές, (ανάδοχος) της Ε.Ε.Τ.Α.Α για την υλοποίηση των δράσεων που αφορούν την παροχή υπηρεσιών ‘Βοήθεια στο σπίτι’. Η λειτουργία των Δομών αυτών είναι καθοριστική τόσο για τους εξυπηρετούμενους όσο και για την Πολιτεία καθώς παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του Ε.Σ.Υ, στην εξοικονόμηση χρημάτων μέσω του περιορισμού της αλόγιστης συνταγογράφισης φαρμάκων καθώς και στην αποφυγή εγκλεισμού ηλικιωμένων σε Ιδρύματα προάγοντας την παραμονή τους στο οικείο και φυσικό τους περιβάλλον. Ταυτόχρονα δε λειτουργεί ως αντισταθμιστικό μέτρο στην φτώχεια, την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό τόσο των ηλικιωμένων όσο και των Α.Μ.Ε.Α. που εξυπηρετεί.

Δυνάμει των ανωτέρων στοιχείων που σας παραθέτομε γίνεται, πιστεύομε, κατανοητή η αναγκαιότητα ομαλής συνέχισης λειτουργίας των Δομών αυτών, καθώς η παύση χρηματοδότησης εκ μέρους της Πολιτείας θα σημάνει αυτόματα και το κλείσιμο τους με αποτέλεσμα οι τριακόσιοι εξυπηρετούμενοι των Δομών αυτών να μείνουν αίωλοι και μετέωροι.  Ενδεχόμενη κατάργηση ή διακοπή λειτουργίας τους θα έχει ολέθριες και καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για τους ηλικιωμένους, όσο και για τα Α.Μ.Ε.Α που περιθάλπει, δεδομένης της ανυπαρξίας ανάλογων Προγραμμάτων στις εξυπηρετούμενες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι από τους εξυπηρετούμενους είναι άτομα χωρίς την υποστήριξη οικογενειακού περιβάλλοντος.

Για τους παραπάνω λόγους που ακροθιγώς αναφέραμε παρακαλούμε όπως δοθεί η χρηματοδότηση του Α΄ τριμήνου 2013 από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης όπως προβλέπεται από 30.09.2013 έως 30.09.2014 από την Ε.Ε.Τ.ΑΑ, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με τον Ν.4087/2012 (Α΄196).

Με την βεβαιότητα ότι κατανοείτε πλήρως την αναγκαιότητα της ομαλής συνέχισης λειτουργίας των Δομών αυτών και θα συμβάλλετε με άμεσο τρόπο στην ένταξη τους στα σχετικά Προγράμματα χρηματοδότησης, διατελώ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook