Στα Χανιά παρουσιάστηκε η «Ανατολή» της Βικτόριας Χίσλοπ | Photos

στα-χανιά-παρουσιάστηκε-η-ανατολή-τ-186203

hislop.coverΣτο κατάμεστο από κόσμο, ιστορικό καφέ  «Κήπος» στα Χανιά, χθες το βράδυ η Βικτόρια Χίσλοπ, παρουσίασε το μυθιστόρημά της «Ανατολή» που όπως λέει, δεν είναι ιστορικό, δεν είναι πολιτικό είναι όμως αποκαλυπτικά αληθινό.

Το πέμπτο μυθιστόρημα της διάσημης Βρετανίδας (ή σχεδόν… ελληνινο-Βρετανίδας πια) η «Ανατολή» διαδραματίζεται στην Αμμόχωστο, το 1974 όταν η ζωή που ήταν απίστευτα όμορφη, αλλάζει ξαφνικά, από την μία μέρα στην άλλη. «Πήγα στην Κύπρο, είδα την Αμμόχωστο και αμέσως μόλις έμαθα πώς ήταν η ζωή για τους ανθρώπους αυτούς, ήξερα τι θέλω να γράψω», ανέφερε η συγγραφέας στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης: «Οι χαρακτήρες είναι εντελώς από την φαντασία μου, όπως και οι καταστάσεις που περιγράφω όμως σκέφτομαι ότι… ίσως και έγιναν, ίσως και να ήταν αληθινά», τόνισε.

 

hislop2Να βρεθεί μια λύση για την Κύπρο

«Πρέπει να βγουν μια λύση για την Κύπρο. Όταν πήγα εκεί για πρώτη φορά, ήταν ένα σοκ να δω τόσα πολλά κτήρια χωρίς ανθρώπους αλλά με τις αναμνήσεις τους ακόμα μέσα, όπως και τα πράγματά τους. Τους είπαν ότι μέσα σε μία ώρα έπρεπε να φύγουν. Φοβήθηκαν γιατί οι στρατιώτες ήταν κοντά και άφησαν μέσα τα πάντα, τα ρούχα τους, τις φωτογραφίες τους, τα κοσμήματα.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, έγινε στη Λευκωσία. Ήταν ένα βράδυ πάρα πολύ συγκινητικό, γιατί είναι η ιστορία τους. Και νιώθουν ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει ότι η πόλη τους είναι ακόμα έτσι. Ότι έχει συρματόπλεγμα και φράχτες γύρω – γύρω και στρατιώτες με όπλα που δεν σε αφήνουν να βγάλεις φωτογραφίες.

Ελπίζω μέσα από το βιβλίο πιο πολλοί άνθρωποι να μάθουν για την Αμμόχωστο και μακάρι να βρεθεί μια λύση. Στην Αγγλία, οι άνθρωποι που διαβάζουν την «Ανατολή» δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι αληθινό μέρος και μάλιστα στην Ευρώπη, στη μέση της Ευρώπης. Κι εγώ τους απαντώ «κι όμως είναι αληθινό. Όλα αυτά είναι ακόμα εκεί όπως ήταν 40 χρόνια πριν», τόνισε η Χίσλοπ.

hislop

Η παρουσίαση

Κόσμο μέσα, έξω, στις αυλές και στο μπαλκόνια, είχε χθες ο «Κήπος» που με την ευκαιρία της παρουσίασης προσέφερε και ειδικό μενού για όποιον ήθελε να δειπνήσει. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων αντιδήμαρχοι των Χανίων και εκπρόσωποι φορέων του πολιτισμού ενώ  ξεχωριστή η στιγμή που η Βικτόρια Χίσλοπ φωτογραφήθηκε με τον… mister Βανδουλάκης όπως είπε, από το «Νήσι» και κατά κόσμον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, Μιχάλη Αεράκη.

hislop3

 

hislop1

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook