Χανιά | Να αποσυρθούν οι κατηγορίες για τους διαδηλωτές ζητούν οι φοιτητες της Αρχιτεκτονικής

χανιά-να-αποσυρθούν-οι-κατηγορίες-για-252405

epeisodia xaniaNα αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες στους τρεις συλληφθέντες της 25ης Μαρτίου 2012 στα Χανιά, ζητάει με ψήφισμα του ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα παρακάτω:

«Στις 25 Μαρτίου του 2012, μετά από αποφάσεις της ΕΛΜΕ, άλλων συλλόγων και κοινωνικών φορέων της πόλης, συλλογικοτήτων της Αριστεράς και με τη στήριξη πολλών Χανιωτών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν πολλοί γονείς και μαθητές, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης διαδήλωση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των εκφραστών της, που, από τη μία, ωθεί τον κόσμο στη φτώχεια και, από την άλλη, τους καλεί να παρελαύνουν και να την υπερασπίζονται. Ενόσω, λοιπόν, ο κόσμος αυτός φώναζε πολιτικά συνθήματα, δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονταν παρατεταγμένες μπροστά τους, τη στιγμή που η διαδήλωση καλέστηκε με μοναδικό λόγο την καταγγελία της επίθεσης που βιώνει ο λαός.

Κάποια στιγμή, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και μιας αυθόρμητης κίνησης κόσμου, όπου εκεί οι δυνάμεις των ΜΑΤ δε δίστασαν να επιτεθούν συντεταγμένα με γκλομπς και δακρυγόνα, αδιαφορώντας για όσους παρευρίσκονταν στο χώρο. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, αστυνομικοί συνέλαβαν αναίτια τρεις από τους διαδηλωτές, έναν καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έναν μεταπτυχιακό φοιτητή, ενεργό μέλος του συλλόγου μεταπτυχιακών Πολυτεχνείου Κρήτης κι έναν προπτυχιακό φοιτητή, ενεργό μέλος του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι ουδεμία σχέση δεν είχαν με τις συμπλοκές, αλλά ακολουθούσαν την απόφαση των αντίστοιχων συλλόγων και φορέων όπου ανήκουν. Ταυτόχρονα δε, η δράση του φοιτητή και μέλους του συλλόγου φοιτητών ως φωτορεπόρτερ δεν αποτέλεσε καμία δικαιολογία για την αστυνομία, ώστε να μην τον συλλάβουν. Αντιθέτως, ο άνδρας που τον συνέλαβε τον απείλησε τόσο για τη συγκεκριμένη δράση του εκείνη την ημέρα, αλλά και για τη συμμετοχή του σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Η σύλληψή τους ακολουθήθηκε από πολλές ακόμη άτοπες κατηγορίες εις βάρος τους, γεγονός που τους οδηγεί στην εκδίκασή τους στις 28 Ιουνίου του 2013.

Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνουν μέλος του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης για τη συμμετοχή του σε πολιτική διαδήλωση. Ενός συλλόγου που εδώ και πολλά χρόνια παλεύει ενάντια στην καταστροφή της εκπαίδευσης από τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, που διεκδικεί την επιβίωση των φοιτητών παρά την επίθεση που δέχονται αυτοί και οι οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα παλεύει για την απόκρουσή αυτής της επίθεσης και την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, πρωτοστατώντας σε πολλές κινητοποιήσεις, πλάι σε εργαζομένους, ανέργους και άλλους αγωνιστές της κοινωνίας των Χανίων. Η ποινικοποίηση ενός αγωνιστή του συλλόγου φοιτητών, αυτόματα σημαίνει ποινικοποίηση της δράσης ολόκληρου του συλλόγου.

Οι αλλεπάλληλες διώξεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της τρόικας – της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων που δρουν ως εντολοδόχοι τους σπέρνοντας τηφτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι τέτοιες διώξεις στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του. Ειδικότερα, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από τις όποιες αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό είναι ένα ευθύ πλήγμα ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η καταδίκη του μέλους του συλλόγου φοιτητών αλλά και των άλλων δύο αγωνιστών αποδεικνύει ξεκάθαρα για εμάς τις διαθέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στη νεολαία και σε όσους παλεύουν για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Οι προσαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, η επιστράτευση δεκάδων απεργών σε διάφορους κλάδους, η ποινικοποίηση φοιτητών που διεκδικούν ένα άλλο πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους και η γενικότερη καταστολή που δέχεται όποιος σηκώνει κεφάλι και προσπαθεί να αντισταθεί, επισφραγίζουν την ανάγκη του κράτους να θωρακίζεται με αυταρχικό τρόπο. Αυτό γίνεται ώστε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ, να μπορούν να τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού, χωρίς, ταυτόχρονα, να τον βρίσκουν ως εμπόδιο μπροστά τους, τη στιγμή που δεν μπορούν να τους έχουν με το μέρος τους. Κι αυτό διότι η πολιτική που ακολουθείται τόσα χρόνια δεν ασκείται προς όφελος του λαού, γεγονός που γίνεται αντιληπτό και οδηγεί την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία να μην αναγνωρίζει ως θετικά τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση, αλλά, αντίθετα, να τα αντιπαλεύει στο σύνολό τους.

Ως σύλλογος φοιτητών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ, τη αναίτια σύλληψη των τριών αγωνιστών και την απόφαση να οδηγηθούν σε δίκη με ψευδείς κατηγορίες. Θεωρούμε επίσης ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης τόσο του μέλους του φοιτητικού συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και οποιουδήποτε μέλους ενός συλλόγου, σωματείου ή συνδικαλιστικού φορέα, είναι καταδικαστέα, ως κομμάτι φίμωσης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Όλοι εμείς, οφείλουμε να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση του κράτους στον αγωνιζόμενο λαό και συνολικά στο παρόν σύστημα εκμετάλλευσης, εναντιωμένοι στο κλίμα αναμονής και τη λογική της ανάθεσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, απαιτούμε να ανακαλεστούν άμεσα όλες οι κατηγορίες και να μην καταδικαστεί κανείς αγωνιστής!

Καλούμε σε:

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 26 Μαΐου στις 19:00 στην πλατεία δημ. Αγοράς.

Συγκέντρωση την Τετάρτη 27 Μαΐου, ημέρα της δίκης, στις 11:00 στα δικαστήρια.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook