Χανιά | Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τα οικονομικά του Δήμου

χανιά-νέος-γύρος-αντιπαράθεσης-για-τα-549169

Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ νυν και πρώην δημοτικής Αρχής αποτέλεσε ο ισολογισμός του Δήμου Χανίων για το έτος 2015 που απασχόλησε την σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ισολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κατηγόρησαν την Δημοτική Αρχή για «εισπρακτική λογική», απουσία οράματος και έλλειψη συνεργασίας με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Τάσος Βάμβουκας: Σημαντική βελτίωση στα οικονομικά

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε: “Έχουμε συζητήσει εκτενώς για το ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του Δήμου, που παραλάβαμε. Όλα αυτά, που υποστηρίζαμε τότε, επιβεβαιώθηκαν παρά τις αμφισβητήσεις, που είχαν εκφραστεί. Καταβάλαμε εξ αρχής πολύ κόπο για να νοικοκυρέψουμε αυτή την κατάσταση και τα αποτελέσματα, που αποτυπώνονται στον πρώτο ισολογισμό επί των ημερών της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι χαρακτηριστικά..

Υπήρξε σημαντική βελτίωση. Είμαι ικανοποιημένος με αυτά, που πετύχαμε μέχρι στιγμής, ενώ είναι λογικό να μην λύθηκαν όλα μονομιάς.

Θα επισημάνω ορισμένα από αυτά:

  • Αυξήθηκε το χρηματικό υπόλοιπο του Ταμείου του Δήμου κατά 5 εκ. ευρώ (31/12/2014: 8,9 εκ. ευρώ  –  31/12/2015: 13,9 εκ. ευρώ).

Τα χρήματα δεν συγκεντρώθηκαν μόνα τους αλλά ήταν αποτέλεσμα στόχων, που ορθώς προωθήσαμε και μεγάλης προσπάθειας, που καταβάλαμε. Δεσμεύσαμε τα ποσά, που είχαν αφαιρεθεί από τα σχέδια πόλης επί των ημερών της προηγουμένης δημοτικής αρχής (σύνολο 2,5 εκ. ευρώ), τα οποία έχουμε αποκαταστήσει κατά 1,3 εκ. ευρώ στην παρούσα οικονομική χρήση.

  • Βελτιώσαμε τα ίδια έσοδα κατά 1,7 εκ. ευρώ, χωρίς να επιβαρύνουμε με αυξήσεις τους συνδημότες μας.
  • Συγκρατήσαμε τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου.

Ο πρώτος χρόνος ήταν ένας χρόνος εξορθολογισμού των οικονομικών του Δήμου, που παραλάβαμε. Επανήλθε ο Δήμος στη δυναμική του παρά τη δύσκολη χρονιά (3 εκλογικές αναμετρήσεις μαζί με τα capital controls).

  • Το 2014, που ήταν και προεκλογική χρονιά, είχαμε ζημιά 650.000 ευρώ, ενώ το 2015 έπειτα από στοχευμένες ενέργειες έφτασε στα 2 εκ. ευρώ.

Για τα αποτελέσματα αυτά, που δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσαν να επιτευχθούν, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, θέλω να επαινέσω τον τότε Αντιδήμαρχο, Νεκτάριο Αλεξανδράκη, τον τότε Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, Χρήστο Γιακουμάκη, το Τμήμα ισολογισμού-προϋπολογισμού καθώς και το σύνολο των υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας”.

«Έγινε ταμείο»

Από την πλευρά των Ορκωτών Λογιστών, παρουσιάζοντας τον ισολογισμό, η Μαρίνα Χρυσανθακοπούλου, έκανε λόγο για μια καλή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας οι υπηρεσίες του Δήμου ενήργησαν θετικά και εντάθηκαν τόσο οι βεβαιώσεις προστίμων, όσο και η εισπραξιμότητα. «Για να το πω απλά, έγινε ταμείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αγγελάκη: Δεν κάνετε έργα και κάνετε… ταμείο

«Ο δήμος βαλτώνει, δεν έχετε ούτε όραμα, ούτε σχεδιασμό» ανέφερε η Νάνσυ Αγγελάκη. Απαντώντας στις κατηγορίες για «μεταφορά» 2,5 εκ. ευρώ που προορίζονταν για τα σχέδια πόλης σε άλλους κωδικούς σχολίασε, αυτό ούτε συνέβη ούτε ήταν δυνατόν να συμβεί. «Το μεγάλο ταμείο που παρουσιάζετε δεν μας λέει τίποτα. Εμείς διαπιστώνουμε μία πλήρη αδυναμία εκπόνησης τεχνικών έργων. Δεν μπορείτε να κάνετε έργα και κάνετε… ταμεία», τόνισε.

Σημειώνεται πως η κα Αγγελάκη ήταν η μοναδική εκπρόσωπος της παράταξης Σκουλάκη στο συμβούλιο, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τον Γιάννη Σαρρή, ο οποίος έκανε λόγο για «υποβαθμισμένη παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Νωρίτερα, ο Σεραφείμ Ρίζος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο να ενεργοποιήσει τις ποινές που προβλέπει ο κανονισμός για όσους απουσιάζουν συστηματικά.

Παπαδογιάννης: Δημοτική Αρχή χωρίς πρόταση

«Είναι η τρίτη χρονιά της θητείας της και η Δημοτική Αρχή ακόμα αναλώνεται στο τι στραβό έκαναν οι προηγούμενοι στα οικονομικά» σχολίασε από την πλευρά του ο Άρης Παπαδογιάννης. Προσέθεσε ότι η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει πλήρη αδυναμία να καταθέσει τη δική της πρόταση και ότι η παράταξή του δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με την εικόνα.

Σαρρής: Έχουν γίνει βήματα

Την διαπίστωση ότι υπάρχει θετική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στο οικονομικό κομμάτι του Δήμου έκανε ο Γιάννης Σαρρής: «Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα του Δήμου όμως έχουν γίνει βήματα» τόνισε. Ακόμη αναφέρθηκε στον αποκλεισμό της παράταξής του από την Οικονομική Επιτροπή μετά από συνεννόηση των παρατάξεων Σκουλάκη και Παπαδογιάννη.

Παπαντωνάκης: Ο Δήμος πάει καλά, οι Δημότες δεν πάνε καλά

Με αυτήν τη φράση άνοιξε την τοποθέτησή του ο Νίκος Παπντωτάκης που αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχει επιβάλει ο Καλλικράτης, διαπιστώνοντας πως ο Δήμος Χανίων αναδεικνύεται σε «πιλότο» για το πώς θα περνούν οι πολιτικές αυτές.

Ρίζος: Διαχείριση της μιζέριας

Για έναν ισολογισμό που αποτελεί συνέχεια στη διαχείριση της μιζέριας αφού στηρίζεται σε έναν προϋπολογισμό περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων έκανε λόγο από την πλευρά του ο Σεραφείμ Ρίζος.

zarpanews.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook