Χανιά | Νέα πρόστιμα για κάπνισμα σε καφετέριες

χανιά-νέα-πρόστιμα-για-κάπνισμα-σε-καφ-131331

kapnismaΠρόστιμα – “φωτιά” που ανέρχονται συνολικά σε 10.000 ευρώ, σε καταστήματα και πολίτες στα Χανιά για μη εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, επέβαλε μέσα σε λίγες ημέρες η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων μετά από εντολή της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή.

Μόνο την Παρασκευή, όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης, επεβλήθη πρόστιμο 1.950 ευρώ συνολικά σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως καφετέριες – ζαχαροπλαστεία στο κέντρο των Χανίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα σε καθημερινή βάση και θα συνεχιστούν.

Παράλληλα, ο κ. Νικολακάκης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους καπνιστές, αλλά και τους καταστηματάρχες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τήρηση του νόμου, υπενθυμίζοντας πως η νομοθεσία προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες: 600 ευρώ στην επιχείρηση και 50 ευρώ για κάθε παράβαση σε κάθε πολίτη, το οποίο διπλασιάζεται σε κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση έως 500 ευρώ όσο και με πειθαρχική ποινή.

«Πρέπει όλοι οι καπνιστές να προσέχουν πολύ και να μην καπνίζουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και στους άλλους δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως Νοσοκομεία, σχολεία κ.ά., διότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς, καθημερινοί και δυστυχώς πιεζόμαστε κι εμείς από το Υπουργείο. Δεν μπορούμε να μην συνεχίσουμε τους ενδελεχείς ελέγχους και να μην ενημερώνουμε συνεχώς -ανά δεκαπενθήμερο- το Υπουργείο για το πόσους ελέγχους κάναμε, πόσα κλιμάκια κάνουν ελέγχους και πόσα πρόστιμα με τι χρηματικά ποσά έχουμε επιβάλει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς κάθε ημέρα που βγαίνουμε για ελέγχους βρίσκουμε άτομα που καπνίζουν και επιχειρήσεις που επιτρέπουν το κάπνισμα με αποτέλεσμα να βάζουμε συνεχώς πρόστιμα. Κάθε ημέρα τα πρόστιμα που βάζουμε ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 2.000 ευρώ.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, είμαστε σε δύσκολη θέση κι εμείς και θα παρακαλούσαμε πολύ όλους να εφαρμόζουν τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος, ώστε να είναι νόμιμοι και να φροντίζουν παράλληλα για την υγεία των μη καπνιστών που δεν μπορούν να υπομένουν τους καπνούς των άλλων», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακάκη, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε κάποια καταστήματα στα Χανιά για μη εφαρμογή του νόμου, τα κλιμάκια ελέγχου διαπιστώνουν ότι επαναλαμβάνουν το παράπτωμα έπειτα όπως είπε «από καταγγελίες που δεχτήκαμε την επόμενη κιόλας ημέρα, αφού είχαμε επιβάλει πρόστιμα και κάποιοι πάλι κάπνιζαν. Θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση, διότι τη δεύτερη φορά που θα τους βρούμε να καπνίζουν τα πρόστιμα διπλασιάζονται, την τρίτη φορά διπλασιάζονται επί των ήδη διπλασιασμένων, την τέταρτη φορά θα τους πάρουμε την άδεια για δέκα ημέρες, ενώ την πέμπτη φορά τους παίρνουμε την άδεια οριστικά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νομοθεσία προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τη μη λήψη μέτρων για αποτροπή των παραβάσεων, όπως η μη απομάκρυνση σταχτοδοχείων, η μη ανάρτηση απαγορευτικού σήματος κ.ά. Για παράδειγμα σε κατάστημα που υπάρχουν τασάκια καπνίσματος και δεν υπάρχει ενημερωτική ταμπέλα που να λέει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα το πρόστιμο που επιβάλλεται ανέρχεται σε 1.200 ευρώ!

Πηγή: haniotika-nea.gr

One thought on “Χανιά | Νέα πρόστιμα για κάπνισμα σε καφετέριες

  1. Δεν το πιστευω οτι ειμαστε στο 2018 και διαβάζω ΑΥΤΗΝ την είδηση απο το 2014. Που ειναι αυτοί οι ελεγχοι βρε παιδια? Ποιος τους κάνει? και γιατι ακόμα δεν βρίσκουμε μαγαζί να κάτσουμε να πιουμε εναν καιφέ σαν άνθρωποι?
    ΔΟυλευόμαστε μεταξύ μας?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook