Χανιά | Νέα κινητοποίηση των φοιτητών για τη στέγαση

χανιά-νέα-κινητοποίηση-των-φοιτητών-γ-745830

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11 το πρωί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης με αφορμή το πρόβλημα στέγασης.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Σε σχετική ανακοίνωση των φοιτητών αναφέρονται τα εξής:

«Την Πέμπτη 1  Νοέμβρη στις 11 πμ οργανώνουμε δυναμική κινητοποίηση στην αντιπεριφέρεια!

Όλοι οι εστιακοί, όλοι όσοι έκαναν αίτηση για στέγαση και δεν τους δέχτηκαν λόγω έλλειψης δωματίων , όλοι όσοι δεν αντέχουν να πληρώνουν τα τεράστια ενοίκια, όλοι αυτοί που δεν μπήκαν καν στο κόπο να κάνουν αίτηση επειδή σκεφτήκανε ότι δεν προόειται να μπουν στα λίγοστά δωμάτια και εκείνοι που απορρίφθηκαν από την εστία και πρέπει να παραδώσουν το δωμάτιό τους χωρίς να έχουν που να μείνουν δεν πρέπει το βάλουμε κάτω και να αποδεχτούμε τη σημερινή κατάσταση.

Είναι άδικο σήμερα με όλη αυτή την ανάπτυξη της τεχνολογίας, με τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει γύρω μας, με τα μεγάλα ποσά που πληρώνουν οι οικογένειες μας σε φόρους και χαράτσια, την ίδια στιγμή να πληρώνουν τεράστια ποσά για να μας σπουδάσουν. Είναι άδικο να σκεφτόμαστε να παρατήσουμε τις σπουδές μας, να δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα και να μη δίνεται καμία λύση στο τεράστιο πρόβλημα της στέγασης.

Από την αρχή της χρονιάς, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουμε σταματήσει να αντιμετωπίζουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με την στέγαση. Από την αρχή της χρονιάς η πρυτανεία δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση που να μας λέει τι θα γίνει με αυτή την οξυμένη κατάσταση. Δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση που να μας λέει ποιος ευθύνεται για την έλλειψη εστίας, για την διακοπή του επιδόματος, για την καθυστέρηση στην ανέγερση των νέων εστιών, για το τι θα γίνει με εμάς που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στην προσπάθειά μας να σπουδάσουμε.

Το μόνο που μας λέει είναι ότι το κράτος δεν έχει λεφτά, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να αποδεχτούμε την κατάσταση. Θέλουν να μας παρουσιάσουν ως λογικό ότι η στέγαση είναι ατομική υπόθεση του κάθε φοιτητή, ότι δεν πρέπει να διεκδικούμε από το κράτος χρηματοδότηση, νέες εστίες, επιδόματα.  Εμείς ρωτάμε:

-Είναι λογικό να μένουν πάνω από 100 δικαιούχοι εκτός Εστίας; Είναι λογικό οι νέες εστίες  όλο να ολοκληρώνονται και να μην ολοκληρώνονται ποτέ; Που είναι το λογικό στο ότι μέχρι πριν 2 χρόνια δινόταν επίδομα ενοικίου και τώρα έχει κοπεί; Μήπως είναι λογικό η πρυτανεία να βάζει τους φοιτητές να διώχνει ο ένας τον άλλον από το δωμάτιο της εστίας;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα προκύπτουν από την σημερινή κατάσταση, οι φοιτητές όμως πρέπει να το συνοψίσουμε σε ένα και με την απάντηση του να συνεχίσουμε:

Είναι λογικό σήμερα να προσπαθεί να την παλέψει ο καθένας μόνος του ;

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ. Είναι συλλογική η ευθύνη να οργανώσουμε την συζήτηση και την δράση, με άξονα τις ανάγκες μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Να πάμε κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που και αυτή, όπως και οι προηγούμενες έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Συζητά προϋπολογισμό που παγειώνει την υποχρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια και διογκώνει τα προβλήματα στις σχολές μας. Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση έρχεται να προσαρμόσει τα ιδρύματα στα συμφέροντα των επιχειρήσεων και να βάλει στην άκρη τις δικές μας ανάγκες.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, κινητοποιούμαστε την Πέμπτη 1 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στην αντιπεριφέρεια(πλατεία Δικαστηριών)  και διεκδικούμε:

Να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε όσους σπουδάζουν μακριά απο τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 350 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την κάλυψη των αναγκών της στέγασης (να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο , να εξασφαλίζεται η διαμονή σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, ίντερνετ χωρίς δημοτικά τέλη)

Αμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.

Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες χωρίς καθυστερήσεις.

Να επινοικιαστούν δωμάτια με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων και να μοιραστούν άμεσα για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.

Δημιουργία νέου συγκροτήματων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες δωρεάν στέγασης των φοιτητών. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που υπάρχουν απο τα ιδρύματα και την περιφέρεια.»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook