Χανιά | Νέα κινητοποίηση για την στέγαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης

χανιά-νέα-κινητοποίηση-για-την-στέγασ-697418

Νέα κινητοποίηση του Συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, για το θέμα της στέγασης, πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου.

Σε ανακοίνωση για την χθεσινή κινητοποίηση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Με πρωτοβουλία του συλλόγου Εστίας και δικαιούχων δωρεάν στέγασης προχωρήσαμε σε νέα κινητοποίηση χθες Παρασκευή στη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου για να δοθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα της στέγασης, την παράδοση της Β φάσης εστίας που διαρκώς παρατείνεται, τη Γ φάση που σχεδιάζεται να διατεθεί για επιχειρηματική δραστηριότητα του Πολυτεχνείου (διαμονή καθηγητών και ερευνητών σε εκπαιδευτικές άδειες, προετοιμασία αθλητών κλπ) και το επίδομα ενοικίου δεν έχει δοθεί μήνες τώρα.

Η πρυτανεία το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να φανεί ως αναρμόδια για κάθε ζήτημα που της θέταμε, παίζοντας «μπάλα» τους φοιτητές μεταξύ επιτρόπων,εργολάβων και νομοθετημάτων. Η σημερινή της στάση ξεπερνά κάθε όριο υπομονής!!

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου παραλλήλισε το δικαίωμα των δικαιούχων να λαμβάνουν επίδομα και να διαμένουν σε εστίες, με το παιδικό του όνειρο να γίνει αστροναύτης.

Δεν έμεινε όμως εκεί… Χαρακτήρισε τους εστιακούς φοιτητές κηφήνες και τόλμησε να πει ότι θα πρέπει να διώχνονται από τα σπίτια τους το καλοκαίρι για να κάνει μπίζνες το ίδρυμα με τα δωμάτιά τους!

Τους φοιτητές που τόλμησαν να αντιδράσουν με αυτά που άκουσαν τους αποκάλεσε βλάκες!

Καταγγέλουμε σε όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα, στην Χανιώτική κοινωνία, στους γονείς μας που ματώνουν για να μας σπουδάσουν την ξεδιάντροπη στάση του πρύτανη!

Είναι επίσης απαράδεκτα τα λεγόμενα των πρυτανικών αρχών όπως ότι…

… “Το κράτος δεν έχει λεφτά”. Συνειδητά καλλιεργεί ότι το κράτος δεν έχει χρήματα, ότι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά πράγματα, οδηγώντας στο συμβιβασμό με την υπάρχουσα κατάσταση. Ψάχνουν διαχειριστικές λύσεις, ψάχνουν τρόπους να μπαλώσουν κενά στο ίδρυμα και για αυτό προτείνουν την ανταποδοτική εργασία των φοιτητών που ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ το ΕΠΙΔΟΜΑ. Αν οι φοιτητές που το δικαιούνται θέλανε να δουλέψουν θα πηγαίναν να δουλέψουν οπουδήποτε αλλού όπου τουλάχιστον θα έπαιρναν ένα – κάποιο μισθό. Την προειδοποιούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ να αντιμετωπίζει την μέριμνα σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές σαν πελάτες!

… “Δεν υπάρχουν δικαιώματα πέραν του νόμου” Οι νόμοι που ευαγγελίζονται είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας. Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο των προηγούμενων, με τους 80% τσακισμένους προϋπολογισμούς για τις ανάγκες μας στη φοιτητική μέριμνα, την ίδια στιγμή που δίνει 6,7 δισ. ζεστό χρήμα στους «επενδυτές» και 2,4 δισ. για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς. Είναι η στέγαση, το ζεστό νερό και οι ανάγκες των φοιτητών τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί πολυτέλεια, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ματωμένο πλεόνασμα που φέρνει η κυβέρνηση προέρχεται από το δικό μας κομμένο φαΐ, τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, τις συντάξεις που ξανά πετσοκόβονται, τη φοροληστεία που εντείνεται για τις οικογένειές μας.

Τέρμα πιά στην κοροϊδία, να δοθούν τώρα τα χρήματα για το επίδομα!

Στην κινητοποίηση επιβεβαιώθηκε ο φόβος για την μη παράδοση της νέας εστίας τον Σεπτέμβρη (σύμφωνα με τον πρύτανη οι φοιτητές θα μπουν σίγουρα σε 5 χρόνια) και ενώ καλέσαμε την πρυτανεία αν θέλει να παρεβρεθεί μαζί μας σε συνάντηση με τον επίτροπο της εφορίας για να προχωρήσει η διαδικασία του επιδόματος αυτή μας το αρνήθηκε.

Η πρυτανεία κατά ομολογία της, διαθέτει 70.000 ευρώ για να δοθούν μέσω ανταποδοτικής εργασίας. Η κοροϊδία ότι δεν υπάρχουν χρήματα δεν πιάνει.

Να δοθεί ΤΩΡΑ το ποσό και να συμπληρωθεί με έκτακτο κονδύλι για να αποπληρωθεί ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση το επίδομα σε όλους τους δικαιούχους!

Καλούμε όλους τους φοιτητές που βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που βάζει εμπόδια στις σπουδές και στο μέλλον μας, να βγάλουν συμπεράσματα. Να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους, να δώσουμε την μάχη μαζί με τον Σύλλογο Εστίας και το περιεχόμενο του πλαισίου πάλης του. Καλούμε τους συλλόγους του Πολυτεχνείου να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και να διεκδικήσουν εδώ και τώρα:

Να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις το επίδομα σε όλους τους δικαιούχους!

Να αυξηθεί το επίδομα στα 300 ευρώ ώστε πραγματικά να μπορεί ενας φοιτητής να καλύψει τις ανάγκες του!

Να παραδοθεί τώρα η Β φάση εστιών, κανένας φοιτητής να μην αφήσει τις σπουδές του!

Συνολικά να παλέψουμε για:

Άμεση παράδοση της Β΄ φάσης και έναρξη εργασιών της Γ΄ φάσης

Επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών μας!

Να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όσους έκαναν αίτηση για τις εστίες!

Αναδρομική καταβολή των ενοικίων στους δικαιούχους που είναι “στον αέρα” από την καθυστέρηση της ανέγερσης εστίας

 Καμία εμπλοκή εργολάβων, ούτε σκέψη για ενοίκια σε παλιές και νέες εστίες!

Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, άμεσα μέτρα υγιεινής και αποκατάσταση     φθορών του κτηρίου της εστίας.

Συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους. Να προσληφθεί επαρκές και μόνιμο προσωπικό!

Όχι στην έξωση των εστιακών από τα δωμάτιά τους το Καλοκαίρι! Κανείς εστιακός να μην πεταχτεί στο δρόμο χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του.

Δωρεάν μεταφορά των εστιακών, επέκταση των δρομολογίων και προσαρμογή ωραρίων και για τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην αποκόβονται οι εστιακοί από την κοινωνική ζωή

Δωρεάν αξιοποίηση χώρων αθλητισμού πολιτισμού!

Οργανώνουμε:

Κινητοποίηση στον Επίτροπο στην εφορεία Χανίων την Τρίτη 5 Ιούνη στις 11:00

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 11:00 με την στήριξη και συμμετοχή σωματείων του νομού, των εργαζόμενων γονιών μας.»

Zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Νέα κινητοποίηση για την στέγαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook