Χανιά | Νέα επίθεση στην Δημοτική αρχή Κανδάνου – Σελίνου για τον ΣΜΑ στο Κακοδίκι

χανιά-νέα-επίθεση-στην-δημοτική-αρχή-κ-423454

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από τον δήμο Κανδάνου Σελίνου στο Κακοδίκι.

Με νέα ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Αγών Κατοίκων Κακοδικίου αναφέρει:

«Σε προηγούμενα δελτία τύπου η Πρωτοβουλία μας κατήγγειλε, ότι η επιλογή του χώρου από τη δημοτική αρχή του Δήμου Καντάνου Σελίνου για την εγκατάσταση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες και προχειρότητα.

sma-2Δυστυχώς, η τακτική αυτή συνεχίζεται και η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά.

Έτσι, παρά τη ρητή δέσμευση του Δημάρχου στις 25 Αυγούστου  ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=DdHnjvsXkAE&feature=em-upload_owner

ότι ο Δήμος θα αναζητήσει εναλλακτικές και οικονομικότερες δυνατότητες εγκατάστασης του ΣΜΑ ζητώντας μάλιστα την βοήθειά μας και την βοήθεια των δημοτών, βλέπουμε:

  1. Στη Διαύγεια την … εκτός ημερησίας διάταξης ΟΜΟΦΩΝΗ (;) απόφαση του ΔΣ -που καθιστά αναξιόπιστη την προηγούμενη δέσμευση του δημάρχου- για την έγκριση σχεδίου Σύμβασης συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης «ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ την ΣΥΝΤΑΞΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΙΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΣΜΑ) ΚΑΚΟΔΙΚΙΟΥ».

Φαίνεται, η δημοτική αρχή, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο μόλυνσης του Κακοδικιανού ποταμού, πράγμα που έγκαιρα είχαμε επισημάνει και για αυτό είχαμε ζητήσει τη σύνταξη Μελέτης Χωροθέτησης  και Περιβαντολογικών Επιπτώσεων.

sma-3Έτσι η παραπάνω απόφαση αν και αργοπορημένη μας βρίσκει σύμφωνους ως προς το περιεχόμενο της. Έχουμε εμπιστοσύνη στους Ειδικούς της Περιφέρειας και πιστεύουμε ότι θα αξιολογήσουν ορθολογιστικά τα δεδομένα.

Όλοι ξέρουν εξάλλου τι είναι, εκείνο, που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…

Ελπίζουμε, ότι τα αποτελέσματα της Μελέτης  θα είναι δεσμευτικά για την δημοτική αρχή.

Μας εκπλήσσει όμως ότι, το αντικείμενο της μελέτης περιορίζεται στο Υδρογεωλογικό κομμάτι του προβλήματος και παραλείπονται παράγοντες, όπως οι γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το οικονομικό μέρος και προβλήματα όπως επιχωματώσεις, παράνομες κατασκευές , καταπατήσεις κλπ. που κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί.

sma-4Μας προβληματίζει, επίσης, ότι στα πρακτικά της συζήτησης, για την απόφαση που πάρθηκε σε μεταμεσονύκτιο χρόνο και μετά την αποχώρησή τους, αναφέρεται ρητά η παρουσία της προέδρου του Τ.Δ. Κακοδικίου και άλλων Μελών του  ΔΣ.

Να το αποδώσουμε σε ΛΑΘΟΣ;

Μάλλον είναι ΑΤΟΠΗΜΑ και μάλιστα σοβαρότατο και αποφασίσαμε να ζητήσουμε δικαστική συνδρομή.

  1. Παρά την υποχρέωση διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων και την ρητή διαβεβαίωση του Δήμου, ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου και θα προβεί και διά του Τύπου σε πρόσκληση ενδιαφέροντος, δεν έγινε καμία δημοσίευση στα ΜΜΕ, ούτε αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων του Δήμου.
  2. Το γεγονός ότι κατατέθηκαν αρκετές νέες προτάσεις επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά τις θέσεις μας, ότι υπάρχουν κι άλλοι χώροι που πρέπει να εξεταστούν.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ότι παρά την ανταπόκριση των πολιτών όμως, οι οποίοι με την προτροπή μας ή με δική τους πρωτοβουλία υπόδειξαν χώρους ή έκαναν προσφορές , ότι ο δήμος δεν επέδειξε ανάλογο ενδιαφέρον, ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια αποθάρρυνσης τους και ότι υπήρξαν περιπτώσεις που απορρίφτηκαν ασυζητητί από μη αρμόδιους και μη ειδικούς του Δήμου.

  1. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ επίσης, ότι ορισμένοι παράγοντες του Δήμου καταφεύγουν σε ενέργειες δυσφήμισης μελών της Πρωτοβουλίας μας και με την διασπορά και ψευδών ειδήσεων , ότι τάχα κυκλοφορούν λίστες προγραφών ή προτιμήσεων, προσπαθούν να εκφυλίσουν τον αγώνα που κάνουμε να μη γίνει το χωριό μας σκουπιδότοπος και ο Κακοδικιανός ποταμός βόθρος.
  2. Η Επιτροπή Αγώνα της Πρωτοβουλίας μας κατέθεσε επίσης στις αρμόδιες υπηρεσίες συμπληρωματικό υπόμνημα όπου καταγγέλλεται Η εμφανής και βάναυση. αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και με τα νέα στοιχεία που υπέπεσαν στην αντίληψή μας εφιστά την προσοχή τους στα παρακάτω :

α. Το ακίνητο που νοίκιασε ο Δήμος και πληρώνουν οι Δημότες, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο αλλά μόνο τμήμα του, που δεν υπερβαίνει τα 1.600 τ.μ.!!!, αφού στη σύμβαση μίσθωσης, έχει συμπεριληφθεί ρητός όρος ότι οι υφιστάμενες « εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στο χώρο και ο ιδιοκτήτης θα έχει πρόσβαση σ’ αυτές»,

sma-5Όταν μάλιστα ερωτήθηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Βλησίδη έδωσε την απάντηση ότι… « …μπήκε στη σύμβαση για… ψυχολογικούς λόγους …»!!!

β. Το ακίνητο που έχει επιλεγεί είναι απολύτως ακατάλληλο και λόγω φύσης και κατασκευής και η εγκατάσταση του του ΣΜΑ ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον της περιοχή γιατί αποτελείται από τόνους μπάζων, αλλεπάλληλες σαθρές επιχωματώσεις επιχωματώσεις πάνω σε ρέμα, οι οποίες προφανώς εν όψει της επικείμενης μίσθωσης του ακινήτου από το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, εντάθηκαν και έφτασαν ή ξεπέρασαν το ύψος του τοιχίου που τις συγκρατεί περιμετρικά και του οποίου οι κατασκευές είναι παράνομες και αγνώστων και αμφισβητήσιμων τεχνικών προδιαγραφών και αντοχών.

Προφανώς ο ιδιοκτήτης γνωρίζει την επικινδυνότητα της όλης κατασκευής και έθεσε στην σύμβαση μίσθωσης τον παρακάτω όρο, τον οποίο αποδέχτηκε (!!!) η δημοτική αρχή:

«Ε. Λόγω ότι θα εισέρχονται στο χώρο βαρέα οχήματα οποιαδήποτε υποχώρηση του εδάφους του μπετού αρμέ που ήδη υφίσταται ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης στο χώρο που θα προκληθεί από το μισθωτή, αναλαμβάνει αυτός την υποχρέωση να την  αποκαθιστά άμεσα».

Για τα παραπάνω αδιανόητα γεγονότα και περιστατικά, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε άμεσα στις αρμόδιες Αρχές,

Από την μεριά τους οι ιδιοκτήτες των διπλανών κτημάτων κατέθεσαν νέο συμπληρωματικό υπόμνημα μαζί με φωτογραφίες, αεροφωτογραφία της Δασικής υπηρεσίας και στρατιωτικούς χάρτες, όπου αποδεικνύεται ότι εκτός από τις περιουσίες τους έχει καταπατηθεί δασική έκταση, το ρέμα, ο κοινοτικός δρόμος και τμήμα του πρώην επαρχιακού δρόμου Κάντανος – Παλαιόχωρας.

ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι από το χώρο που μίσθωσε η δημοτική αρχή στο Κακοδίκι για το ΣΜΑ.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook