Χανιά | Μεγάλες ελλείψεις στις δομές υγείας του δήμου Κανδάνου Σελίνου

χανιά-μεγάλες-ελλείψεις-στις-δομές-υγ-218489

giatrosΓια σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό αλλά και σε διοικητικό προσωπικό σε ότι αφορά το Κ. Υ. Καντάνου – Σελίνου που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καντάνου καθώς και τα περιφερειακά ιατρεία της ευρύτερης περιοχής (Παλαιόχωρα, Ροδοβάνι, Βουτά, Ντερές, Παλαιά Ρούματα, Αλικιανός) κάνει λόγο σε επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας η πρόεδρος του Κέντρου κα Στέλλα Αλφιέρη.

Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Σας ευχόμαστε να έχετε πολύ δύναμη για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και να επιλύσετε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια υγεία στο τόπο μας.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό που εξαγγείλατε την κατάργηση των 5€ χαράτσι για τα πενιχρά εισοδήματα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και το 1 Ευρώ για την κάθε συνταγή.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα κέντρα υγείας που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Χώρας μας, παρουσιάζουν προβλήματα εγκατάλειψης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων των ορεινών χωριών του Δήμου μας.

Γνωρίζουμε ότι ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές αλλά η λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων εντάσσεται στα πλαίσια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις με στοχευόμενες πολιτικές ώστε και οι γιατροί να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν να παραμένουν στις περιοχές μας.

Ο διορισμός επίκουρων γιατρών και η παραμονή τους για 5 χρόνια στα Κέντρα Υγείας θα δώσει σημαντική ανάσα στη σωστή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Κύριε Υπουργέ,

Με αυτή την επιστολή θέλω να σας ενημερώσω ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Καντάνου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Καντάνου – Σελίνου ότι:

Το Κ. Υ. Καντάνου – Σελίνου που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καντάνου καθώς και τα περιφερειακά ιατρεία της ευρύτερης περιοχής (Παλαιόχωρα, Ροδοβάνι, Βουτά, Ντερές, Παλαιά Ρούματα, Αλικιανός) έχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό αλλά και σε διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να είναι υποτυπώδης.

Αρκετά χρονικά διαστήματα τα περιφερειακά ιατρεία του Κ.Υ. Καντάνου παραμένουν χωρίς γιατρούς και οι κάτοικοι διανύουν χιλιόμετρα για να γράψουν τα φάρμακά τους ή για επισκεφθούν το γιατρό για τις εξετάσεις τους ή και πολλές φορές χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν υπήρχε γιατρός ούτε για τις πρώτες βοήθειες.

Οι εφημερίες συρρικνώνονται καθημερινά και το Κέντρο Υγείας ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Το Κ.Υ. Καντάνου κατά καιρούς χρησιμοποιείται ως «προσωρινή λύση» με ιατρούς να τοποθετούνται εκεί και στη συνέχεια να αναχωρούν με απόσπαση για το Νοσοκομείο Χανίων Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετές θέσεις να εμφανίζονται καλυμμένες και δεν αποδεσμεύονται για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής. Σήμερα βρίσκονται ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ 6 θέσεις.

Ζητάμε τη σωστή λειτουργία του Κ.Υ. Καντάνου:

Αποδέσμευση των οργανικών θέσεων και μόνιμη κάλυψη των κενών θέσεων των γιατρών επιμελητών σε μόνιμη βάση, χωρίς αποσπάσεις και μετακινήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κ.Υ. Καντάνου.

Κάλυψη των κενών θέσεων των νοσηλευτών, αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνο (1) μια νοσηλεύτρια που έχει πάντα πρωινή βάρδια και έχει επωμιστεί πέραν των καθηκόντων της το φαρμακείο και το υγειονομικό υλικό.

Κάλυψη των πληρωμάτων του ασθενοφόρου. Υπηρετούν 3 άτομα και έχει λήξει η θητεία του εποχικού με αποτέλεσμα να παραμένουν αρκετές κενές βάρδιες το μήνα.

Κάλυψη των κενών θέσεων του Παιδιάτρου. Δεν υπάρχει Παιδίατρος, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι γονείς πρέπει να διανύουν 75 χιλιόμετρα για να επισκεφτούν παιδίατρο όποτε χρειάζεται. Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία στερούνται παντελώς τις υπηρεσίες υγείας και είναι εκτεθειμένα σε τεράστιους κίνδυνους.

Κάλυψη της θέσης του φύλακα. Δεν υπάρχει φύλακας και η θέση παραμένει κενή από το 2003 με αποτέλεσμα στις εφημερίες ο γιατρός να είναι μόνος του χωρίς νοσηλευτή, φύλακα και οδηγό του ασθενοφόρου. Όπως καταλαβαίνετε πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν χάσει την ζωή τους από αυτές τις ελλείψεις.

Δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά με αποτέλεσμα να γίνεται εσωτερικός έρανος από τους γιατρούς και το διοικητικό προσωπικό για να καλυφτούν οι ανάγκες.

Γίνεται προσπάθεια να συρρικνωθούν οι εφημερίες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ουσιαστικό κλείσιμο του Κ.Υ. Καντάνου. Ζητάμε να ακυρωθούν αυτές οι αποφάσεις και να οργανωθούν οι εφημερίες ώστε να εξυπηρετούν ποιοτικά τις υπηρεσίες υγείας στο Δήμο μας.

Το Κ.Υ. Καντάνου από την ίδρυσή του, ΦΕΚ 73/25/5/1987 τεύχος Α, χαρακτηρίζεται ως άγονο και προβληματικό τύπου Α, λόγω γεωγραφικών, συγκοινωνιακών, οικιστικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Ο βιοχημικός αναλυτής έχει καταργηθεί χωρίς αιτιολογία. Οι προσπάθειες για να λειτουργήσει έχουν αποβεί άκαρπες με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να γίνονται στα γύρω ιατρικά κέντρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Κ.Υ. Καντάνου να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους τη στιγμή που υπηρετεί μικροβιολόγος στο Κ.Υ. Καντάνου.

Η μοναδική χειρίστρια έχει ζητήσει μετάθεση και ήδη υπολειτουργεί το ακτινολογικό γιατί την Τετάρτη και την Παρασκευή παραμένει στα Χανιά με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να μεταβούν στα Χανιά για να κάνουν μια ακτινογραφία.

Το οδοντιατρείο έχει ουσιαστικά καταργηθεί και ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος. Ζητούμε επισκέπτη οδοντίατρο και τον εξοπλισμό του οδοντιατρείου.

Ζητούμε τουλάχιστον ένα επισκέπτη ορθοπεδικό.

Είναι αναγκαίο να οργανωθούν επισκέψεις ιατρών εξειδικευμένων για να μπορούν να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες των κατοίκων του Κέντρου Υγείας.

Κύριε Υπουργέ ζητούμε μια συνάντηση μαζί σας γιατί ελπίζουμε ότι με την νέα κυβέρνηση μπορούν να έλθουν καλύτερες μέρες στις υπηρεσίες υγείας στο Δήμο μας.

Η Πρόεδρος

Στέλλα Αλφιέρη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook