Χανιά | «Μαγικά» πειράματα για μικρούς επιστήμονες στο Πολυτεχνείο Κρήτης

χανιά-μαγικά-πειράματα-για-μικρούς-294713

Tο Πολυτεχνείο Κρήτης ανοίγει τις πόρτες του στους μαθητές της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πειραματίζεται μαζί τους, ερευνά, δοκιμάζει, συγκρίνει, ταξινομεί, κατανοεί και καινοτομεί! Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2015» στo Κτήριο Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη, που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. Η «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας», διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και καθιερώνεται πλέον ως θεσμός, μετά την πολύ μεγάλη απήχησή της στους μαθητές και γονείς της τοπικής κοινωνίας.

Στόχος της εκδήλωσης αυτής, είναι να εμφυσηθεί στα μικρά παιδιά η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα των επιστημών και της τεχνολογίας, οι οποίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο του ατομικού και συλλογικού μας βίου, αλλά και απαραίτητο εργαλείο εργασίας, ανεξάρτητα από τον κλάδο και το επάγγελμα που επιλέγει κάποιος να υπηρετήσει. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξωστρεφή δραστηριότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα παιδιά, με την επίβλεψη έμπειρων συνεργατών και εθελοντών φοιτητών, θα εκτελέσουν πληθώρα πειραμάτων με εντυπωσιακά ή ακόμα και “μαγικά” αποτελέσματα, προκειμένου να κατανοήσουν βασικές αρχές της Βιολογίας, της Φυσικής, της Χημείας και της Μηχανικής. Παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στα περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να μαστορέψουν με τον Μπομπ τον Μάστορα, να ζήσουν την μαγεία της Χημείας, να γίνουν Γεωεπιστήμονες και Ερευνητές των φυτών, να «συναντήσουν» μικρά πλασματάκια που όμως είναι μεγάλες φαγάνες, να δημιουργήσουν μικρές κατασκευές στους Εκπαιδότοπους, να «δουν» την Λάμψη στο Σκοτάδι, να παρακολουθήσουν πειράματα Φυσικά…Φυσικής, να επισκεφθούν τα χαζόσπιτα, να γελάσουν με τον Ψηφιακό Καραγκιόζη και να ανακαλύψουν της Ρομποτική μέσα από τον χορό και το ποδόσφαιρο.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση “Junior Επιστήμονες 2015” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες από μαθητές του Δημοτικών σχολείων του νομού μας.

Οι χώροι του Κτιρίου Επιστημών είναι διαμορφωμένοι κατά τρόπο που να διευκολύνεται η μετακίνηση των επισκεπτών, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι. Επίσης, έχει προβλεφθεί ειδική ομάδα εθελοντών που θα βοηθήσει τα παιδιά που το επιθυμούν και τους συνοδούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας όπου τα παιδιά θα μετατρέπονται σε μικρούς επιστήμονες χωρίζονται θεματικά στα κάτωθι:

Μπoμπ ο Μάστορας (Εργαστήριο Μικροεπεξεργαστών και Υλικού )

Το εργαστήριο των μικρών χημικών (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Περιβάλλοντος)

Τα μάτια της Γης (Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών –Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab)

Μικρά πλασματάκια-Μεγάλες φαγάνες (Eργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής & Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας & Εργαστήριο Βιολογικών Μεθόδων Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων)

Εκπαιδότοποι / Παιχνίδι – Δημιουργία – Αφήγηση (Εργαστήριο Μεταβαλλόμενης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων)

Ερευνητές των φυτών (Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας)

Λάμψη στο σκοτάδι (Εργαστήριο Υδατικής Χημείας)

Φυσικά…Φυσική (Ερευνητική Ομάδα Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορίας)

9. Τα χαζόσπιτα (Εργαστήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας)

Ψηφιακό Θέατρο Σκιών (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων)

11. Ρομποτικός χορός και ρομποτικό ποδόσφαιρο (Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων | Ομάδα Κουρήτες)

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook