Χανιά | Μέχρι τον Μάρτιο το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών

χανιά-μέχρι-τον-μάρτιο-το-σχέδιο-διαχε-112440

tauronitis

Δίδεται στη δημοσιότητα η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαου Ταγαρά στην με ΑΠ 3844/21-10-2014 ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα «Σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης και φράγματα λεκάνης απορροής Ταυρωνίτη».

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης ερωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς:

«1.Σε ποια φάση βρίσκεται η κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης αναλυτικά. Δηλαδή τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και τι προβλέπεται μέχρι την κατάρτιση του οριστικού σχεδίου διαχείρισης και πότε αυτό θα καταρτιστεί;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιος είναι ο προγραμματισμός των ενεργειών για την κατασκευή του φράγματος λεκάνης απορροής του ποταμού Ταυρωνίτη, για το οποίο οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από το 1992;»

Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής διαβιβάζει έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας & Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος/ΥΠΕΚΑ, το οποίο υπογράφει η προϊσταμένη κ. Γκίνη.

Στην απάντησή της η κ. Γκίνη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…1. Το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (ΥΔ) Κρήτης βρίσκεται σε φάση οριστικής διαμόρφωσης με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης. Αμέσως μετά και την ολοκλήρωση της απαιτούμενης σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), συμπεριλαμβανομένης και της διαβούλευσής της, θα ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης του Σχεδίου Διαχείρισης από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2015.

2. Στο Σχέδιο Διαχείρισης του πρώτου κύκλου διαχείρισης (έως το 2015), σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές της Οδηγίας 200/60/ΕΚ, δεν περιγράφονται αναλυτικά τα επιμέρους προγραμματιζόμενα ή προτεινόμενα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων, παρά μόνο αυτά που έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίησή τους, με σκοπό τη διερεύνησή τους ως προς την επίτευξη, μέχρι το τέλος του 2015, των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας (ανάλυση Άρθρου 4.7 της Οδηγίας ως προς τις εξαιρέσεις). Στο Πρόγραμμα Μέτρων προβλέπεται όμως η επικαιροποίηση των τεχνικών μελετών και η επικαιροποίηση και συμπλήρωση υποστηρικτικών μελετών υδραυλικών έργων, με σκοπό, να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη διερεύνηση, στο Σχέδιο Διαχείρισης του επόμενου κύκλου (2015-2021), όσων έργων προβλέπεται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους μέχρι το 2021.

Ωστόσο, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στο πλαίσιο της συλλογής όλων των απαιτούμενων πληροφοριών για την κατάρτιση του Σχεδίου Διαχείρισης, έχει διαμορφώσει έναν κατάλογο προγραμματιζόμενων και νέων έργων/δραστηριοτήτων/τροποποιήσεων αξιοποίησης υδατικών πόρων στο ΥΔ Κρήτης, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των σχετικών έργων. Ο κατάλογος αυτός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης του ΥΔ Κρήτης.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook